Царят за "Врана": Би било грозно да ме принудят отново към изгнание!

В края на живота си бил подложен на изтезаване с фалшиви предпоставки
Обновена: 28 авг 2018 15:32 | 28 авг 2018 13:45, Камелия Цветанова
377
Царят за "Врана": Би било грозно да ме принудят отново към изгнание!
Снимка: Булфото, архив

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски не скри огорчението си от решението на Софийския градски съд, който присъди, че дворецът "Врана" е собственост на държавата, а не негова.

Още по темата

"Има моменти, в които си мисля колко би било грозно да ме принудят, и то при една демократична България, към второ изгнание", коментира той.

Сакскобургготски заяви още, цитиран от БТА, че е огорчен, че сега, в края на живота му, е подложен на изтезаване с измислени и фалшиви предпоставки.

Той посочи, че е огорчен и от това, че все още не е направено нищо, за да бъдат открити тленните останки на баща му цар Борис ІІІ след поругаването на гроба му.

Българският монарх умира на 28 август 1943 г, а на 5 сепетмври е погребан в Рилския манастир.

Гробът му обаче се превръща в място за поклонение, което не се харесва на комунистическата власт. Заради това през 1946 г., по нареждане на комунистическите управници, останките му са ексхумирани и осквернени и тялото му е препогребано в малък параклис в парка на двореца "Врана". През 1949 г. този параклис е взривен и заравнен.

След 10 ноември 1989 г. тленните останки на царя са търсени, но е открито само сърцето му, което се намира на гробното място в парка на двореца "Врана". През 1993 г. то е препогребано на мястото на възстановения гроб в Рилския манастир.

На този гроб днес експремиерът се поклони по повод 75 години от кончината на баща си. Адрианополският епископ Евлогий и монаси от Светата обител извършиха панихида в централния манастирски храм.

Сакскобургготски дойде за панихидата заедно със съпругата си Маргарита. В храма се събраха и бивши депутати от НДСВ, представители на монархически движения от цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
1
 
1
 
! Отговори
haha преди 5 години
Ами стой си , никой не те гони ...
297
1
 
3
 
! Отговори
мнение преди 5 години
Долен пияница и комарджия
296
1
 
7
 
! Отговори
един от народа преди 5 години
дядка обирай си крушите от българия и върви да си търсиш наследството там от където е дошъл дядо ти в българия си нежелан мошеннико неден
295
2
 
14
 
! Отговори
hard преди 5 години
На този дърт комарджия най му подхожда килия в софийския затвор за лъжи, измами и мошеничество към цяла една държава ! Глупакът не можа или не иска, да разбере, че беше употребен и захвърлен като опитен плъх.Крайно време е да се спре да му се дава място и време във всички медии, за да не се дразни народа!
294
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали беше кадАл, че е срамно да искаш имоти бе, дедоооо!
293
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Дърт алкохолик
292
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Дърт комарджия
291
2
 
15
 
! Отговори
SS преди 5 години
Много е красиво даже дядка и да се махаш от тука с монархическите си номера !
290
2
 
7
 
! Отговори
не разбирам преди 5 години
По какви критерии Стамболов е избрал Фердинанд за княз!?Не може да не е знаел,че еврейския "аристократ" е бисексуален,че не е уважаван по света,и че е гола вода!?Явно е разчитал на послушание,а той да си върти властта!Типично нашенско пишмантарикатско мислене!Е,Халю и Талю му я развъртяха!
289
2
 
18
 
! Отговори
смехрко преди 5 години
За какъв Морал и Възпитание говори тоз ..........................Пуснете му записите от неговите изказвания .Аз няма да търся НИЩО от държавата включително и земи.Кога лъже тоз жалък ПЛУЖАК.Когато дядо му дойде с голите си..... Тук и това му е дадено от държавата за ползване.
288
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някъде бях чел че в Руски сайтове е обявен за продан
287
3
 
10
 
! Отговори
иванова преди 5 години
този соп-ол защо само разлайва кучетата,като не се срамува от себе си и има наглостта да говори глупости, не знае ли че ще го настигне народния гняв
286
5
 
24
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Гражданина Симеон трябва да бъде съден за манипулация в особено големи размери.Пред цяла България каза по ТВ, че няма материални претенции към държавата.Той носи наказателна отговорност за това!
285
4
 
20
 
! Отговори
Паисий преди 5 години
Аз нищо не искам от моята Родина! Вервайте ми !
284
5
 
17
 
! Отговори
чичо преди 5 години
дворците са поддържани от Интенданството,а бюджета на България е отделял пари всяка година.Бюджета на царство България се намира в архива на БНБ и може да се види.Единствената собственост на фамилията е къщата в село Баня,Карловско и имотите му в Мадрид.
283
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ние сме безкрайно огорчени, че ни излъга с едни 800 дни, какво да се прави.
282
6
 
7
 
! Отговори
Край преди 5 години
Вземаме на деди двореца и сега - Какво става с него? Държавата почва да дава пари да го поддържа. И настава такова поддържане, че след десетина години му е паднал покрива. Държавата няма идея какво да прави тази сграда. Погледнете оградата на резиденция Бояна - последната и боя е от бай Тошово време.
281
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мepзавец
280
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оня Олимпи Кътев му върна имотите на Симеон
279
2
 
22
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Помощ , обраха Царя.