Царят за "Врана": Би било грозно да ме принудят отново към изгнание!

В края на живота си бил подложен на изтезаване с фалшиви предпоставки
Обновена: 28 авг 2018 15:32 | 28 авг 2018 13:45, Камелия Цветанова
377
Царят за "Врана": Би било грозно да ме принудят отново към изгнание!
Снимка: Булфото, архив

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски не скри огорчението си от решението на Софийския градски съд, който присъди, че дворецът "Врана" е собственост на държавата, а не негова.

Още по темата

"Има моменти, в които си мисля колко би било грозно да ме принудят, и то при една демократична България, към второ изгнание", коментира той.

Сакскобургготски заяви още, цитиран от БТА, че е огорчен, че сега, в края на живота му, е подложен на изтезаване с измислени и фалшиви предпоставки.

Той посочи, че е огорчен и от това, че все още не е направено нищо, за да бъдат открити тленните останки на баща му цар Борис ІІІ след поругаването на гроба му.

Българският монарх умира на 28 август 1943 г, а на 5 сепетмври е погребан в Рилския манастир.

Гробът му обаче се превръща в място за поклонение, което не се харесва на комунистическата власт. Заради това през 1946 г., по нареждане на комунистическите управници, останките му са ексхумирани и осквернени и тялото му е препогребано в малък параклис в парка на двореца "Врана". През 1949 г. този параклис е взривен и заравнен.

След 10 ноември 1989 г. тленните останки на царя са търсени, но е открито само сърцето му, което се намира на гробното място в парка на двореца "Врана". През 1993 г. то е препогребано на мястото на възстановения гроб в Рилския манастир.

На този гроб днес експремиерът се поклони по повод 75 години от кончината на баща си. Адрианополският епископ Евлогий и монаси от Светата обител извършиха панихида в централния манастирски храм.

Сакскобургготски дойде за панихидата заедно със съпругата си Маргарита. В храма се събраха и бивши депутати от НДСВ, представители на монархически движения от цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
4
 
16
 
! Отговори
църното еврейче преди 5 години
До Анонимен 295А бе и нашите червени слагачи са щели да го резнат,ама Сталин го е спасил!И сега претенции нямаше да има!Посредствен,глупав и алчен човек,готов да продава и предава всичко и всички!
277
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Царю, не трябваше да се ангажираш да спънеш хода на България по онова време. Сега, на стари години ти се налага да учиш поредния урок на живота! Излъгали са те!
276
2
 
26
 
! Отговори
Пилзен преди 5 години
Дошли в България с по едно вързопче, вкарали държава в най - страшната война, и иска дворец тоя....*** да върне 45 милиона долара изплатени репарации на Гърция, после може да си натовари двореца на катафалката и да се понася с него към гълъбите и дъгата.*** има ли някой дето да не е вършал в тая държава....
275
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз викам да помогнем, ако трябва. DMS акция или нещо друго , да съберем некой лев на нашето царче , да купи някоя къща у село,там из Видинско ще са най-евтини. Може ли тъй сега да го оставим бездомеч, тц,ттц
274
4
 
16
 
! Отговори
??? преди 5 години
Да си купи една гарсониерка в Дружба и да си живурка. Тъкмо ще си гледа двореца през реката. Кой го гони? Толкова деца, ще хвърлят по някое евро за баща си. При нас е евтино, ще си живучка царски:)
273
3
 
16
 
! Отговори
8791 преди 5 години
Довиждане!Довиждане!Довиждане...или за по-сигурно-СБОГОМ!
272
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и една къща в Банкя, дето я е превърнал на музей и къса билетчета.И нея да му вземат и да се омита по-бързо от тук!
271
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Махай се и не се връщай никога, Симеончо!
270
2
 
19
 
! Отговори
ТОЗИ преди 5 години
КАКВО НАПРАВИ ТОЗИ ЗА 800 ДНИ ? ДАНО СИ ПОЛУЧИШ ЗАСЛУЖЕНОТО ТИ И ТВОЙТЕ РОДНИНИ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА
269
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дипломата на царя няма да я намерят и след 300 години, защото я няма, но за сметка на това е голям благородник със синя кръв, масон и рода с британското кралско семейство!
268
7
 
9
 
! Отговори
до 283 преди 5 години
Царят няма професия и диплома, но има синя благородническа кръв и е братовчед на английската кралица!Защо му е диплома?Дипломите са за ***, които работят за 800 лева!!!
267
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т.нар. цар да се откаже от всичките си претенции за БГ-имоти ..................и няма да има проблем!Нали е голям патриот Симеон СаксКобуртгота?
266
1
 
25
 
! Отговори
nina преди 5 години
Задушава ме наглостта, безочието, алчността но тава човече!Няма ли кой да му напомни думите, с който той дойде /не казвам - върна се!/ в България: аз не искам нищо от България-, нито имоти, нито..." А бе, журналистите да намерят в писанията си и да му напомнят точните думи, които е казал, и на които много нашенци повярваха. И сега - отново зинал да ***!
265
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Претендира ли някой в Русия за Кремъл, Ермитажа и Петерхоф? Не.Познайте защо.
264
2
 
24
 
! Отговори
Язък ! преди 5 години
А трябваше,когато можеше само да му драснеш една клечка и застрахователят да ти изброи милиони обещетение!Много по-лесно щеше да стане и по-конспиративно от наглото и поголовно изсичане до корен на вековната Чамкория.Нали "царю" честити!?
263
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Комунисти, фашизоиди - това са само приказки. В нормално общество съдът и законите решават
262
20
 
8
 
! Отговори
Политически пророк преди 5 години
От комунистите,по гадно племе няма.Психолгията на комуниста е като на ***- да краде,да убива,да излъже,без да се замисли за последиците за народа и държавата.Това са индивиди,които са саможивници,той да е добре,без да мисли за общността - държава.Македония е в днешното положение поради глупостта и невежеството на комунистите.Сега се гаврят с царското семейство в знак на благодарност за Добруджа и заслугите на цар Борис !
261
2
 
20
 
! Отговори
комитата преди 5 години
на така наречения цар да му се даде един апартамент и да живее сред народа -така е правел и Борис III .Да не с е прави на мъченик///
260
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И туй доживяхме - другар-цар.
259
7
 
13
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Дедо Симо ако не си разбрал,социализма не си е тръгвал,а просто от държавен стана частен социализъм.Не е демокрация това и не е капитализъм,щом има монопол частен и няма закони срещу монопола.Няма чужди инвеститори с капитали,няма конкуренция.Та не само теб ще принудят в изгнание,а вече над 2 000 000 са в изгнание,Ти поне си цар и имаш пари,а те се борят всеки ден за парче хляб на запад.Както ти ни оправи за 800 дни,така и теб ще те оправят комунистите.Комунист само знае да лъже и да краде.