Търговци на зърно на съд, укрили данъци в големи размери

Варненците изготвяли фалшиви декларации към НАП, теглили ДДС
Обновена: 24 авг 2018 15:22 | 24 авг 2018 15:22, Анисия Иванова
11
Търговци на зърно на съд, укрили данъци в големи размери
Снимка: архив Reuters

Трима варненци отива на съд за укриване на данъци в особено големи размери и подаване на фалшиви декларации в НАП и приспадане на ДДС при изкупуване на зърно. За всеки от подсъдимите укритите данъчни задължения са различни, съобщиха от Апелативна прокуратура - Варна.

За Кирил Ж. те са в размер на 826 577 лева, като престъплението е извършено два и повече пъти. При него дължимото към държавния бюджет е в размер на 281 909 лева, а за подсъдимия Теодор, който действал като пълномощник на фирмата на брат си в изкупуване на зърно – сумата е в размер на близо 104 000 лева.

И тримата подсъдими се занимавали с изкупуване на зърно от нерегистрирани по ДДС земеделски производители. Фирмата на брата на Теодор, на която той бил пълномощник, била сред доставчиците на зърно за един от най-големите световни търговци на зърно в света.

Малко преди зърновозите да влязат в пристанището за разтоварване, първоначално издадените товарителници били подменяни. В тях се вписвали различни пунктове за товарене и различни изпращачи на регистрирани по ДДС търговци с цел теглене на ДДС.

Красен и Кирил ще отговарят пред съда и за изпиране на пари, придобити от престъпна дейност, а именно укрити данъчни задължения и неправомерно теглен ДДС.

Сумите са теглени от две банки чрез подставени лица, а дружествата, чрез които се изкупувало зърно в престъпната схема, били регистрирани на наркозависими или психично болни хора, някой от които дори с наложени ограничителни мерки.

На 15 октомври 2012 г. на паркинга на ресторант "Старо село“ във Варна е спрян от полицейски служители автомобил "Фолксваген". Освен водача в автомобила пътувал и подсъдимият Красен. При претърсването на автомобила и обиска на подсъдимия са намерени и иззети 575 425 лв., екземпляри от платежните нареждания за извършени същия ден банкови транзакции и разписки за извършени тегления в брой, печати и фактури на някои от използваните в схемата търговски дружества, номера на банкови сметки на търговски дружества, адреси и кодове за достъп до електронната поща на различни търговски дружества и др.

Недалеч от този автомобил е задържан и втори - "Ауди А8", в който пътувал свидетел по настоящото дело. В него са намерени и иззети 34 220 лв. в пачки с инициали на банка, в която били извършвани плащанията, тегленията и нарежданията на парите.

Предстои делото срещу тримата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само мъже в измамата. А жените в такива фирми са счетоводителки. И те се оправят лесно. Няма ги в измамата. / направо чист косъм /
7
0
 
12
 
! Отговори
западняци преди 5 години
На нас толофикация целогодишно ни взима пари без да се вписва в докуМента. Каква е използваната енергия. Плащаш без да ползваш.Така е от 20 години назад.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой купува и кой продава, като няма документ. А кой оре и кой сее. На чия нива Пълна измама.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парадокс в наименование. Хем зърнопроизводител, а изкопува. Значи е търговец?Кашата е голяма! Зърнопроизводител без фактура продава на друг също няма фактура.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че ги хванали тези хубавци, но иде реч на някакви хиляди лева, а ония 16 млрд. невъзстановено ДДС къде са???
3
0
 
24
 
! Отговори
Нема преди 5 години
Нема друга такава държава, където фирми да са на психично болни ....
2
0
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Отново неграмотно написана статия. Анисийче, "който" е ед. число. За множествено число формата е "които".
1
0
 
18
 
! Отговори
Wfk преди 5 години
Бързичко действат - 2012г.спрели кола с почти половин милион...