Животът на Бенчев: Скъпи коли, хубави жени... сланинка с чесън

Негова е репликата: Работя, за да печеля, и печеля, за да харча!
13 авг 2018 15:30,
172
Животът на Бенчев: Скъпи коли, хубави жени... сланинка с чесън
Къщата на Бенчо Бенчев в квартал "Меден рудник". Снимка: Булфото

Крупен бизнесмен, който се занимава с производство и продажба на зърно, уважаван зам.-шеф на общинския съвет, известен бургазлия - само за една нощ имиджът на Бенчо Бенчев се врътна на 180 градуса и сега е най-вече ятакът на Димитър Желязков - Митьо Очите.

Още по темата

Арестът му в Истанбул заедно с несебърския бос Димитър Желязков и разкритието, че точно Бенчев го превозил през граница към Турция, когато вече е издирван с червена бюлетина на Интерпол, буквално взриви обществото.

Настана смут и в редиците на БСП, в чиято листа макар и от гражданската квота Бенчев влиза в общинския съвет на Бургас вече втори мандат.

Самият Бенчев никога не е криел нито познанството си с Митьо Очите, нито съдружието си в охранителната фирма "Аркус сигурност", нито завидното си благосъстояние.

Негова е и репликата: "Работя, за да печеля, и печеля, за да харча!"

Зърненият бос не крие и страстта си към скъпите коли и хубавите жени, говори се дори, че е бил близък приятел на фолкпевицата Ивана.

За жените признава, че е вече на възраст, но виж за "Ролс-ройс"-а си се умилява: "Уникална кола, от класа на "Бентли"-то е (друга от колите в автопарка му - б.а.), но по-тежкарска, за по-зрели хора. Не напразно казват, че трябва да си поне на 60, за да се возиш в "Ролс-ройс".

Бенчев се появява с новото си бижу на общоградското тържество за 6 септември 2017 г. Тогава прелетяха първите искри между него и лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя определи постъпката на общинския съветник като неморална.

"Трябва ли да си купя "Москвич", с който да ходя на сесиите на общинския съвет и на официалните празници, за да изглеждам по-морален?", попита Бенчев в задочен спор с Нинова.

Той намекна пред "24 часа", че е дал на БСП повече, отколкото струва "Ролс-ройс"-а му.

Животът на Бенчев: Скъпи коли, хубави жени... сланинка с чесън
Бенчев с "Ролс-ройс"-а. Снимка: Facebook

Тогава никой не коментира думите му за щедро спонсорство на предизборни кампани, но след ареста в истанбулски хотел въпросът за черните каси в партиите влезе в дневния ред.

След Истанбул Бенчев бе разочарован, защото червените в общинския съвет побързаха да се отрекат от него.

За себе си обича да казва, че е земен човек, от народа: "Аз не съм г-н Бенчев, а Бенчо от село Крумово градище. Обичам да похапвам сланина с чесън и да играя карти с приятели на село".

Съчетава бизнеса с политиката. Действа с размах - върти близо 20 фирми с разнородна дейност. Започва с износ на зърно, а мълвата носи, че става милионер точно за една нощ - изнасяйки кораб със зърно в подходящия момент. После разширява бизнеса си, започва да изкупува земеделска земя и се превръща в един от най-крупните земеделски стопани в региона със собствена база в Крумово градище.

Първата му фирма "Бенмар" е в зърнения бизнес още от 1990 г., по-късно Бенчев става и лицензиран производител на семена. Един от съдружниците му в земеделския бизнес е бившият депутат от ДПС Несрин Узун, който също бе сред задържаните в Истанбул на 4 август.

Докато двамата с Бенчо вечеряли в луксозен ресторант в Истанбул, турските власти щракнали белезниците на Митьо Очите в хотел "Рамада", а после задържали и тях.

С Узун и неговия брат Бенчев прави плантация за киви край Айтос, развиват селски и екотуризъм в Странджа. Заедно с ексдепутата от ДПС се занимава и със строителен бизнес - там за известно време са в съдружие с основателя на политическа формация "Средна европейска класа" Георги Манев. Едно от бижутата на тримата предприемачи е луксозна стъклена сграда край Пантеона в Бургас.

Самият Бенчев предпочита просторното си имение в кв. "Меден рудник" - триетажна постройка, цялата в стъкло. Имотът се разпростира на 4 дка, като половината е застроена площ. Има басейн, параклис, тенискорт, барбекю и огромна градина.

Животът на Бенчев: Скъпи коли, хубави жени... сланинка с чесън
Къщата на Бенчо Бенчев в квартал "Меден рудник". Снимка: Булфото

"Когато започнах да строя, повечето хора ме погледнаха с насмешка. През 1998 г. на това място е имало само камъни и мръсни свинарници", казва Бенчо. Днес мястото е населено, а негов съсед е старият му приятел Найден Милков - бивш общински съветник и един от основателите на Първа частна милиция.

Най-скъпият гост в имението на Бенчев е бил президентът Желю Желев. Определя като най-честния политик, когото познава. Първата им среща е в родното село на Желев - Грозден, където бъдещият държавен глава е заточен заради книгата си "Фашизмът". Пътищата им се пресичат и когато Желев вече е президент, двамата поддържат приятелството си до последно.

