Царя без "Врана" – съд връща двореца на държавата

Имотът е 992 дка и делото се точи от 2011 г. в градския съд
23 авг 2018 14:30,
101
Царя без "Врана" – съд връща двореца на държавата
Снимка: архив, Булфото

Спорът чий е апетитният дворец "Врана" приключи на първа инстанция в Софийския градски съд, съобщи "24 часа".

Решението е, че той е собственост на държавата, а не на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза.

Имотът е 992 декара и делото се точи от 2011 г. в градския съд. Това е едно от серията дела, по които държавата и бившият монарх спорят.

Още по темата

В средата на април т.г. Европейският съд за правата на човека в Страсбург отхвърли жалбата на Царя срещу отнемането на двореца "Кричим".

Евромагистратите решиха тогава, че българското правосъдие е отхвърлило претенциите за реституция на имота на базата на подробно и добре мотивирано решение.

По отношение на жалбата на Сакскобургготски срещу одържавяването на имотите "Ситняково" и "Capъгьoл" съдът в Страсбург иска още обяснение от българското правителство и ще се произнесе на по-късна дата.

За тях той даде на кабинета пет месеца, през които да реши дали да се споразумее със Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок. Европейският съд по правата на човека указа на държавата до 13 септември 2018 г. или да сключи приятелско споразумение с бившия премиер и сестра му, или да изпрати възражение срещу жалбите им.

През 2008 г. Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза поискаха реституирането на 7 имота, като се позоваха на решение на Конституционния съд, с което през 1998 г. беше обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници.

На Царя и сестра му обаче бяха възстановени шест от тях - дворците "Врана", "Царска Бистрица" и "Ситняково", две планински хижи в Рила, както и 16 хил. дка гора.

Сакскобургготски получи обратно имотите когато беше премиер през 2002 година. Пет години по-късно - през 2009 г. парламентът гласува мораториум върху правото му за разпореждане. Той трябваше да е временен, но действа и до момента. На три инстанции държавата спечели делата за "Кричим", "Ситняково" и "Саръгъол".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какън "цар" е "Испанската муха", бе!?Най-обикновен стар тарикат и мошенник, който се опитва за наша сметка и на наш гръб да осигури бъдещето на децата си, на внуците и правнуците си!Всичко друго казано от "саксофона" е словоблУдие!
65
1
 
14
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
Обраха Царя.
64
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега пък тия иначе *** в СОС ДА СЪДЯТ ДЪРЖАВАТА защото вече десетина години община София поддържа парка 'Врана"който ако стане държавен ОТНОВО ЩЕ ПОТЪНЕ В БУРЕНИ И ЗАПУСТЕНИЕ както всички държавни имоти!ДЕЕ/..А *** "ДЪРЖАВА",ако стане държавен запустението ще е по-малкото зло ЩЕ ИЗГОРИ "СЛУЧАЙНО"И ПАРКА И "ДВОРЕЦЪТ"!Санаториумите в Банкя,резиденция Банкя,"дворецът'в Кричим все държавни РУИНИ ПЪЛНИ СЪС ЗМИИ.....
63
4
 
24
 
! Отговори
ИЗРОД преди 5 години
45 години го чакахме да се върне за да ни излъже и краде!!!!!!!!!!!!!!!!!
62
9
 
38
 
! Отговори
... преди 5 години
Къса ни е паметта на нас българите! Първо тая фамилия НИКОГА не са били и няма и да бъдат БГ ЦАРЕ! Второ всеки път когато някой от тая фамилия си е тръгвал от БГ то БГ е била пред национална катастрофа! Трето тая фамилия идва в БГ с един куфар багаж! Четвърто тоя баш симеончо га идеше в БГ беше гол кат царвул *** изведнъж забогатя! Има и 10-то, че и 100-но, *** ше ме цензурират пък и мястото няма да ми стигне!
61
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте го "царосвали" този, какъв цар е, на кого, къде му е царството. Стига с тези измишльотини.
60
8
 
26
 
! Отговори
NoName преди 5 години
Така наречения "Цар" е за затвора... Ама карай!
59
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви наследства може да има в България при положение, че фамилията им не е от България. Това все едно наследниците на Тодор Живков да си искат всички резиденции, че ги е правил той.
58
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Царя без "Врана"---Ало, авторчето златно! Къде ти е пълният член, къде ти е пунктуацията?Кой е без "Врана"? Царят, подлогът. И понеже се изпуска сказуемото, се поставя тире:Царят без "Врана". Останалата част от заглавието е пояснение и би трябвало да изглежда така:"Царят без "Врана": съд връща двореца на държавата"Съвсем го "забатачихте" тоя български език!
57
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РосенТой претенции не е имал,тъй като си е мислел,че хората ще ахкат и ще припадат,като го видят да си идва в България и сами ще му тикат имотите в ръцете!
56
3
 
30
 
! Отговори
extremist преди 5 години
РЕФОРМА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, И ЕФЕКТИВНИ ПРИСЪДИ ЗА ВСИЧКИ ФАЛШИВИ ПОЛИТИЦИ, ИЗПОЛЗВАЛИ БЪЛГАРИЯ ЗА ЛИЧНО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ - КАТО ТОЗИ "ЦАР"....
55
3
 
11
 
! Отговори
ИДИОТ С КОРОНА преди 5 години
До ,.,.В този карикатурен вид !
54
6
 
22
 
! Отговори
hard преди 5 години
На този мошеник най-ще му подхожда, по една бърза процедура, килия в софийския затвор.
53
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спрял е вече да бъде удобен. Което ме кара да се замисля каква ли ще е съдбата на тези имоти. Тук нищо не се прави с добра умисъл и за благото на държавата.
52
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
9 септември отново дойде в България.Партизани и съветски войски няма ,но има руски пари.Чакаме Народния съд.
51
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не говорим, че този няма капка българска кръв!
50
2
 
23
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Сделката НДСВ,БСП,ГЕРБ приключи !!! Моньо Мадридския повъртя рулетката с народни пари ..
49
6
 
22
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
НЯМА ЦАР ПО СВЕТА ,КОЙТО ДА СЕ Е БОРИЛ ЗА РАЗВИТИЕ И ПРОСПЕРИТЕТ НА НАРОДА СИ !!! ВСЕКИ СЕ Е БОРИЛ ДА Е -ПО ЦАР- ...ЗА ПОВЕЧЕ ЗЕМЯ И НАРОД !!! САМО "ТОШО" Е ИЗКЛЮЧЕНИЕ ,АМА Е" ПРЕДСЕДАТЕЛ-ЦАР" !!! КОБУРГИТЕ СА НИ НАТРЕСЕНИ !!!ИМАЛИ СМЕ ЦАРЕ ПОБЕДИТЕЛИ И ПАДИТЕЛИ -АМА НАШИ !!! КАКВО ЗНАЧИ :" ЦАРСКИ КОБУРГСКИ " ИМОТИ В БЪЛГАРИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ ????????
48
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя е цаp само на някои с робско самосъзнание. За останалите е долен кpaдец.
47
5
 
33
 
! Отговори
35346 преди 5 години
Да си спомним за проф. Владимир Петров, който пръв посочи, че истинският собственик на тези имоти е българската държава, а не царското семейство. Безочието на гражданина симеон Борисов не е изненада за българите, които разсъждават със соствения си мозък и умет да четат закони и документи. Напомням, че по конситтуция България е РПУЛИКА и е противоконституционно да назоваваме "цар", когото и даа било. Журналистите дас прат да се кълчат - тук няма и царедворци.