Бакалските сметки на една кметица: Квадрати по евро... купища

17 април, Иванчева към Дюлгеров: Взе ли твоята част от парите?
Обновена: 24 авг 2018 13:43 | 24 авг 2018 11:00,
156
Бакалските сметки на една кметица: Квадрати по евро... купища
Снимка: архив, Булфото

"Взе ли си твоята част от парите?"

Това попитала Десислава Иванчева посредника за подкупа Петко Дюлгеров, след като тримата заедно със заместничката ѝ в община "Младост" Биляна Петрова влизат в служебния автомобил в центъра на София на 17 април.

Че си е отделил уговорените 20%, отвърнал Петко Дюлгеров. В този момент Иванчева е на шофьорското място, Дюлгеров е на предната седалка до нея, отзад е седнала Биляна Петрова.

Точният ход на събитията от деня на арестите става ясен от обвинителния акт срещу вече отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева, Биляна Петрова и бившия кмет на района от 2007 до 2011 г. Дюлгеров.

Още по темата

За всичко това е разказал самият Дюлгеров в писмени обяснения веднага след ареста си, когато признал участието си в престъплението, пише "24 часа".

След като Дюлгеров потвърдил, че е взел своя пай от подкупа, Иванчева му казала да седне отзад до Петрова. Там той предал три пачки банкноти. Две от тях били с номинал от по 100 евро, а третата с по 500 евро - общо 56 хиляди евро.

14 хиляди евро Дюлгеров заделил за себе си още преди срещата си с Иванчева и Петрова. Дюлгеров разлистил пачките, за да се уверят двете дами, че вътре също има пари. Тогава ги подал на Биляна Петрова, която стояла до него. Тя ги сложила в бял кашон с логото на известна марка луксозно кафе. Часът е 12:50. Точно тогава Иванчева се обадила на служителка от администрацията на район "Младост". Казала ѝ да намери преписката на "Ваклин груп" в кабинета ѝ и веднага да я придвижи.

Точно за това е искан и подкупът от Александър Ваклин - да бъде съобщена заповедта на главния архитект на София, която разрешава на "Ваклин груп" да строи. Процедурата е формална, но без нея инвеститорът не може да направи нищо.

Преписката му е заведена в "Младост" 10 месеца преди това - на 16 юни 2016 г. В хода на разследването от прокуратурата са открили над 1000 подобни забавени преписки, които отлежавали в кабинета на Иванчева.

Веднага след разговора на Иванчева с подчинената ѝ Петко Дюлгеров си тръгнал. Отправил се пеш към Народния театър. След него тръгнали оперативни работници от Комисията за незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), които през цялото време следили действията на тримата.

Дюлгеров е арестуван близо до входа на гранд хотел "София". У него са намерени 14-те хиляди евро. Той признал, че това е неговата част от подкупа като посредник между Иванчева и Александър Ваклин. С бизнесмена Дюлгеров се видял същия ден в кафене "Мементо" на ул. "Раковски" в центъра на София. Там Ваклин му предал първия транш от 70 хил. евро.

Още в същото заведение Дюлгеров взел парите и се усамотил в тоалетната. Отброил 20% от тях и се обадил на Биляна Петрова точно в 11:14 ч. Казал, че ще ги чака с Иванчева в 11:30 ч в градинката "Кристал", без да предполага, че разговорите му се подслушват.

Там на външна маса, те прекарали повече от час в разговори, пише в обвинителния акт. През цялото време пачките с парите са били у Дюлгеров. По време на разговора обсъдили и казуса на "Ваклин груп". След това, около 12:40 ч, влизат в служебната кола на Иванчева, паркирана на ул. "Славянска" №11.

След раздялата Иванчева и Петрова потеглят по същата улица, излизат на бул. "Васил Левски", където колата им е спряна от служители на КПКОНПИ и полицията. Автомобилът е претърсен и са взети обтривки от различни места - дръжките на вратите, волана, скоростния лост, този за чистачките, за мигачите, закопчалките на коланите, контактния ключ. Всички тези места по колата са "светили" от веществото, с което са били белязани парите.

Това опровергава версията на Иванчева, че то е попаднало по дланите ѝ, докато разписва протоколи от обиска след ареста. Защитата ѝ твърдеше, че следователките са броили белязаните пари, после са попълвали протоколите и така веществото е попаднало на листовете, а оттам и по дланите на двете. Тези действия обаче са извършени извън колата.

Освен по ръцете на Иванчева, вещество от парите има и по устата и носа ѝ. Повече обаче "свети" Биляна Петрова, която е взела парите от Дюлгеров на задната седалка. Тя има вещество по пръстите на лявата ръка отгоре откъм дланта, на дясната в областта на ноктите, около устата и деколтето.

Тефтерчето на Десислава Иванчева, открито в дамската ѝ чанта, също е любопитна находка на разследващите. В него на първи и втори лист са открити следните сметки:

1. В - 12 500 х 15 - 187 500

40 000 х 10 - 400 000

Предполага се, че това са квадратурите на сградите, които е искал на строи Ваклин, умножени по суми в евро, които е трябвало да плати на всеки квадратен метър, за да бъдат придвижени преписките.

