Прокуратурата: Очите не е страхлив, ще се яви пред съда!

Влязъл в Турция с кола на общинския съветник Бенчев
Обновена: 5 авг 2018 19:02 | 5 авг 2018 19:00,
114
Прокуратурата: Очите не е страхлив, ще се яви пред съда!
Снимка: Булфото, архив

Димитър Желязков не е страхлив и не мисля, че има проблеми да се яви пред българското правосъдие. Това каза по време на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Той поясни, че в петък е подписал молба за международно издирване на Димитър Желязков, пише "Фокус".

Още по темата

"Процедурата за екстрадиция е задвижена, оттук нататък предстоят само определени формалности, които са свързани с комплектоване на документи, което мисля, че ще стане в максимално кратки срокове“, коментира Гешев.

На въпрос дали Желязков ще предпочете да се върне или да остане в Турция и да има дело за екстрадиране, той отговори: „Нямам такава информация, мога само да предположа. Не мисля, че г-н Желязков ще държи да има дело за екстрадиция в Турция.

Едно мога да кажа – независимо какво мислим за този човек, той не е страхлив и няма репутационни проблеми да се яви пред българското правосъдие за разлика от някои други хора, които се намират в съседни на България държави. Даже това е негов репутационен плюс за разлика от други хора.

Гешев обясни още, че според него Желязков ще се яви пред съда, защото бизнесът му налага да бъде в България.Прокурорът обясни още, че Димитър Желязков е преминал от Гърция в Турция с автомобил, регистриран на фирма на общинския съветник Денчо Денчев.

"Днес продължават действията по досъдебното производство. Бяха претърсени може би над 30 различни адреса, включително и офиси на фирми, които са свързани с ръководителя на организираната престъпна група – Димитър Желязков, който към момента се намира в турския арест. Всичките фирми естествено неофициално са свързани с него - и за нас, а и за гражданите не е тайна, че са на различни поставени лица. Бяха извършени претърсвания и по домашни адреси и на лица, които в края на вчерашния ден бяха предадени на МВР от турските власти“, обясни Гешев.

Той поясни, че турските власти са преценили, че тези лица представляват проблем за тяхната национална сигурност, тъй като пребивават едновременно с лице, което се издирва от Интерпол за участие в организирана престъпна група.

"Това, което е установено към момента, е, че лидерът на тази група на 3 август в 19.09 ч. е минал от Гърция в Турция. Тоест, няколко часа след издаването на европейската заповед за арест той преминава границата на ГКПП "Ипсала" и влиза в Турция с лек автомобил, който е на фирма, чийто управител и собственик е общински съветник от Бургас – Бенчо Бенчев. Задържан е в малките часове на деня в събота в стая, като всички стаи, в които са задържани лицата, са регистрирани на общинския съветник плюс още едно лице. Желязков не е бил регистриран в тези стаи, което е съвсем умишлено“, коментира Гешев.

На въпрос дали може да бъде повдигнато обвинение за укривателство, той отговори: "В началото на утрешния ден прокурорите от Специализираната прокуратура ще анализират проведените разпити и ще преценят дали има доказателства за отделно досъдебно производство за т.нар. лично укривателство. В случай, че се констатират такива обстоятелства, в рамките на следващия ден отделеното досъдебно производство ще бъде изпратено на компетентната прокуратура".

