СРС-тата разказват: Вълчо със сакче (?2,5 млн.), дипли ги в банкова касета

Разплитането на Схемата "Арабаджиеви" започнало от кухи фирми
Обновена: 4 сеп 2018 12:18 | 4 сеп 2018 11:00,
119
СРС-тата разказват: Вълчо със сакче (?2,5 млн.), дипли ги в банкова касета
Част от парите, открити от разследващите. Снимка: Специализирана прокуратура

Синът на Ветко и Маринела Арабаджиеви – Вълчо лично е пренесъл в чанта 2,5 млн. евро до банков клон, където имал касети на свое име. Това се разбра в спецсъда, където в неделя се решаваше дали наследникът на хотелиерската фамилия и две счетоводителки, близки до семейството, да останат в ареста.

Те бяха задържани на 31 август, след като спецпрокуратурата атакува хотелите на Арабаджиеви - "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив.

Още по темата

При претърсванията бяха открити общо 10 млн. в левове и евро в кутии от... обувки, сейфове и куфари.

Арабаджиев-син е обвинен в пране на пари. Счетоводителките Елена Караянева и Ромелия Кирилова пък ще отговарят като част от организирана група за данъчни престъпления.

Според прокуратурата другите й членове били хотелиерите Ветко и Маринела Арабаджиеви и Станислав Серафимов. Те се издирват с европейска заповед за арест. От началото на август не били в България, а на почивка във Франция.

По искане на адвоката Илиан Василев, делото, което започна към 17 часа в неделя, бе засекретено. Така десетките репортери пред зала 5 на спецсъда не успяха да чуят пледоариите на наблюдаващия прокурор Кирил Пейчинов и 2-ма негови колеги. Те говориха около час и половина. Толкова пледираха и адвокатите на тримата обвиняеми. Извън залата останаха и 20-ина приятели и близки на задържаните, които дочакаха освобождаването им – по 20 бона гаранция и за тримата.

По-късно адвокат Илиан Василев призна, че формалната причина да поиска засекретяване била, че има СРС-та. Основно обаче "не искал да се петни името на младежа".

"Да съсипеш живота на 21-годишно дете, да го сложиш в ареста, само защото трябва да бъде третирано като заложник, за да се върнат родителите му. Аз съм сигурен, че те час по-скоро ще се върнат", коментира Василев пред "24 часа".

Разплитането на схемата прокурорите започнали миналата година. Първоначално на вниманието на разследващите попаднала група от Видинско-Ломската общност - социално слаби хора, на чието име се регистрирали кухи фирми за точене на ДДС. Те били счетоводно обслужвани от Ромелия Кирилова, която бе сред задържаните.

"Теоретично е възможно да е знаела, но може и да не е знаела за тези фирми", каза адвокат Василев.

Ромелия била близка приятелка с Елена Караянева, търговски директор във фирмите на Арабаджиеви. Ромелия започнала работа във фирма, която имала офис в хотел "Маринела".

В един момент Маринела Арабаджиева позвънила на Караянева и поискала да ѝ намери банкови касети. Караянева обаче била в провинцията при майка си, която била на смъртно легло. Затова потърсила Ромелия да ѝ помогне в намирането на касети.

Счетоводителките се свързали с банкови служители, за да попитат дали младият Вълчо, на чието име щели да се водят касетите, трябва да ги наеме лично, или може и с пълномощно. От банката им казали, че неговото присъствие е задължително.

Така Вълчо собственоръчно занесъл 2,5 млн. евро в чанта. В томовете по делото било описано как той слиза от колата с чантата и се отправя към сейфа.

"Сумата е огромна, но това семейство има 10 пъти по толкова и никога не ги е крило", каза Илиан Василев.

В справка от предварителната проверка било написано, че тези 2,5 млн. евро са пари с неизяснен произход, вероятно от престъпна дейност.

"Не е ясно доколко Вълчо Арабаджиев е знаел, че парите може да са от престъпна дейност", обяви обаче съдия Вилислава Ангелова. Според нея не може да се твърди, че младежът е наясно с дейността на родителите си, защото през повечето време бил извън България. Първо учил в колеж в Швейцария, а после в Лондон.

Докато съдът четеше определението си в присъствието на медиите, младият Арабаджиев изглеждаше видимо притеснен.

"Той е студент по право. Има прекрасен поглед върху това кое е законно и кое не", контрира прокурорът Кирил Пейчинов.

