Виновни чиновници за Своге щяло да има! Трябвало

Нанков готов да носи морална отговорност, иска справедливост
31

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Близо три часа продължи разпитът на строителния министър Николай Нанков в Националната следствена служба заради пътния ад с преобърналия се автобус край Своге, който отне живота на 17 души, а 21 се озоваха в болници с тежки наранявания.

Още по темата

Към момента единственият обвиняем за  жестоката катастрофа е шофьорът на автобуса Григор Григоров, който вчера беше пуснат от килията с мярка за неотклонение "домашен арест".

След разговорите със следователите Нанков обясни, че е бил извикан в качеството си на свидетел и е отговарял на въпроси от неговата компетентност, без да дава подробности за разпита си.

Иначе той призна, че в качеството си на министър в морален аспект винаги би могъл да отговаря за катастрофи.

"Политическата отговорност невинаги се носи с даване с оставки. Политическата отговорност понякога е в правилното отреагиране в дадена ситуация, да се предприемат действия за в бъдеще, а и да се подпомогне максимално разкриването на истината", коментира той.

"Важна е справедливостта. Трябва да има виновни длъжностни лица", каза министърът в отговор на въпрос кой от държавната администрация ще поеме наказателна отговорност.

Заедно с него от следствието излезе и шефът на АПИ Светослав Глосов, който каза, че на следователите са предоставени много на брой кореспонденции между АПИ и консорциума, ремонтирал пътя Своге-София.

Министърът каза, че в понеделник фирма от консорциума, който ремонтирал пътя София - Своге, е отстранила дефектите по него.

Първият анализ на рецептата за асфалта вече е показал, че трябва да се слагат съвсем друг вид материали от тези, които са излезли при анализа на Института за пътища и мостове.

"Затова ще се ползва и международна лаборатория. Това е второкласен път за транзитен трафик, категоризиран за тежко и много тежко движение – т.е. големи натоварвания с най-високо качество на настилката, основно в износващия слой", коментира Нанков.

Предстои да се съгласува кога ще се вземат проби от визирания участък, за да може в максимално бърза степен да бъде ремонтиран.

"Входирахме подобно искане и тепърва ще се разбере кога ще започне взимането на проби. Един от участниците в консорциума вече е установил дефектите в своя участък, другият е депозирал вчера писмо в АПИ, че ще отстрани и дефектите в своя участък в на територията на София – област", обясни Нанков.

По думите му трафик камера, която се намира след мястото на инцидента, е отчела много интересни действия, но отказа да даде каквито и да било подробности с мотива, че това е следствена тайна.

"Интересен факт е, че след слагането на знака за ограничение от 30 км/ч в участъка, средната скорост там се нормализира до предишното ограничение", каза Нанков.

Той допълни, че на рисковия път днес са поставени светещи лампи за през нощта, а полицейски екипи контролират движението.

Екипи на АПИ пък са направили организация за почистване на храстите през тази седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Иво Мончев. преди 5 години
Кога ще има маркировка по бул. Цар Борис 3..Кога ще има маркировка на пътя от гара Владая до разклона за Драгичево/често има ПТП/ и ремонт е наложителен в този участък, а не да го кичите само със знаци? За Своге да оставим прокуратура и следствие да си свършат работата.. Да видим какво и как ще бъде свършено и установено-КОЙ И КАК ЗАЩО? Жалко за жертвите. Бог да ги прости... Но мъката остава за живите.. Кураж и сила...
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моралът на асфалтовите сърца! Всички сме жертви на търпението си!
23
0
 
14
 
! Отговори
Фалш преди 5 години
Интерсно е кой с какво ще е виновен или както винаги този най долу ще обере пешкира защото така му е било казано
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а какво стана с крадльото Боршош.А Лиляна Павлова защо не е обвиняема?
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Интересен факт е, че след слагането на знака за ограничение от 30 км/ч в участъка, средната скорост там се нормализира до предишното ограничение", каза Нанков..."Ами тогава да сложим една табела, че в участъка превозните средства ще минават само с бутане от водачите/пътниците... и готово. Много в едно - ще работим за по-добре изглеждаща и спортна нация, ще отпадне необходимостта от ремонт / преработване на участъка, ще се реализират по-малко вредни емисии от неработещите двигатели и т.н.
20
0
 
25
 
! Отговори
Иван Колев преди 5 години
Трябвало да има наказани длъжностни лица... Този подготвя наказание за поне две чистачки от министерството! Докато такива *** заемат министерските кресла, нещата ще са такива!
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гузен, негонен бяга. С изказванията си признават вината, остава съда да си свърши работата и да ги окошари.
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е и кво като носи морална отговорност, хората ги няма, почернени са цели семейства, които едва ли тези красиви , празни и нищо незначещи изявления им носят някакво успокоение! Не чуваме нищо дали ще спрат да възлагат ремонтите на пътищата на наши хора - мърльовци, които си оставят ръцете ,а и крадат парите като за последно!
17
2
 
31
 
! Отговори
ДА преди 5 години
как на никой от вас,търтеи,не си се обърна устата,да кажете,че ще подадете оставки!?Шофьора по закон е виновен,а същият закон-не важеше ли и за Московски!?Какво стана там-за вас закони няма ли!?
16
2
 
16
 
! Отговори
МЕнистЪрО преди 5 години
Мноо ми е морално, баси!!!
15
3
 
22
 
! Отговори
затова! преди 5 години
До Анонимен 11Защото знаят с какви *** са направили пътя, той няма да издържи дълго време и да се 'изсулят' от отговорност. И понеже фирмата е обвързана с хората от властта, са позволили такава безотговорност... и ще поемат МОРАЛНА(?) отговорност.
14
3
 
27
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Предлагам ограничение на скоростта за цялата страна 30 км/ч и да не се правят ремонти. Защото не виждам смисъл от това. Ще се спестят милиарди от крадене или както е модерно да се казва, усвояване и със сигурност ще намалеят катастрофте.
13
2
 
23
 
! Отговори
пароле,пароле,пароле преди 5 години
Морална отговорност? Моля за дефиниция на понятието "морална отговорност" и предвидени ли са наказания за такъв вид отговорност?Ако става въпрос за морал, тия пътища нямаше да се строят по тоя начин.Морално ли е качествени суровини да се заместват с некачествени, да се отклонят едни пари и да се говори за морал?
12
3
 
27
 
! Отговори
реалист преди 5 години
"Нанков готов да понесе морална отговорност"А съдебна кога? Или тя е само за шофьора и други "бушони".Оставка!!!
11
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е интересно защо гаранцията на пътя е само 2 години и защо този въпрос не се дебатира. Тостера ми струва 20 лева и е с 2 години гаранция, а пътя струва 45 млн лева и според мен е нормално да има поне 5 години гаранция.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Перко, сори за палеца надолу, брат. Да го четеш като лайк! Тия умни телефони са мноо глупави!
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Киро СкалатаЧе то и отговора е *** и ясен.Отговор на въпроса: до кога ще търпи народа това положение все оше нямам, но много ми се иска вече да се вдигнем и да ги изметем вече тия
8
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Убиецът на деца московски, къде се покри? В затвора ли е, срам ли го е?
7
2
 
28
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
"Предстои да се съгласува кога ще се вземат проби"Ей тъй като почне да се съгласува и да се назначават комисии става ясно , че работата ще се потъне
6
2
 
27
 
! Отговори
Киро Скалата преди 5 години
Като са правили разчети на себестойноста на пътя, със сигурност са смятали с качествени материали, после са забъркали настилката с евтини материали... Къде са парите от разликата? Въпросът е елементарен, но никога няма да разберем отговора..