Съдът остави в ареста четиримата със златното съкровище

Обвинението е поискало обстойна оценка на предметите
Обновена: 11 окт 2018 23:00 | 11 окт 2018 22:55, Анисия Иванова
6
Съдът остави в ареста четиримата със златното съкровище
Снимка: Булфото

Спецсъдът остави за постоянно в ареста четиримата задържани при опит за продажба на златно съкровище. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група и незаконна продажба на културни ценности.
В тридневен срок решението на съда може да се обжалва пред втората инстанция.

Петър Влаев, Димитър Андинов, Антон Игов и Недко Добчев бяха задържани при акция на спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС в момент на продажба на златен венец на цената от 2 млн. евро. У тях са открити още златна торква и гривни. На брифинг по-рано днес стана ясно, че според експерти предметите са от 4 век пр. Хр., но още не е ясно къде са намерени от обвиняемите.

В определението си съдът отбеляза, че се произнася единствено по материалите, които към момента са в делото. И допълни, че в тях никъде не се доказва, че предметите, заради които са задържани и обвинени лицата, са съвременни. Тя обаче заяви, че според експертна справка от специалисти в БАН същите предмети имат белезите на антични културни ценности, но е необходимо да им се направи задълбочено изследване, за да се установи със сигурност произхода им.

Според съда има достатъчно данни за участие на четиримата обвиняеми в организирана престъпна група. Както и че лицата могат да извършват ново престъпление, което се обуславя от високата степен на престъплението, в което са обвинени сега. Опасност да се укрият обаче нямало.

Защитниците на обвиняемите застъпиха тезата, че въпросните предмети от съкровището не са културно-историческа ценност и са съвременна изработка. Те отбелязаха, че направеният спектрален анализ на находките сочи наличието на елемента кадмий, който е открит в началото на 19 век и не би могъл да съществува в антични предмети. Адвокатите поискаха от съда да не взима никаква мярка за неотклонение на клиентите им.

Още по темата

Обвиняемият Петър Влаев заяви в своя защита, че той е изработил предметите от съкровището. И допълни, че те са съвременни имитации, както и че притежава матрици на предметите. Неговата теза беше подкрепена и от Андинов.
Антон Игов каза пред съда, че той единствено е бил преводач от турски език при сключването на сделка и не е извършил престъпление.

Обвиняемият Недко Добчев, служител в ДАНС, каза по време на заседанието, че работи във втори сектор - свързан с миграцията. Той заяви, че не е оказвал съпротива при задържането си, а е опитал да избяга от автомобили без обозначителни знаци, които го преследват. После заяви, че е от сектор финансова сигурност на ДАНС и е използвал Влаев да достигне до купувачи на предмети за голяма сума пари, която представлява интерес за агенцията по линия на това дали парите са законни. По думите му чрез задържането му е бил възпрепястван да се обади на свой ръководител, за да му съобщи за купувача.

Той също отбеляза, че е знаел, че предметите са съвременни.

По време на заседанието прокуратурата се позова на свидетелски показания, сред които и на трима агенти под прикритие, както и на други доказателства, че четиримата задържани са извършили престъпленията, за които са обвинени. Според прокурорите има достатъчно данни, че те могат да извършат ново престъпление и че могат да въздействат на свидетели. Както и че задържаните предмети са културно-историческа ценност.

В хода на заседанието стана ясно още, че държавното обвинение е поискало днес по-обстойна оценка на откритите предмети.(БТА)
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абсолютен фалшификат, перфектна изработка а музейните специалисти за нищо не стават
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Съкровището е менте, както премиера и всички институции в България.
ПР-аджийлите на Тиквата пак станаха за смях.
4
0
 
13
 
! Отговори
Бае ви Прое преди 6 месеца
Ша взема да наема тоз гулям майстор да направи и на мен едни таквиз нанизи и гривни,че догодина ша женя щерката и ми трябват чеизи за дарове.
3
3
 
10
 
! Отговори
kakaka преди 6 месеца
То самото име на кадмия е древногръцко ... Не можело да има... Бяха се изцепили и че състаряват златото с киселина, при все че златото е нееб*телен елемент от към реакции с други елементи, киселени и основи ...
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И тия неща сигурно са толкова "съвременни",колко е "съвременен" надписа САМУИЛ ЦАР БЪЛГАРОМ от Самуилово.
1
2
 
15
 
! Отговори
Пурку преди 6 месеца
Кадмият е открит в 19 век, а не измислен тогава. Имало е кадмий много преди да ни има нас хората.