Мисис Мейзер пресмята: 2 години в ареста = 200 бона обезщетение!

Адвокатът й е убеден, че на последна инстанция присъдата й ще е условна
3 сеп 2018 07:10,
47
Мисис Мейзер пресмята: 2 години в ареста = 200 бона обезщетение!
Снимка: архив, Булфото

Солено на данъкоплатците и хазната ще излязат 22-та месеца, които Анита Мейзер изкара в сливенския арест без произнесена присъда.

В интервю за "България Днес" адвокатът й Петър Чалъмов се закани да съди наред в Страсбург и в България - по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Исковете може да се окажат колосални - за над 200 хиляди лева.

Миналата седмица стана ясно, че присъдата на Анита Мейзер за убийството на съпруга й Николай Димов е намалена от 4 години и половина на 3 години затвор.

Още по темата

В нощта на 14 срещу 15 август 2016 година подсъдимата връзва мъжа си със свински опашки и така го удушава. Апелативният съд приема, че убийството е извършено без умисъл, а доказателствата за даване на подкуп на полицай са недостатъчни.

"Тези 22 месеца в Сливенския се приспадат от това наказание. Ако то остане в сила на ВКС, което сериозно ме съмнява, тя трябва да влезе отново да доизлежи 12 месеца и половина", коментира присъдата адвокат Чалъмов.

Той е убеден, че в София Анита ще извоюва условна присъда. Както и че Сливенският затвор е вече затворена страница от романа на Анита.

"Условната ще бъде минималното ни искане. Ние ще настояваме за пълното отпадане на подкупа, който е тежко умишлено престъпление по закон и се наказва с до 10 години затвор. Той се основава на думите на полицай Радев. Но ако те се приемат за истина, трябва да има 5 обвинения за подкуп - за две петдесетолевки, за доларова банкнота, за предложения за подкуп от 10, 20 и 30 хиляди лева. Пари няма приложени в делото, което сваля и петте обвинения", анализира юрисът.

По думите му присъдата на Мейзер е прецедент за последните 20 години назад. Както и мярката й за неотклонение - арест, който продължи година и 10 месеца.

"Само задържаните за убийството на Андрей Луканов украинци, които впоследствие са оправдани и осъдиха България за над 300 хиляди лева всеки, са държани по този начин. И там говорим за умишлено убийство", дава пример Чалъмов.

Смекчаващо вината обстоятелство за Анита се оказва съдействието на полицията. Тя участва в два следствени експеримента, завежда полицаите до контейнера, където е изхвърлила свинските опашки, и по маршрута, по който се е движела в състояние на обърканост след инцидента.

"Жертвата Николай Димов настоява за този експеримент, той казва: "Стегни ги повече, снимай ме". Така че престоят на Анита в Сливенския затвор е неоправдан, особено ако се постанови условна присъда. А такава е твърде вероятно да бъде произнесена", обяснява адвокатът.

"Сега се чувства една идея по-добре. Вижда, че нещо се случва. За нея сякаш половината истина е излязла наяве. Любознателна е, жизнена и креативна. Свикнала е денят й да не протича напразно. Вулкан от енергия. Бори се с най-дребната несправедливост. Това за нея е някаква позитивна, добра новина", коментира клиентката си адвокат Петър Чалъмов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕй всезнайко, градиш си мнението само на една статия, която е правно неиздържана. Ако имаше юридическо образование, щеше да разбереш какво съм ти написал, но явно си типичния българин, разбиращ от всичко и компетентен по всяка тема. В обвинителния акт видял ли си какво пише, първоинстанционната присъда чел ли си я или прочете една статия и стана специалист. Айде бегай да копаеш картофи.
37
0
 
14
 
! Отговори
Де факто и Де юре преди 5 години
България НЕ Е правова държава , НЕ Е била и НЯМА и да бъде !
36
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 5 години
Три години за убииство......е аз за к'во уча право ? Напр. ме е срам, честно.
35
1
 
8
 
! Отговори
Armen pope преди 5 години
Тоз налъмов, ква ли му е тарифата да дрънка такива глупости?
34
1
 
15
 
! Отговори
. преди 5 години
Как да има приложени пари, като тя само е предложила подкуп, без да се стигне до даване на пари.
33
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пари няма приложени в делото, което сваля и петте обвинения==Ха-ха. Българската съдебна система е един мизерен фарс.
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз тези задушавания с опашки и др. тем подобни не ги разбирам явно не съм на тяхното сексу. равнище ,но относно подкупа ,по принцип; един полицай казва, че си искал да му дадеш някяква сума ,да ама като няма свидетели, камера ,микрофони ,как па на това да се вярва ,да знам ,че е полицаи ,ама не знам ,че са ангели на койтох безприкословно трябва да им се вярва.
31
0
 
15
 
! Отговори
2г за убит преди 5 години
2г за убит за 20 г 10 убити ТРЕБЕ
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
AKO TAQ VONQ E V SAUDITSKA ARABIQ DA E OTNESLA KAMYNITE OTDAVNA A TUK SCHTE NI SYDI
29
0
 
33
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
ОМГ... и ся като я пуснат, само си представям как ще почнат да я канят по разни предавания по ТВ да обяснява тва и онова и да я правят медийна звезда пак... ццц...
28
0
 
17
 
! Отговори
Ясно е преди 5 години
..., че оня сам си е виновен, че тая го е удушила. И единствената й вина е, че не е особено умна. Ама за подкупа трябваше да си полежи повечко...
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Петър Чалъмов да не се прави на светец. Преди 15 годинки, като беше зам. районен прокурор на Сф държеше в ареста по две години минимум ...
26
1
 
6
 
! Отговори
месара преди 5 години
колко "невинни" по затворите, фризьорка, миска, сигурно и други има!
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е важно, какво приказва адвоката, а какво ще реши съда.
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Samo da poqsnq majat e iskal da bade varzan I taka e ymrql s negovo saglasie....da e mislil poveche predi da si pravi elsperimenti s jivota....Puskaite jenata i tova e.
23
3
 
23
 
! Отговори
примерен шофьор преди 5 години
И аз ще съдя държавата, спирам на пешеходната пътека и някакъв ми вика "Ха на бас, че не мож *** сгази" - аз го сгазих и него и една баба с внучето като бонус. Сега искат да *** съдели значи, ам чи той човека го предложи, да идат в Орландовци да го питат, ако не ще ва съдя всичките.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16 - Законът е глупав. Смяна!
21
0
 
7
 
! Отговори
гого преди 5 години
и тази и иванчева ще вземат, може и да не са по 200х но ще приберат едни пари....
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полицай отказа 60000 лева подкуп.. М да бе да. Това са му заплатите за 7-8 години бе... Ай стига глупости.
19
1
 
9
 
! Отговори
* преди 5 години
До Баце ГунчоВ България няма персонална отговорност!Юристите са виновни,те го измислиха!