Бакалските сметки на една кметица: Квадрати по евро... купища

17 април, Иванчева към Дюлгеров: Взе ли твоята част от парите?
Обновена: 24 авг 2018 13:43 | 24 авг 2018 11:00,
156
Бакалските сметки на една кметица: Квадрати по евро... купища
Снимка: архив, Булфото

"Взе ли си твоята част от парите?"

Това попитала Десислава Иванчева посредника за подкупа Петко Дюлгеров, след като тримата заедно със заместничката ѝ в община "Младост" Биляна Петрова влизат в служебния автомобил в центъра на София на 17 април.

Че си е отделил уговорените 20%, отвърнал Петко Дюлгеров. В този момент Иванчева е на шофьорското място, Дюлгеров е на предната седалка до нея, отзад е седнала Биляна Петрова.

Точният ход на събитията от деня на арестите става ясен от обвинителния акт срещу вече отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева, Биляна Петрова и бившия кмет на района от 2007 до 2011 г. Дюлгеров.

Още по темата

За всичко това е разказал самият Дюлгеров в писмени обяснения веднага след ареста си, когато признал участието си в престъплението, пише "24 часа".

След като Дюлгеров потвърдил, че е взел своя пай от подкупа, Иванчева му казала да седне отзад до Петрова. Там той предал три пачки банкноти. Две от тях били с номинал от по 100 евро, а третата с по 500 евро - общо 56 хиляди евро.

14 хиляди евро Дюлгеров заделил за себе си още преди срещата си с Иванчева и Петрова. Дюлгеров разлистил пачките, за да се уверят двете дами, че вътре също има пари. Тогава ги подал на Биляна Петрова, която стояла до него. Тя ги сложила в бял кашон с логото на известна марка луксозно кафе. Часът е 12:50. Точно тогава Иванчева се обадила на служителка от администрацията на район "Младост". Казала ѝ да намери преписката на "Ваклин груп" в кабинета ѝ и веднага да я придвижи.

Точно за това е искан и подкупът от Александър Ваклин - да бъде съобщена заповедта на главния архитект на София, която разрешава на "Ваклин груп" да строи. Процедурата е формална, но без нея инвеститорът не може да направи нищо.

Преписката му е заведена в "Младост" 10 месеца преди това - на 16 юни 2016 г. В хода на разследването от прокуратурата са открили над 1000 подобни забавени преписки, които отлежавали в кабинета на Иванчева.

Веднага след разговора на Иванчева с подчинената ѝ Петко Дюлгеров си тръгнал. Отправил се пеш към Народния театър. След него тръгнали оперативни работници от Комисията за незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), които през цялото време следили действията на тримата.

Дюлгеров е арестуван близо до входа на гранд хотел "София". У него са намерени 14-те хиляди евро. Той признал, че това е неговата част от подкупа като посредник между Иванчева и Александър Ваклин. С бизнесмена Дюлгеров се видял същия ден в кафене "Мементо" на ул. "Раковски" в центъра на София. Там Ваклин му предал първия транш от 70 хил. евро.

Още в същото заведение Дюлгеров взел парите и се усамотил в тоалетната. Отброил 20% от тях и се обадил на Биляна Петрова точно в 11:14 ч. Казал, че ще ги чака с Иванчева в 11:30 ч в градинката "Кристал", без да предполага, че разговорите му се подслушват.

Там на външна маса, те прекарали повече от час в разговори, пише в обвинителния акт. През цялото време пачките с парите са били у Дюлгеров. По време на разговора обсъдили и казуса на "Ваклин груп". След това, около 12:40 ч, влизат в служебната кола на Иванчева, паркирана на ул. "Славянска" №11.

След раздялата Иванчева и Петрова потеглят по същата улица, излизат на бул. "Васил Левски", където колата им е спряна от служители на КПКОНПИ и полицията. Автомобилът е претърсен и са взети обтривки от различни места - дръжките на вратите, волана, скоростния лост, този за чистачките, за мигачите, закопчалките на коланите, контактния ключ. Всички тези места по колата са "светили" от веществото, с което са били белязани парите.

Това опровергава версията на Иванчева, че то е попаднало по дланите ѝ, докато разписва протоколи от обиска след ареста. Защитата ѝ твърдеше, че следователките са броили белязаните пари, после са попълвали протоколите и така веществото е попаднало на листовете, а оттам и по дланите на двете. Тези действия обаче са извършени извън колата.

Освен по ръцете на Иванчева, вещество от парите има и по устата и носа ѝ. Повече обаче "свети" Биляна Петрова, която е взела парите от Дюлгеров на задната седалка. Тя има вещество по пръстите на лявата ръка отгоре откъм дланта, на дясната в областта на ноктите, около устата и деколтето.

Тефтерчето на Десислава Иванчева, открито в дамската ѝ чанта, също е любопитна находка на разследващите. В него на първи и втори лист са открити следните сметки:

1. В - 12 500 х 15 - 187 500

40 000 х 10 - 400 000

Предполага се, че това са квадратурите на сградите, които е искал на строи Ваклин, умножени по суми в евро, които е трябвало да плати на всеки квадратен метър, за да бъдат придвижени преписките.

