Нелепи обстоятелства с колело, нелепа смърт в... асансьора

10-годишното момче от Кюстендил е починало от задушаване
Обновена: 19 сеп 2018 13:17 | 19 сеп 2018 09:15,
47
Нелепи обстоятелства с колело, нелепа смърт в... асансьора
Кадър: bTV

10-годишното момче, което загина в асансьор в Кюстендил, се е задушило, притиснато от велосипеда си.

До трагичният инцидент се стига, след като момчето си тръгва от урок по математика на осмия етаж в блок 3 "а" на кв. "Запад", около 19:30 ч в понеделник.

На тръгване се качил в асансьора, който бил малък, заедно с велосипеда си. Поставил го изправен - по диагонал, за да се събере в тясната кабина.

Предполага се, че при тръгването велосипедът се е приплъзнал, а кормилото е опряло в шията или гърдите на детето и го е притиснало. В резултат на това момчето е починало от задушаване.

Още по темата

Кабината е спряла два етажа по-надолу, защото гумата на колелото буквално е стържела по вратите.

Минити, преди да издъхне съседи чуват виковете за помощ на момчето, идват медици и техници. Изваждат велосипеда и правят опит да помогнат на детето.

"Беше изкривена едната гума – задната, явно е задействала блокировката, за да спре асансьора", коментира пред "24 часа" Мартин Ковачев, съсед.

"Някаква нелепа случайност, която закача гумата по стената и някак си се завърта колелото вътре и го заклещва", допълва го Николай Стоименов, асансьорен техник.

"Детето е докарано в спешното отделение без дишане, без сърдечна дейност. Колегите от "Бърза помощ" са пристигнали буквално за минути, защото блокът е много близо. Въпреки всичко то е интубирано още на място. Екип от 8 лекари, 4-ма от които реаниматори, започнахме опити за възвръщане на жизнените му функции, което продължи около 1 час и 10 минути. За съжаление, усилията се оказаха без резултат", каза пред bTV директорът на болница "Д-р Никола Василиев" – д-р Александър Величков.

Въпреки че инцидентът е изключително нелеп, прокуратурата образува досъдебно производство за смъртта, за да се изяснят всички детайли и да не остава никакво съмнение.

Причините и обстоятелствата за смъртта на момчето фициално все още не са оповестени. Назначена е съдебномедицинска експертиза, която да покаже каква точно е причината за смъртта.

Детето не е боледувало, казаха лекари, които са разговаряли с родителите на момчето. Аутопсията е приключила във вторник.

"Все още заключението на съдебномедицинската експертиза не е пристигнало при наблюдаващия прокурор, но аутопсията е показала категорично, че причината за смъртта е асфикция - задушаване.  Механизмът на настъпване на смъртта и другите подробности ще се напишат в експертизата. Няма никакви данни за насилствена смърт", каза и говорителят на Окръжната прокуратура в Кюстендил прокурор Марияна Сиракова.

Асансьорът бе запечатан още вечерта. Екип на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извършва проверка.

"Със съучениците на починалото дете в първия час в сряда ще работят психолози", каза директорът на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" Марияна Панчева, където детето е било чевъртокласник.

"Момчето беше много добро и възпитано дете. При нас дойде през март, премести се от друго училище. Всички го приеха радушно, защото беше лъчезарен, умен, вежлив. Нямам думи да изразя мъката си", допълни Панчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
Айнщайн преди 5 години
Жалко, мой бъдещ колега е кандидат за награда на името на мой колега учен, Дарвин.
36
0
 
2
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
До plamen: Да така е. И аз като малък така си качвах/свалях колелото. И не само аз, по стената на асансьора имаше деруги от гумите. И не родителите са ни показвали "как се прави". Но, детето е четвъртокласник - физическото му развитие е още слабо, расте, колелото често се купува ГОЛЯМО, за да го кара и като по-голям. Всички сме виждали как малките деца въртят едвам-стигайки ***. И въпреки всичко, детето много добре е знаело какво и как прави. Просто нелеп инцидент.
35
0
 
8
 
! Отговори
Vilislav преди 5 години
Аз за пореден път питам - КЪДЕ са МАЙКИТЕ/БАЩИТЕ/НАСТОЙНИЦИТЕ или каквито са там отговорните лица да го гледат това дете (някои са в приемни семейства, примерно) - КЪДЕ?Детето е 10-годишно и се изключва каквато и да било вина. Спирачка да натиснело, пък да знаело как да вкара колелото. Това е малко дете, просто е искало да се прибере с колелото си. Надали знае "чалъма" на качване. Те така става като навън и муха да оставиш ще я откраднат.
34
0
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
Не "крадяха", ами крадяхме се.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На асансьорните техници им е заплатата за пълно работно време с 8,5 ч.за ден.!
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В БУРГАС днес ПАК падна асансьор. Има само ранени, жертви няма.
31
19
 
28
 
! Отговори
ники преди 5 години
А да попитам ако може!? защо едно 10 годишно дете е нужно да ходи на частни уроци по математика? Не ходи ли това дете на училище. Защо поне 50% от учениците се налага да ходят на ч. уроци. Даващите уроци учители декларират ли приходи от тях? и т.н.
30
11
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Правителството ли трябва да ви монтира велосипедна стоянка и да ви купи верига за заключване? А защо не е сработила блокировката на асансьора? Защото асансьорните техници са си бъркали ВГЗ. Или защото етажната собственост се е стискала за подръжка на подемнито съоръжение.
29
0
 
12
 
! Отговори
Правопис преди 5 години
Въпросът е по колко грешки на ред може да се допусне от така наречените журналисти?
28
2
 
10
 
! Отговори
plamen преди 5 години
4 godini sum kachval kolelo v asansior докато бях студент и никога не сум имал проблеми. просто не е имало кой да покаже на детето как да си вкарва колелото. слага се по диагонал,като кормилото се завърта за да опре в стената.
27
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Било е късно за каквото и да е. В този случай са важни секундите. Много интересно как голям велосипед ще се побере в тази кабинка и не е ли разбрал още при поставянето му в верикално положение че това колело ще се изплъзне назад. Може би ако беше натиснал ръчната спирачка на предната гума нямаше да тръгне колелото назад и да го притисне. Нелепа мъчителна смърт каквато няма да се случи в нито една бяла държава. А няма да се случи щото тук в бялата държава има стоянки за велосипеди и не ги краднат
26
3
 
18
 
! Отговори
25, преди 5 години
Я се успокой и си плюй вкъщи! Тук никой не е виновен за смъртта на това дете. Ако ти искаш - поеми вината и бягай да нервничиш у вас!
25
9
 
38
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
до ПичОбществото ни не е посткомунистическо, защото от тогава минаха 30 години. Обществото ни си е баш капиталистическо! По време на социализма даже не си заключвахме домовете.
24
8
 
76
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Нито са виновни асансьорните техници, нито е виновно детето. Бог да прости детенцето. Виновно е това мал-оумно посткомунистическо общество, в което всеки се страхува кога ще му откраднат я колело, я кола, я нещо друго. Нали се сещате, че ако бяхме нормални хора, на това детенце нямаше да му се налага да се бута в тесния асансьор с колелото, ами просто щепе да го остави до входа, и да го заключи. Плюя върху всеки крадец на колела, ВИЕ сте виновни за тази смърт!
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Минити" !?Минити, преди да издъхне съседи чуват виковете за помощ на момчето, идват медици и техници.
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
високото ниво битова престъпностКолега, велосипеди се крадат навсякъде. Дори в Холандия, даже особено там. Аз моето обикновено го качвам по стълбите, или го свалям в мазето, именно защото с асансьора е рисковано и винаги ме е било шубе, както няма решетка :(
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жана, Бихте ли споделили, в кой град и кога е било това? Защото аз такова нещо не помня. Дори триколката ми Метеор (да не говорим за Балкан-ите ми по-късно) винаги се е държала или в апартамента (винаги заключен), или в мазето зад здрава метална врата (също винаги заключена). Защото можеше да я откраднат за нула време.
20
21
 
0
 
! Отговори
Kid преди 5 години
Fake news.
19
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до12. Точно това е , държавноста и в колективния ред останал от соца. В колектива отговорността е нула. Зад инициялите на инспекциата няма име има стар образец за колективна отговолност.В ЦЯЛА Европа има асансьори. Но този който го поддъържа се знае по именно. Фирмата е частна.Договора е конкретен с частната фирма.
18
3
 
56
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ПРЕЗ 70-ТЕ ГОДИНИ имах модерното за времето си колело "Пони". Кооперацията, къдито живеех нямаше асансьор. Държах колелото завързано с две заключалки за един партерен балкон в двора.ОТКРАДНАХА ГО!И тогава се крадеше- крадяха гумите на колите, авторадиото, чистачките, тасовете, резервната гума и т.н.