Съдия Ангелова обаче пусна тримата задържани срещу гаранции от по 20 хил. лв. с мотива, че няма опасност да извършат друго престъпление или да се укрият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
30
 
! Отговори
ВЪЛЧО ЛИ? ХАХА преди 5 години
По-скоро Овчо е трябвало да го кръстят "детето" (на 21 години)
69
0
 
20
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Всичките мошеници като хванем от Минджиева избягаха на запад не в Русия и никой не ги връща
68
1
 
21
 
! Отговори
Когато Г.оце създаде преди 5 години
Счетоводителките работили на цената на семки и бонбонки, нямат пари да излекуват родителите си, но иначе без опции за намиране на друга работа, защото властта е концентрирала всичките парични потоци, през бизнеса на Арабаджиеви и така, всичките пари на едно място и кадърните хора на същото място - куче влачи рейс, само масова емиг4ация и рев***лция решават проблема...:)
67
3
 
20
 
! Отговори
Логично преди 5 години
Баце стъпи в локвата , когато натисна Митьо Очите и "бизнесмена" спонсор на БСП . Сега му връщат "поздрава" - натискат един от "спонсорите" на ГЕРБ.Това е с цел , да не си помисли някой , че змиичетата от БСП са беззъби - показно как могат да хапят и те .
66
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е че съдийката Ангелова е на своя пост и защитава правото и справедливостта.
65
2
 
31
 
! Отговори
666 преди 5 години
не знаел откъде са парите - нали има лимит за кешови разплащания...кой държи пари в сакове, в сейф ...
64
9
 
27
 
! Отговори
Поли от Симитли преди 5 години
Който не плаща дяла на кака Бойка,това заслужава!!
63
1
 
24
 
! Отговори
зад кули сие преди 5 години
Чак сега ли разбрахте,че имат такива сакчета?И само те ли са такива?Нещо стои зад постановката,но режисьорът не казва какво.
62
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да съсипеш живота на 21-годишно дете" - Още един път като го повтори и ще му повярват. На 21 не си дете...
61
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"бизнесмените" в БГ са мафия!
60
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако е такава работата (за КГБ) Боко може и да е настъпил мотиката...
59
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е ясно, обаче какво разбуни духовете. Забравил е поредната вноска по такса спокойствие?Просто таксата спокойствие е била прекалено малка за десетките милиони евро от престъпна дейност. Държавата е искала увеличение на таксата, тия са се направили на удерени и ето ти резултата.
58
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Говори се че тези перат пари на руската мафия и КГБ . Като разбере прокуратурата дали ще продължи със същия ентусиазъм или ще даде назад.
57
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе няма опасност на се укрие, затова родителите му хич не се крият и не можете да ги намерите дори и с Интерпол.
56
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е каква воля за борба с корупцията да има? Тя самата държава я организира, а службите я реализират, кой да се бори с държавната воля?
55
1
 
48
 
! Отговори
яв преди 5 години
готина дружинка се събира някъде....Таки, Галеви , Маргините , Брендо , Арабаджиеви....важното е че Иванчева е в зандана!!!
54
1
 
44
 
! Отговори
реалист преди 5 години
В БЪЛГАРИЯ ИМА ПАРИ И ТО МНОГО ЗА ВИСОКИ ДОХОДИ И ПЕНСИИ, НО МНООООООГО СЕ КРАДЕ. ТАКИВА "БИЗНЕСМЕНИ" И КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ ИЗПИВАТ КРЪВЧИЦАТА НА НАРОДА. НЯМА СФЕРА КЪДЕТО НЕ СЕ КРАДЕ ИЛИ УКРИВА ДАНЪЦИ. НЯМА ВОЛЯ ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА. ОСТАВКА!!!
53
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горкото 21-годишно "дете"! Може би трябва да се прегледа, щом на тази пълнолетна възраст, при това -студент по право, не е знаел че извършва/участва в престъпление? То и Иванчева не знаеше, че в колата има кутия с пари, но я вързаха с прангите!
52
4
 
30
 
! Отговори
Lina преди 5 години
Докато страната е управлявана от м.у.тра, така ще е. Значи тези арабаджиите ЕДВА оня ден ги разпознаха в извършване на финансови игри , но успяха да запорират пенсиите на голяма част от бг пенсионери, защото любимите крадци от Топлофикация така казаха,значи шиши, гущеров, и другите до.лнопробни официално известни крадци са си супер, но пенсионерите не може така да разполагат с 500 лв пенсия, много е-запорче...
51
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БОРИСОВ НАЙ-ГОЛЕМИЯ МАФИОТ В ДЪРЖАВАТА РАЗОРИЛ Я НАПЪЛНО ФИНАНСОВО С 3-ТЕ СИ МАНДАТА ! САМО ПРЕЗ ПЪРВИЯ МАНДАТ ИЗХАРЧИЛ ЦЕЛИЯ ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ ОТ 7 МИЛИАРДА И ВЗЕЛ НОВИ ЗАЕМИ ДА ЛЪЖЕ, ЧЕ Е ОСТАВИЛ НЕЩО! ЧЕ И СЪСИПА БЮДЖЕТНИТЕ И ФИРМИТЕ С НЕРАЗПЛАЩАНЕТО С ГОДИНИ И ДЪРЖЕНЕТО НА ПАРИТЕ ПО ОПРЕДЕЛЕНИ БАНКИ ДА МУ ПЛАЩАТ ПРОЦЕНТ ПЕЧАЛБА ОТ ТЯХ!МИТЬО ОЧИТЕ БЕШЕ НЕГОВ ЧОВЕК НО И ТОЙ ПОСТРАДА !!!БОРИСОВ ЖЕРТВА ПЕШКИТЕ СИ САМО И САМО ДА ОСТАНЕ НА ВЛАСТ ДА ПРОДЪЛЖИ ДА НИ УБИВА ФИНАНСОВО!