Иначе от хода на разследването и обясненията на Петко Дюлгеров става ясно, че Ваклин е трябвало да предаде цялата сума от 250 хил. евро на три вноски - по около 70-80 хиляди евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
29
 
! Отговори
Мда преди 5 години
А самоковската овца няма нищо,ама нищо общо с тия работи,ха-ха!
58
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А герберите които окрадоха и фалираха КТБ и Олимпик....КОГА ?
57
6
 
17
 
! Отговори
до 58 преди 5 години
До Анонименоткога парцалът 24 часа е независима медиа?
56
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо за уж независимите БГ медии си остава табу темата за СРС-то, в което Дюрлеров увещава Иванчева да вземе парите и да ги предаде на Фанъдкова, с увещанието че нищо лошо няма да й се случи, тъй като лично Борисов е в играта и е обещал да я пази. Иванчева отказва.
55
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Петко Дюлгеров, както и съвестният Ваклин са приятали на властта! Не ви ли стана ясно?!
54
8
 
8
 
! Отговори
GG преди 5 години
До 49Толко да си ***?! Не е душила парите, а си е пипала лицето с вече белите ръце...
53
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корупцията е единствения начин за пренасочване на пари от много богатите към бедните. С бачкане виждате че не става. Сега можеше да има трима по богати българи.
52
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само в една пропаднала столица като София със селски прос.таци , може да си изберат една селска проста.кеса , която да управлява финансов ресурс и население по-големи и от втория по големина град!!!В София има много селяни прости!!!
51
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 50комуниста Кадиев.-къв "комунист" е кадрието? знаеш ли колко пари взима от слънцето, чрез твоя джоб?
50
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"тефтерчето на левски4, пърдон - на иванмева, го има в чантата на всеки един, намиращ се зад коня, зад двата лъва и от двете страни на дондуков!ето затова вече 2/3 от хората ходят за гъби и ще продължават да ходят!затова - евро, шенген - през крив макарон! казват ви го от как по политически причини 9нужни им бяха ефтини аутсорсинги) ви пуснаха изобщо в т.н. ес!същата *** е и в т.н. брикс!изобщо *** и прасетата са навсякъде - свинята е лакомо животно, ядящо буквално всичко!
49
9
 
8
 
! Отговори
До дарик преди 5 години
Е, то е ясно кой. Същите другари, които плащат по 20 ст/коментар за да се създава впечатление, че в българия има русофили и путинофили. Да не забравяме все пак, че Иванчева беше подкрепена от комуниста Кадиев.
48
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Освен по ръцете на Иванчева, вещество от парите има и по устата и носа ѝ."Значи е мирисала и целувала парите.
47
4
 
42
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Нека ви го кажа по друг начин - всички кметове прибират едни пари за да се строи тук или там. И аз съм искал разрешение за строеж и знам как е. Просто тази е независима и ГЕРБ направиха показен цирк, защото ги заболя за младост.Истината е, че този цирк може да го правят на всички кметове, но се случва само на не-ГЕРБерските.Нали виждате колко С-класи и мазератита и поршета се карат в Сф? В Берлин не може да видите чак толкова много.
46
6
 
20
 
! Отговори
до 46 преди 5 години
Цветан Потуран плаща на троловете си да нападат жената, преди да е минал процеса.Защото добре знае, че нямат никакви доказателства, които да издържат в съда.От цялата работа Марковски ще прибере един тлъст хонорар, а Иванчева една още по-тлъста сума от Страсбург.Която за съжаление няма да платят поръчителте на този фарс - Борисов и Цветанов, а всички ние.
45
20
 
13
 
! Отговори
дарик преди 5 години
Интересно е едно друго нещо, КОЙ плаща на профаните по форумите да "защитават" тая стерва??? Откъде изведнъж толкова "защитници" се нароиха за тая *** мазна???То е ясно, че са няколко трола и драскат по всички форуми, ама кажете КОЙ плаща да драскате дитирамби във възхвала на "свещеното" дело на кметицата да си взема по 500000 евра подкуп??? После тези пари да не отиват за КУРаАНАЛИЯ ???
44
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите, с които се опитаха да натопят Иванчева, всъщност са били поискани от Фандъкова. В последните минути планът се е променил и лакеите на Тиквата от КНОПИ, МНОПИ и другите безполезни организации, харчещи народни пари се е наложило да действат на пожар.Новината е от сутринта и я има по всички други сайтове.Както и интервюто с адвокат Марковски, в което казва, че има СРС-та, на които Дюлгеров увещава Иванчева да занесе лично парите на Фандъкова, но тя отказва.
43
9
 
8
 
! Отговори
Митко преди 5 години
До Поручик Ржевски..ти май от пари нищо не разбираш...на половин милион евра...едни пари ли им викаш,все едно говориш за 20 лева? Тейба у барабаниста.
42
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шефът на специализараната прокуратура Пламен Георгиев е същият, който унищожи телефонните записи между Борисов и Танов за Мишо Бирата.Мотивът му беше, че на записите разговарял Танов и НЕУСТАНОВЕНО ЛИЦЕ.Коментарът е излишен.За награда Суджука го направи шеф на КНОПИ или както там се казва излишният орган, който пак всички ние хрантутим.Там заплата под 7 000 лв няма.
41
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Унизителния и показен арест на кметицата се изплаща многократно заради няколко причини, например:-хляб и зрелища за оскотелия ***-намек за хората които си мислят да скачат срещу ГРОБ и мафията-плява за помиярската преса на свинята-отмъщение на ГРОБ за унизителната загуба в квартал Младост-ясен подтекст >> ти унижаваш нас, ние ти смазваме живота
40
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 27 Ама разбира се че "няма значение" дали е виновна!!!!?????Къв *** си ти бе?!Да те хванат "на калъп" с кинтите, записи и тефтери със сметките и ..........няма значение.Ами то Брендо никога не са го хващали с дрога. Сигурно и в Италия изобщо не е стъпвал. Тогава що не му отменят двайсет годишната присъда????Та той си е НЕВИНЕН според теб, А?!Аман от ***-***.