Прокуратурата иска "домашен арест" за шофьора от Своге

Окръжният съд ще реши дали да пусне Григоров от килията
58
Прокуратурата иска "домашен арест" за шофьора от Своге
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавното обвинение не поиска най-тежката мярка за неотклонение на Григор Григоров, шофьорът, чийто автобус се преобърна край Своге. При катастрофата загинаха 17 души, а над 20 бяха настанени в болници с тежки наранявания.

Още по темата

Самият Григоров също пострада, но вчера беше преместен от болницата в ареста.

Днес изтича 72-часовата мярка "задържане под стража", поискана от прокуратурата веднага, след като му повдигна обвинение за каране с превишена скорост и причиняване на смърт по непредпазливост.

Окръжната прокуратура в София обаче не поиска той да остане за постоянно в ареста, а внесе искане в Софийския окръжен съд за взимане на мярка за неотклонение "Домашен арест".

С постановления на наблюдаващия прокурор на обвиняемия е наложена забрана да напуска пределите на страната и му е отнета книжката, допълниха от обвинението.

Причината шофьорът да бъде подведен под наказателна отговорност са показанията на тахографа, според които в момента на катастрофата автобусът се е движил с 53 км/ч, при ограничение от 40 км/ч.

Решението дали Григоров ще бъде под домашен арест ще бъде взето по-късно днес от окръжният съд в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сата НАТОНапълно съм съгласен. Това не значи че институците и фирмите поддъжащи пътя са си свършили работата както трябва. Може да обвиняваме всичко и всички за трагедията - политиците, държавата, дъжда, зимата, лятото, папата... но истината е че стотици други шофьори с коли, камиони и автобуси са минали по същия път същия ден, но само нашия 'герой' УБИ една камара хора. Крайно време е вината в тая държава да се поема от виновните а не да се размива така всеки път и накрая няма виновни!
51
0
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
А началникът на проекта и хората от комисията си гледат рахата!?
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и колкото да се говори ,виновен си е шофьора бе хора.Стига тия журналистически раздувки и Шерлок Холмски ,,разследвания".,,Фирми,варовик,радиационен материал,и т.н.Станало е точно както го е описал 53.Хората от ударените коли го казаха тази сутрин-гледал е на другата страна и изведнъж е навлязъл в насрещното.Те са изскочили да му търсят сметка,готови на бой и с почуда видели че няма бус на пътя. Нататък е ясно......Всички са минавали нормално,само на него варовика!?!? му е попречил.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А домашен арест за авера на Боко който е строил "пътя"?
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пътят при Искърското дефиле се прави с радиоактивен чакъл. Този сигнал е подаден до държавните институции от легия Антимафия още през 2015 година. До този момент отговор не е последвал
47
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шофьора си е говорил с човека до него и не е гледал пътя. В резултат е навлязал в срещуположното платно което е към външната страна на завоя. Ударил е две коли след което се е шашнал и се е набрал на кормилото да се върне обратно в своето платно. Завил е прекалено много и рейса е паднал в дерето откъм вътрешната срана на завоя. Същото беше и с предишния голям инцидент с автобус - излизането от пътя е в резултат от паника и прекалено завиване в обратна страна от опасността.
46
0
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
и малко повече внимание и щеше ...----------------Абсолютно вярно! Когото се шофира по пътищата построени от лентореза: Шофьори бъдете с изострено внимание за опасността която ви дебне на всеки 1/2 метър по пътя! Шофирането по пътищата построени и впоследствие ремонтирани, ремонтирани, .... от ГЕРБ е рисково! И най-малката разсеяност води до тежки последствия! Да си го знаете!пп. защо пристигащи от чужбина много рядко се наемат да шофират по пътищата на БГ? Казват, че изпитват страх!
45
0
 
6
 
! Отговори
Истина преди 5 години
Третия беше над 20г. капеше масло от зад може и спирачно да е...та попитах жената с билетите/стюардесата:този ,автобус ще стигне ли до София въобще?А тя отговори:нямаме възможност във фирмата да има само нови автобуси...Та така после жена ми вика ,тоя шофъора слиза да гледа преди софия нещо май тече...маслото най-вероятно което и аз бях забелязал.Въпроса ми е:толкова ли струва човешкия живот мамка му,един нов автобус.Кой им дава изобщо разрешителни за транспорт на хора не на картофи мамка му.
44
2
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Някои хора изобщо не искат да вникнат в това, което се е случило.Той не е излязъл от външната страна на завоя, където би отишъл ако се хлъзне.Той е скочил ВЪТРЕ в завоя. Не го е изхвърлила центробежната сила и слабото сцепление, а точно обратното - успял е да презавие толкова, че е направил по-остър завой, отколкото е трябвало. И да - с 10 км/ч по-малка скорост и малко повече внимание и щеше да се размине само с акт и няколко изкривени ламарини.
43
1
 
