Царят за "Врана": Би било грозно да ме принудят отново към изгнание!

В края на живота си бил подложен на изтезаване с фалшиви предпоставки
Обновена: 28 авг 2018 15:32 | 28 авг 2018 13:45, Камелия Цветанова
377
Царят за "Врана": Би било грозно да ме принудят отново към изгнание!
Снимка: Булфото, архив

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски не скри огорчението си от решението на Софийския градски съд, който присъди, че дворецът "Врана" е собственост на държавата, а не негова.

Още по темата

"Има моменти, в които си мисля колко би било грозно да ме принудят, и то при една демократична България, към второ изгнание", коментира той.

Сакскобургготски заяви още, цитиран от БТА, че е огорчен, че сега, в края на живота му, е подложен на изтезаване с измислени и фалшиви предпоставки.

Той посочи, че е огорчен и от това, че все още не е направено нищо, за да бъдат открити тленните останки на баща му цар Борис ІІІ след поругаването на гроба му.

Българският монарх умира на 28 август 1943 г, а на 5 сепетмври е погребан в Рилския манастир.

Гробът му обаче се превръща в място за поклонение, което не се харесва на комунистическата власт. Заради това през 1946 г., по нареждане на комунистическите управници, останките му са ексхумирани и осквернени и тялото му е препогребано в малък параклис в парка на двореца "Врана". През 1949 г. този параклис е взривен и заравнен.

След 10 ноември 1989 г. тленните останки на царя са търсени, но е открито само сърцето му, което се намира на гробното място в парка на двореца "Врана". През 1993 г. то е препогребано на мястото на възстановения гроб в Рилския манастир.

На този гроб днес експремиерът се поклони по повод 75 години от кончината на баща си. Адрианополският епископ Евлогий и монаси от Светата обител извършиха панихида в централния манастирски храм.

Сакскобургготски дойде за панихидата заедно със съпругата си Маргарита. В храма се събраха и бивши депутати от НДСВ, представители на монархически движения от цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари