Шеф на затвор ще търка нара, искал по 3 бона от бъдещите си съкилийници

Николай Кюпарски вземал подкупи, за уреди на работа затворници
21 авг 2018 07:00, Александър Попов
23
Шеф на затвор ще търка нара, искал по 3 бона от бъдещите си съкилийници
Врачанският затвор. Снимка: Министерство на правосъдието

Шеф на затвор край Враца ще излежава ефективна присъда от 4,6 години в килия в поверения му зандан. Случвало се е шефове на затвори или надзиратели да нарушат закона, да бъдат осъдени и да се окажат зад решетките. Но в най-новата ни история няма друг случай като този с Николай Кюпарски, разказва "24 часа".

Николай Кюпарски бе арестуван заради корупция след акция на ДАНС през ноември 2015 г. - на работното му място като старши инспектор и началник на група за социална дейност и възпитателна работа в затворническото общежитие от открит тип при керамичната фабрика.

С него бе закопчан и бившият затворник Георги Борисов, който според обвинението бил помагач на бившия си шеф в получаването на подкупи.

Като шеф на затворническото общежитие за осъдени с по-леки присъди Кюпарски имал право да изготвя и внася становища в комисия към затвора за промяна на статута на лишените от свобода, както и за изпращането им на работа. Когато се трудят, затворниците намаляват размера на наказанието си - 2 работни дни се равняват на 3 от присъдата.

Кюпарски се свързвал с близки на затворници и искал от тях по 3000 лв., за да ги включи в работните групи. Парите пък се превеждали по сметка на Георги Борисов чрез система за бързи разплащания.

Шефът на общежитието в керамичната фабрика получил по този начин 6000 лв. от изнудвани роднини на двама затворници, преди да бъде разкрита схемата му. При акцията в служебния кабинет на Кюпарски разследващите открили и незаконно държани боеприпаси, заради което той се сдоби с още едно обвинение. След доста перипетии през май 2016 г. делото срещу бившия началник бе поето от съдията в окръжния съд Петя Вълчева. Тя беше третата съдийка, на която се падна горещият картоф при случайното разпределение - преди нея други две си направиха отвод заради познанството си с Кюпарски и съвместната им работа в закрита по-късно комисия.

В крайна сметка Кюпарски получи ефективна присъда от 4 години и 6 месеца при общ режим, ще трябва да плати и 6000 лв. глоба. Лишиха го и от право да заема държавна длъжност за 6 години. 3-годишна присъда получи и бившият затворник Георги Борисов.

Според адвокатите на Кюпарски делото срещу него е било опорочено от самото начало.

"Много от представените от разследването и прокуратурата доказателства не бяха нито достатъчни за осъдителна присъда, нито отговаряха напълно на приетите изисквания - твърдят защитниците. - В доста свидетелски показания имаше очебийни противоречия, които съдът пренебрегна. Поискахме на процеса събирането на допълнителни доказателства, които по безспорен начин да определят вината на Кюпарски, но това не бе направено в достатъчна степен. Разследването пък бе ограничено в определен кръг и накрая Кюпарски се превърна в изкупителна жертва".

Кюпарски се опита да предотврати пребиваването си под един покрив с доскорошните си подопечни от затворническото общежитие в керамичната фабрика. Веднага след окончателното потвърждаване на присъдата му той подаде молба за преместване в друг затвор. Изтъкна и мотив - адресната му регистрация е в Асеновград. От главната дирекция за изпълнение на наказанията не уважиха молбата му с аргумента, че ако Кюпарски изобщо бъде преместен, трябва да е в затвора в Пазарджик. Но познаващият добре условията на местата за лишаване от свобода мъж отказа да търка наровете там.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
месара преди 5 месеца
е значи бъдещите му съкилийници са си платили за секса с него, няма защо да е недоволен.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ох баня ще има ли?
19
0
 
1
 
! Отговори
Страхил преди 5 месеца
Преди бях в канцеларията, сега съм срещу нея.
18
0
 
2
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 месеца
А сега да сметнем, 4.5 г затвор за 6 000 лв.На Иванчава за 50 000 евро колко години се полагат?
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абсолютна гавра е това-ефективно 4г и половина за 6 хил подкуп.Както и трите години условно за катаджията с 20 те лева.Това са нещастници,които опират пешкира.В същото време срещу бившия министър на здравеопазването Николай Петров,който подари на дъщеря си договор за доставка на медицински изделия за1,2млн лв,няма дори проверка.Докторът,който екзекутира *** дори не е задържан.Там може да няма и условна.Къде са 6хил лв,къде е екзекуция с незаконно оръжие?
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Взимал е челен опит от руските затвори, в България всичко е по руски образец
15
1
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 месеца
Съкилийниците дали ще му вържат панделки
14
1
 
8
 
! Отговори
11 преди 6 месеца
То се знае , че всички правят така. Ама явно не се е отчел на време
13
0
 
16
 
! Отговори
. преди 6 месеца
4 години и половина за взимане на 6000 лв подкуп и 3 години за блъснато и убито дете на на път, където изобщо не трябва да има коли.
12
1
 
13
 
! Отговори
Загрижен преди 6 месеца
4,6 години е странно число, как пък не сте ходили на училище, поне до четвърти клас?
Според калкулатора 4,6г. са 4г 7мес 6дни ;-)
Зная, че за журналист не се иска дори и правопис, но прекалявате!
11
2
 
11
 
! Отговори
Бирено мече преди 6 месеца
Горкия той. Първо е бил от едната страна, после от другата. Ще го направят момиченце там.
10
1
 
15
 
! Отговори
тТт преди 6 месеца
"...Лишиха го и от право да заема държавна длъжност за 6 години."
Welcome to Bulgaria - The center of the stupidity!
9
0
 
7
 
! Отговори
NoName преди 6 месеца
Не може да бъде!!! Това е невъзможно!!
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
познаващият добре условията на местата за лишаване от свобода мъж отказа да търка наровете там..............а, значи имал и право на избор ? пак привилегии !
7
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На този *** клесавец на държавна хранилка, проблема не му е вземането на рушвети, проблемът му е че не се е отчитал подобаващо, един вид си е повярвал. Няма бивш, настоящ, или бъдещ милюцюнер-полюцай, който да не взема рушвети. Ако случайно попадне някой честен човек, сред тази шуробадженакорушветчийска орда потомствени крадци, бандити, измамници и непрокопсаници, кара година - две и го гонят, или напуска. Те така съществуват от 44 година.
6
0
 
12
 
! Отговори
Fck преди 6 месеца
Да търка наровете ? Хахахахахахахахахахха кой ги измисля тия :))))
5
1
 
4
 
! Отговори
Досетлив преди 6 месеца
До Анонимен 2

И що от Китай?
Щото там корупцията е с по-малки мащаби, или щото е водена от един Център - ККП, и който не слуша (отчита) ---ХОП ---разстрел (панделата)?
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Затворници свидетелстват срещу шеф на затвор!!!
Той и да е невинен няма никакъв шанс ,пандизчийте ще го изкарат виновен!
3
1
 
23
 
! Отговори
;-) преди 6 месеца
Иронично ... и то за такива мизерни суми.
2
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"... преди нея други две си направиха отвод заради познанството си с Кюпарски и съвместната им работа..."

Аз отдавна съм рекъл, че трябва да внесем съдии от Китай. Първо - няма да познават никого, второ - присъда "затвор" за тях е по-мекия вариант. А нашите ще ги преквалифицираме в пастири, по призива на премиерът.