Манолова за окованата Иванчева: Унизително, спрете това!

ОмбудсМая с препоръки в доклад до правосъдния министър
67
Манолова за окованата Иванчева: Унизително, спрете това!
Снимка: Facebook

След като екскметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева беше конвоирана до болница за лечение с белезници на ръцете и краката, омбудсманът Мая Манолова поиска мерки, за да не се повтаря подобна ситуация.

Още по темата

Министърът на правосъдието да предприеме незабавни, ефективни административни мерки по преустановяване на изтезанията или на жестоко, нечовешко и унизително отнасяне или наказание в лечебни заведения, при конвой и извеждане на лица от спални помещения за престой на открито и при посещение на болници.

Това е основен акцент от препоръките в доклада на Националния превантивен механизъм към омбудсмана след проверки в арестите на бул. "Г.М. Димитров" и  ул. "М-р Г. Векилски", както и в Софийския затвор.

Докладът е изготвен съгласно заповед на Мая Манолова. Проверките са извършени от 19 до 22 юни.

В доклада категорично се посочва, че е констатирано системно нарушаване на Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко и унизително отнасяне или наказание.

В Конвенцията е записано, че "никакви изключителни обстоятелства, от какъвто и да е характер, било то  война, вътрешна политическа нестабилност, или каквото и да е друго извънредно положение, не могат да служат като оправдание за изтезание". 

Докладът сочи още, че инструкциите, издавани от началниците на затворите и арестите, с които се регламентира употребата на сила и помощни средства – белезници и прангове при "вътрешен" и "външен" конвой са в противоречие с разпоредби от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

Според законовите разпоредби употребата им се допуска само в изчерпателно изброени крайни случаи, като например, освобождаване на заложници или за прекратяване на буйство или друг вид агресивно поведение.  

В доклада до министъра на правосъдието и до началника на затвора в София изрично се посочва, въпреки че и през 2016 г., и през 2017 г. НПМ настоява  да се прекрати всяка необоснована употреба на помощни средства, няма предприети действия.

"Ежедневно в двата ареста, само при извеждане на разходка, на над 300 души се поставят белезници. В едногодишния период от предходната препоръка на НПМ, случаите на подобно унизително отнасяне надвишават 100 000 случая", пише още в документа.

Конвоирането на отстранения кмет на столичния кв. "Младост" Десислава Иванчевa с белезници на краката до Ендокринологията, според експертите, е показателен за нарушаване правата на човека в местата за лишаване от свобода, поради грубо погазване на закона и дългогодишно неизпълнение на препоръки на омбудсмана.


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
1
 
! Отговори
Стамен преди 7 месеца
Кой крив, кой прав не знам.Ама как да не съжалиш тази прекрасна, невинна, и крехка душица.Само като я погледаш за около 10-15 секунди и веднага разбираш че е невинна.
61
0
 
0
 
! Отговори
R преди 7 месеца
До АноТочно фактите ги няма никакви. Ама никакви. То бяха едни железни доказателства, то бяха светещи елхи, то бяха СРС-та. И изведнъж - тишина. Пълна тишина .
60
1
 
0
 
! Отговори
R преди 7 месеца
До Калеко Алеко
Унизително е да пишеш глупости. Всеки човек е невинен, до доказване на противното. В случая полицайте не са документирали нищо. Ама абсолютно нищо. Една баба казала на другза баба, че кметицата искала подкуп. Та така. А тоя Ваклин. Да докаже откъде ги има тия пари. какво е учил, какво е работил и т.н. Какво са работили и какви са родителите му. Подсъдим е както този, който взима подкуп, така и този, който дава подкуп.
59
0
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 месеца
Безсилието ражда насилие. Цачева очевадно не се справя със ситуацията. А си стои на мястото.
58
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
...така, ами, нека си краде, как смеете да я арестувате? Това не е либерално!
57
0
 
9
 
! Отговори
Ванчева с/у 2 очи преди 7 месеца
а Митко с очите турските полицаи го доведоха в шатрата на падишах Тиквуртен с едни мъъънани белезнички. и за какво го издирват? ако на Ванчева са надяналаи два чифта пранги и една вертикала скоба, излиза че е мн по-голяма от Митетео и че има не две а 22 очички...

