Шеф на затвор ще търка нара, искал по 3 бона от бъдещите си съкилийници

Николай Кюпарски вземал подкупи, за уреди на работа затворници
21 авг 2018 07:00, Александър Попов
23
Шеф на затвор ще търка нара, искал по 3 бона от бъдещите си съкилийници
Врачанският затвор. Снимка: Министерство на правосъдието

Шеф на затвор край Враца ще излежава ефективна присъда от 4,6 години в килия в поверения му зандан. Случвало се е шефове на затвори или надзиратели да нарушат закона, да бъдат осъдени и да се окажат зад решетките. Но в най-новата ни история няма друг случай като този с Николай Кюпарски, разказва "24 часа".

Николай Кюпарски бе арестуван заради корупция след акция на ДАНС през ноември 2015 г. - на работното му място като старши инспектор и началник на група за социална дейност и възпитателна работа в затворническото общежитие от открит тип при керамичната фабрика.

С него бе закопчан и бившият затворник Георги Борисов, който според обвинението бил помагач на бившия си шеф в получаването на подкупи.

Като шеф на затворническото общежитие за осъдени с по-леки присъди Кюпарски имал право да изготвя и внася становища в комисия към затвора за промяна на статута на лишените от свобода, както и за изпращането им на работа. Когато се трудят, затворниците намаляват размера на наказанието си - 2 работни дни се равняват на 3 от присъдата.

Кюпарски се свързвал с близки на затворници и искал от тях по 3000 лв., за да ги включи в работните групи. Парите пък се превеждали по сметка на Георги Борисов чрез система за бързи разплащания.

Шефът на общежитието в керамичната фабрика получил по този начин 6000 лв. от изнудвани роднини на двама затворници, преди да бъде разкрита схемата му. При акцията в служебния кабинет на Кюпарски разследващите открили и незаконно държани боеприпаси, заради което той се сдоби с още едно обвинение. След доста перипетии през май 2016 г. делото срещу бившия началник бе поето от съдията в окръжния съд Петя Вълчева. Тя беше третата съдийка, на която се падна горещият картоф при случайното разпределение - преди нея други две си направиха отвод заради познанството си с Кюпарски и съвместната им работа в закрита по-късно комисия.

В крайна сметка Кюпарски получи ефективна присъда от 4 години и 6 месеца при общ режим, ще трябва да плати и 6000 лв. глоба. Лишиха го и от право да заема държавна длъжност за 6 години. 3-годишна присъда получи и бившият затворник Георги Борисов.

Според адвокатите на Кюпарски делото срещу него е било опорочено от самото начало.

"Много от представените от разследването и прокуратурата доказателства не бяха нито достатъчни за осъдителна присъда, нито отговаряха напълно на приетите изисквания - твърдят защитниците. - В доста свидетелски показания имаше очебийни противоречия, които съдът пренебрегна. Поискахме на процеса събирането на допълнителни доказателства, които по безспорен начин да определят вината на Кюпарски, но това не бе направено в достатъчна степен. Разследването пък бе ограничено в определен кръг и накрая Кюпарски се превърна в изкупителна жертва".

Кюпарски се опита да предотврати пребиваването си под един покрив с доскорошните си подопечни от затворническото общежитие в керамичната фабрика. Веднага след окончателното потвърждаване на присъдата му той подаде молба за преместване в друг затвор. Изтъкна и мотив - адресната му регистрация е в Асеновград. От главната дирекция за изпълнение на наказанията не уважиха молбата му с аргумента, че ако Кюпарски изобщо бъде преместен, трябва да е в затвора в Пазарджик. Но познаващият добре условията на местата за лишаване от свобода мъж отказа да търка наровете там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари