При прокурорите – помагало срещу пране на пари

Ръководството е българо-швейцарски проект
27 сеп 2018 18:00, Анисия Иванова
4
При прокурорите – помагало срещу пране на пари
Снимка: БТА

Практическо ръководство ще помага на прокурорите, занимаващи се с международната дейност и конкретно престъпления, свързани с изпирането на пари в чужбина. Помагалото съдържа насоки и е направено заедно с швейцарските партньори и екип от прокурори, агенти от ДАНС, служители на ГДБОП и КПКОНПИ. То вече е разпратено към всички прокуратури у нас.

Това стана ясно на заключителната конференция за резултатите от Специфична цел 3 "Изпиране на пари", на проект "Повишаване интегритета и мотивацията на прокурорите. Наказателното преследване в контекста на новите предизвикателства, свързани с организираната престъпност", реализиран по Тематичен фонд "Сигурност" на Българо - швейцарската програма за сътрудничество.

Освен отпечатването на помагало, е било проведено и обучение на около 25 прокурора, за повишаване на квалификацията при разследване на трансгранични престъпления.

Посланикът на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен заяви в словото си, че организираната престъпност е много силно предизвикателство навсякъде и изрази надежда, сътрудничеството в тази сфера между швейцарските и българските институции да продължи.

Камен Михов, прокурор от ВКП коментира пред медиите, че според него българските прокурори са добре подготвени по отношение на трансграничните престъпления. Той отбеляза, че усилията са насочени за постигане на по-добри резултати при разследването на пране на пари в чужбина.

Прокурор Михов коментира, че според него в бъдеще случаите на разследване на такива престъпления ще се увеличат, защото ще се увеличи опитът и квалификацията на прокурорите по тези престъпления.

Той допълни още, че през годините е имало доста случаи, в които България е била сезирана от чужди служби за опити за изпиране на пари у нас. По думите му ставало въпрос за доста големи суми, които са били използвани за купуване на апартаменти по морето, в Банско и на други места, както и суми, които са укривани по сметки в дружества.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не разбрах ще получат помагало където ги пише всички мерки против прането на пари вероятно за да знаят като ги перат какво да не оравят че да не ги пипнат.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тематични глупости.
1
1
 
3
 
! Отговори
Votka seliotka преди 5 години
Pianoto sadebno bg munisterstvo...ai, ai...