Немалка се оказва ролята на Желев за политическата кариера на Бенчев, смятат запознати. Зърненият бос прекрачва в политиката през 2003 г., залагайки на успешния проект "Сдружение за Бургас". Това е нова формация, в която влизат само представители на бизнеса, и която успява да вкара трима общински съветници. Солидно рамо дава и президентът Желю Желев, който по-късно признава, че е бил човекът, помогнал със съвети на сдружението.

Оттогава Бенчев участва активно в политическия живот в Бургас, влиза в централното ръководство на "Пенсионерски съюз 2004".

"Много се блъскам, затова обичам да си доставям удоволствия", казва Бенчо Бенчев, който от няколко години се бори с коварното заболяване Паркинсон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
11
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Типичен комунистически дъърт олигарх или ченгесар тръгнал вероятно с откраднато държавно а сега бил бизнесмен!Даьба държавата скапана да...!!!!Ех защо не живея в Румъния а в тоз кензеф!
104
1
 
32
 
! Отговори
месара преди 5 години
бенчо, вади тефтера, да видим защо бсп_то се отрече от теб!
103
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Често съм повтарял, че времето на идеологиите отмина!Няма - сини, червени, зелени, пимбени... наднационалните мега-корпорации и техния капитал управляват политическите и социални процеси в света.Те решават какви ще са правилата на играта и кой ще учасва в нея.Такива като Бенчев са фитопланктон, а ние сме просто - биомаса.
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някъв каиш тук ни разсмя с твърдението по кой се заглеждали , което няма нищо общо с интереса , гладът е голям мотиватор .
101
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До малоyмна бабичкаПо добре гласувай за ГЕРБ. Като ровиш в кофите за огрзики може понякога да намираш френско синьо сирене и гъши пастет.
100
5
 
30
 
! Отговори
малоумна бабичка преди 5 години
Пак за БСП ще гласувам. Бенчо ми каза, че ще ми направи пенцийката 2000 лева и ще ме води с Ролс-Ройса на тузарски ресторант в Истанбул
99
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Симпатяга! Жив и здрав да е, да си кара ролсройсите и бентлитата, да си почива в имотите, да гони младите булки още дълги години и да си хапва сланинката с чесън. Щом му е дадено значи го заслужава.
98
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до днес понеделник 13.08 извършва всички прехвърляния на фирми. земи имоти.от утре вече обвиняем.чиста работа.
97
0
 
48
 
! Отговори
az преди 5 години
1. С пари от къде през 90-те успя да напълни цял кораб със зърно и да го изнесе?2. Защо в БГ успелите "бизнесмени" имат по 20-30 фирми, за далавера ли?3. Родното място на Желев е с. Веселиново.
96
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бенчев - президент!
95
21
 
12
 
! Отговори
Само ГЕРБ преди 5 години
ГЕРБ до дупка. Бойко ни прави магистрали да правиме тапи с яките запатни коли като излизаме за чужбина, а БСП само пият кръвта на народа!
94
6
 
20
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Не е лошо при демокрацията, има разкошни имоти, моделки и манекенки, лимузини, яхти, сланинка с чесън... Някои имат всичко, а пък тези, дето нямат може да гледат другите.
93
1
 
15
 
! Отговори
gogo преди 5 години
v drugi dargavi bogatite ne kupuvat tolkova ckapi avtomobili
92
1
 
15
 
! Отговори
До 106 преди 5 години
С измислици и фейк няма как да го оневините ,другарю.Хайде спрете с лъжите като вашата лидерка.Аман!!!
91
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да повярваме за красивите жени като му гледаме табелката от алпака с ръждиви рапидки и къносания бретон?
90
8
 
36
 
! Отговори
баба преди 5 години
До АНОНИМЕНЛъжеш, "социалистите" изобщо не пият кръвта на народа. Не го крадат, не го лъжат. Неееее. БСП - най-хуманната и най-честната партия. Те не крадат ИЗОБЩО. И ИЗОБЩО не са хвърляли преди 50 г. хора да ги ядат прасетата. И не са убили никой без съд и присъда, и не са изтезавали, и не са изнасилвали за наказание. Сега ще отида да се подстрижа като КОРнелия.
89
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо преди две години ГЕРБ опъна чадър над Митьо Очите,и го обяви ьа най чистият бизнесмен ?????
88
1
 
46
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Да не забравяме,че Бенчев освен милионер е и инвалид,който получава инвалидна пенсия.Затова хората които наистина имат нужда от подкрепа от държавата няма да я получат,защото Бенчев и най-вероятно и цялата му рода освен всичките схеми в които участват са и фалшиви инвалиди.
87
1
 
13
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
ZA SLANINKATA S 4ESAN RAZBIRAM,NO KOLKO SHTE E HUBAVA TAJA ZENA,DETO SJTE OTIDE PRI TOJA PLASHIPUTARNIK?
86
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да видят бабите за какви гласуват. Хора от народа. От ceло.