Заместник-главният прокурор отбеляза, че операцията е планирана от около месец, досъдебното производство, свързано с престъпната дейност на Димитър Желязков, е от 2016 г. По думите му това е една от най-големите операции в България за последните 20 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съдиите и прокурорите в Бургас са хора на Митьо Очите..............ясна е работата!!!Децата да умират от дрога...................така ли??Симбиоза на мафия и власт..........като във филмите за италианската мафия!!!
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прокурорски булшит!
22
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнесът на Митьо Очите се следи и контролира от службите и прокуратурата............явно е удобен, пак ще излезе чист...............спретнаха ни поредния цирк!!
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Влязъл в Турция с кола на общинския съветник Бенчев"---Абе, това ли е най-важното! Нали вече се знае, че и Бенчев е в Турция, ама да се ПОДЧЕРТАЕ, че и от БСП има мафиоти! Знаем, ама много важно!Както и винаги в публикациите ви за терористи СПЕЦИАЛНО се подчертава "въоръжени с автомати "Калашников". :)СМЕХОТВОРТНО! :):)
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хем ще го съдят, хем го четкат. ясна е работата, гешев-***.и защото не е страхлив, избега в турско, нали? аман от вас boklutsi! да измрете като най-презрените същества и семействата ви заедно с вас.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9КМЕТИЦАТА И ЛИПСВАШЕ САМО НАМОРДНИК НА УСТАТА ЗА ДА Е ЕДНО КЪМ ЕДНО С ХАНИБАЛ ЛЕКТОР :D ИНАЧЕ ЗА ГЮЛЕТО НА КРАКАТА ПРОСТО НЕ СА СЕ СЕТИЛИ :DТОП РАЗПРОСТРАНИТЕЛ НА НАРКОТИЦИ В БЪЛГАРИЯ ОТ НАД ДЕСЕТИЛЕТИЕ РЪКОВОДЕЩ ЦЯЛА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА АМИ СЪМНЯВАМ СЕ, ЧЕ И МЕСЕЦ ЩЕ Е В АРЕСТА!!!А ТОВА , ЧЕ Е ИЗБЯГАЛ ВЕДНАГА СЛЕД КАТО БИЛ ПРЕДУПРЕДЕН ОТ ПОЛИЦИЯТА , ЧЕ ЩЕ ГО АРЕСТУВАТ НЕ СЕ ЗАЧИТА И ТОЙ НЯМА ДА СЕ УКРИЕ АКО ГО ПУСНАТ ПОД ДОМАШЕН АРЕСТ :D
18
2
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименПрокуратурата обвинител ли е или защитник? "Смел човек, без репутационни проблеми ..." ???? Какво става?.................Не ги разбираш тези работи ! На това се казва внушение от дистанция ,внушение чрез медиите ! Прокурорът много добре знае ,че Митьо Очите има интернет и може би чете новини ! Така му внушава ,че той е смел и ще се яви пред съда ! Пък внушението може и да подейства и Митьо да не води дело в Турция за отмяна на екстрадицията си !
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо да го е страх от негови си хора? Ще се яви и ще си тръгне, правил го е нееднократно...
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съдебната система ще си свърши ли работата????Или малко пушилка и тоя пак ще трови децата с дрога???
15
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще го оковете ли във вериги като оная 50 килограмова женица............тая мутра е доказан престъпник, а тя е само обвиняема???Защо ли ви плащаме заплатите???
14
4
 
19
 
! Отговори
ШМАТКА преди 5 години
Айде, стига с тоз театър бе! тоя мафиот го направихте нац герой! Отищъл и се изпикал в турция и взели че го хванали,той просто не е бягал а само се прави на интересен.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата армия в л....на, само Митю в бяло! Май доста народ е захлебил около него!
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цацаров защо не се изкаже по въпроса??
11
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой е луд да бяха от бг правосъдието? Дават малко пионерски лагер или общежитие, работа в центъра на София и седмични отпуски. По-добре от казармата. Пазачите казаха, че са слуги на затворниците.
10
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам тоя е готов за премиер. Поне не е толкова дебел и толкова *** като Тиквата.
9
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оная 45кг женица е страхлива и с пранги, само гюле за крака и липсваше. А парко боса е смелчага и може по-живо по-здраво ...удома. Егати и държавата, егати и прокурорите, егати и премиера.
8
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не се окаже, че пак е невинен Митьо Очите????Пак ли поредния цирк ни готвите??Да го бяхте оставили в турски затвор поне!!!
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гаче ли му се прави реклама на Очите. И то от заместник-гладния прокурор. Ами ако не рачи да се врати ко прайм *** Гешев с "прогнозите" ти и рекламите ти. още повече, че щом го споменуваш има много голяма вероятност.
6
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прокуратурата обвинител ли е или защитник? "Смел човек, без репутационни проблеми ..." ???? Какво става?
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За войвода е велик - ама за депутат...Как ще си ръководи бизнеса от Н Събрание?!"Ами от Несебърското Събрание