Иначе от хода на разследването и обясненията на Петко Дюлгеров става ясно, че Ваклин е трябвало да предаде цялата сума от 250 хил. евро на три вноски - по около 70-80 хиляди евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
7
 
! Отговори
СРС преди 5 години
Чакам с нетърпение да излязат СРСтата, за да видите всички нахалната *** как си иска, как говори и колко в проста... Всеки, който е общувал с нея, освен братовчед й Кърджилов и банда зелени ***, е наясно що за стока е.
138
6
 
9
 
! Отговори
със законни средства преди 5 години
При Бойко комунистите започнаха да влизат в затвора.Това е едно добро начало.
137
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да и изгният локалните в затвора!
136
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива рекламни клипове имаше и по време на истериите на цВЕТАНОВ. И едно прокурорче, което подскачаше с насочен пистолет около поставената на колене жертва. Която жертва после беше оправдана.Товда шоу ни струваше милион и двеста евро
135
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бре, бре, бре. Какво шоу, каква борба с корупцията.Колко пари се потрошиха за рекламните клипове на прокуратурата.Само се чудя кой точно ще плати обезщетението, присъдено от съда в Страсбург. Започват от 200 000 евро.
134
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чета постовете и на червените *** и на мутренските герберасти.Не мога да сложа нито плюс, нито минус.И едните и другите са комунисти, предатели на България, които са крали когато им се е удавала възможност.И едните и другите са излюпени в полога на БКП и склонноста им към кражбата е наследствена черта,генетично залегнала в характера им.Такава измeт,каквато в момента създава закони, управлява държавата и скубе народа няма в нито една страна.
133
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А аферата КТБ,аферата "ЧЕЗ",вземаните в потайна доба и изчезващи в небитието държавни заеми(за които всякаква "опозиция",мълчи,та се къса),а последната "ядрена икономическа бомба",наречена "афера търговски регистър",където потънаха и потъват милиарди и милиарди...а на Стадото непрекъснато му натрапват "аферата Иванчева",като след всяко появяване в медиите,престъплението нараства и нараства!!!!!!!!!!!!Ех,Стадо,Стадо-о-о!!!Малко ти е!!!Трябва още и още...до пълното ти изчезване!!!
132
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая да не е убила Кенеди?
131
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЯнкоДа бе, ГЕРБ не крадат!
130
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И това е само от един район в софия.На бюрото и лежели документи на 1000 фирми ... какво ли е по останалите градове?Не са поискали не са сготвили които и да е от държавната мафия.
129
8
 
13
 
! Отговори
Янко преди 5 години
Когато хванат и др от герб с подкупи ,тогава ще повярвам че и тя е взела!
128
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали не мислите че някой ще пусне записи и доказателства преди да мине делото. После след делото ще имате възможност да се наслаждавате на записите колкото искате...
127
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червените кхмери продължават да поддържат тезата че била "сготвена" :)Заради такива баламурници има корупция в България и те гласуват за такива като Иванчева. Оправия -никога !
126
3
 
12
 
! Отговори
Перо преди 5 години
Ако няма записи на разговори, работата е нагласена - "каза Петко, взе Петко, даде Петко" в съда няма да мине. Когато ги арестуваха и ги разкарваха в пранги като мечки - аслани, когато трябва да представят необорими доказателства - аудиозаписи, светещи пръсти и длани, незаконно забогятаване (необясними доходи, покупки на вили, джипове, апартаменти и т.н.) - посрани. Един смартфон може да се превърне с елементарна програмка в микрофон и да се слуша всичко, което се шепне в радиус от 5 метра.
125
5
 
16
 
! Отговори
Kmet преди 5 години
Само който не познава кметицата си мисли че е скалъпен театър. Като я вкарат в панделата и пуснат всички записи друга песен ще пеете. Иванчева е тъпо парче, повярвало си че с измислените подписи за зелен младост с които се кандидатира за кмет промени нещо. Да промени, парите от рекета официално от фирмите даде за градинки, другите сложи в джоба си.
124
23
 
25
 
! Отговори
Hinkel преди 5 години
Всичко е един скалъпен театър !!!!!
123
16
 
27
 
! Отговори
Ако имаше преди 5 години
Доказателства, щяха да въртят записите от подслушването по всички радиа и да се бият в гърдите как са заловили най-големия мафиот в държавата. Щеше и вече да е осъдена. Ще излезе, че нямат нищо срещу нея, а изнасят зле скалъпено представление за пред простолюдието. Така или иначе, дните на герб са преброени, играта може скоро да се обърне срещу тях.
122
13
 
20
 
! Отговори
Ха хаха преди 5 години
Циркът продължава, а непретенциозната публика *** с пълни шепи и аплодира. Какъвто материалът, такива и управниците му. Жалко за малкото сместни хора, намиращи се все още в герберастката клоака.
121
3
 
22
 
! Отговори
Мисли с главата преди 5 години
Докато се препирате кой е виновен, кой не, керванът ще върви, кучето ще лае,тока ще се вдига, водата, топлото, гражданската,..... Още ще ни крадат и ще бъдем"дисциплинирани". Колко от вас пишещите печелят нещо като защитават или обвиняват тази смрад, довела държавата не на дъното ами под него? Мислете българи, мислете! Под пяната е цялата мръсотия.
120
0
 
8
 
! Отговори
В. Стойков преди 5 години
Прегледах списъка с общините в България и такава община не видях. Пак някакви провинциални комплекси на "журналисти" да се правят на уникални, по-висши, различни от другото "провинциално простолюдие". Само че " Dnes. bg" е длъжно да не заблуждава читателите покрай сериозните теми с глупави комплексарски измислици, манипулиращи незнаещите. Ако се имате за медия