4
 
! Отговори
Истина преди 5 години
Винаги все шофъора е виновен,как пък не са виновни другите по веригата?Например фирмата превозвач с 20г. не отговарящи на никакви изисквания автобуси,фирмата изпълнител на асвалтополагането пълен с кой знае какви материали ,но не и с асвалт,кой знае и гумите му в какво състояние са без необходимия грайфер.Спомням си преди 1г има няма от Стара Загора моята жена си беше взела билет за София,имаше преминаващи автобуси минаха 3 с разлика от 10мин. на Ивкони беше първия нов,третия беше за скраб.
42
4
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
А как ще докажете, че пътят ви е виновен, след като шофьорът е нарушил ограничението на скоростта? Аз например твърдя, че той е блял и е изпуснал завоя. Ако беше влязъл в завоя нормално, нямаше да има следи от спирачен път чак когато е почнал да блъска насрещните 4 автомобила. Как така асфалтът е имал достатъчно сцепление да го извади от насрещното и да го вкара в дерето от вътрешната страна на завоя? Ако беше толкова хлъзгаво, щеше да отиде в бетонната стена.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До М, да ...От Герб са си признали за некачествената настилка/асфалт!---------------Какво значи некачествена, колко некачествен може да е един асфалт?Откъде са взети пробите?
40
0
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До Сата НАТОПо добре да ни се смеят сега, а не ние скоро отново да плачем! От Герб са си признали за некачествената настилка/асфалт! А с истината /има шанс/ да се предотврати последващи инциденти! пп. "генерал" ББ никик не е милостив като ходи и плаче за загиналите! - според Сун Дзъ де! Бутафория, от генерала до пътищата!
39
0
 
3
 
! Отговори
Мамата преди 5 години
Е,ако бате Сали основе партия,ще се втурне тутакси да стане шеф.Милата,***,толкова ми е симпатична и сладка.
38
1
 
3
 
! Отговори
Антикомунист. преди 5 години
Какво ще кажете за Нинова.Какъв премиер желае да става като има компромати за нея.Неяснотии около еди коя си фирма.Член на сдс.Член на и куриоз шеф на БСП.Че, тази жена е пълен хаос.После може да мине към ДПС.Та нали се бори за човешки права.Е,толкова ,,последователна личност няма в политиката.Нинова,за Гинес си
37
4
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Асфалта си е съвсем нормален, опитвате се да насадите някакво изкривено мислене на хората, за което цял свят ще ни се смее.Утре всеки ***, който убие хора, ще иска проби от асфалта. Смешници.В стремежа си да навредите някому, не се усещате как си режете сибствения клон.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се вземат проби от чужди независими лаборатории на всички магистралки и пътчета построени през последните години от лентореза!!
35
3
 
2
 
! Отговори
Антикомунист. преди 5 години
До 34.По принцип българина не е дискретен.Ще се похвали толкова изпил,толкова мадами е и.з.ч.у.ка.л, и т.н.Нима ако има нещо дискредитиращо за Борисов,комунистите щяха да опищят целия свят.Та,толкова прикрит бандит ли е бил премиера,че нищо не са знаели за него,че чак излизат компромати.Стига,хора.Затъпяхме като народ от клюки.
34
1
 
5
 
! Отговори
М, да ...- преди 5 години
Шофьорът не е и позозирал/разбрал, че кара върху пързалка! от тук натам автобусните шьофьоре да са с квалификация на пилоти от Ф1!
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако пътят беше направен както трябва, резултатът щеше да е акт за шофьора, а не 17 смъртни случая. Проблемите: Некачествен асфалт, лошо изпълнен ремонт, обратен наклон на пътя, липса на канавки, неправилно монтирани мантинели, неправилно изграден тротоар. А знаците за скоростта са просто измиване на ръцете. С административна мярка не се оправят инженерни дефекти. Най-голяма е вината на държавата, която контролира. След това е вината на фирмата-престъпник и най-накрая е вината на шофьора.