алоооо, отначало беше ала Курило, после зе да мяза на ала Г Оряховица СЕРЕСАТСКТА истерия, а сега нема прилив
56
2
 
6
 
! Отговори
Гост преди 7 месеца
В 21ви век все още има хора, които смятат, че е нормално да се прилагат изтезания върху затворници - за пример коментари по-долу.
55
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-вероятно Майчето след като е видяла как водят Иванчева си е рекла-Леле ,мале ,ако ми разкрият мойте далавери ще ме водят по същия начин окована!
Я ,да взема да напрайм нещо по въпроса докато имам власт.
54
4
 
5
 
! Отговори
до 53 преди 7 месеца
За тази "***" ти, и целия български данъкоплатец ще плати обезщетение, за което са виновни гладкомозъчните. Това е практика и истина от години, но никой не споменава реалните мащаби на обезщетенията.
53
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Щатите ги водят по същия начин ,па никой не ревнал ,че му се погазват правата!
Мислят си,че на тази кyчka ,ако и се отдаде сгоден случай няма избяга!
Направо си е драснала и после живот на екозотични острови с рушетвийските евраци!
52
1
 
9
 
! Отговори
БСП&ДПС преди 7 месеца
Турските полицаи , може и с рахат локум да го черпят , важното е тук какво се случва.
51
3
 
3
 
! Отговори
Грета преди 7 месеца
Свиквайте, народната милиция се завръща...
50
2
 
26
 
! Отговори
ponti преди 7 месеца
Митьо турските полицаи го водят само с белезници и леко (символично) хващане под лакът. В същото време спец-прокурора го нарича "Г-н Желязков"?! и дори не смее да спомене името на Бенчо Бенчев. Иванчева на кучетата за недоказан рушвет от 70 евра, а тези дето доказано и ОЧЕВАДНО са откраднали милиони са господини и НЕ-рискови.
49
29
 
9
 
! Отговори
факт преди 7 месеца
Никаква милост , за това корумпе ! Трябваше и топузи да сложат на прангите , м@мицата и крадлива . Били и подхвърлили парите , айде не на нас, така се подхвърлят 70хил.
48
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да оковеш жена която е не по вече от 60 кг. за корупция, срам и позор за цялото правителство, България показва колко е страхлива и слаба пред хилядите корумпирани депутати министри криминално проявени които са на свобода понеже управниците нямат смелост дори да ги заподозрят за престъпленията които вършат но една слабичка фризьорка да я унижават могат понеже тя е сама Жена,няма големци зад гърба и,страхливци.
47
1
 
19
 
! Отговори
СЕЛСКИ ТАРИКАТ преди 7 месеца
КАК ЛИ Е В СТОЛИЧНА ОБЩИНА --ФАНДЪКОВА И
46
30
 
12
 
! Отговори
месара преди 7 месеца
а искането и вземането на подкуп, не е ли грубо погазване на закона, не е ли унизително за изнудвания? фризьорката кметица от къде ше извади пари за да плати на най скъпо платения адвокат марковски?
45
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Поредната "жертва" която ще осъди държавата в Страсбург .
44
24
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 7 месеца
Унизително е като кметица на столичен район да те хванат с подкуп от 70 000 евро, а след като си се подложил на това унижение, е редно да изтърпиш и други, които законът позволява. Няма нищо по-гнусно от корумпиран служител, който злоупотребява с властта дадена му от гражданите, за да ги изнудва и задоволява клептоманските си наклонности ... !!!
43
16
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 7 месеца
Унизително е като кметица на столичен район да те хванат с подкуп от 70 000 евро, а след като си се подложил на това унижение, е редно да изтърпиш и други, които законът позволява. Няма нищо по-гнусно от корумпиран служител, който злоупотребява с властта дадена му от гражданите, за да ги изнудва и задоволява клептоманските си наклонности ... !!!