Не дадохме на Турция граничарите, убили бракониер

Адвокатите ще се запознаят с още доказателства по делото
118
Не дадохме на Турция граничарите, убили бракониер
Снимка: Булфото, архив

Бургаският районен съд отложи делото, образувано по поръчка на Турския наказателен съд, в което показания трябваше да дадат четирима български граничари.

Още по темата

Те са обвинени от турската страна за смъртта на турски рибар край Резово през 2008 година.

Защитниците на четиримата поиска още време да се запознаят с писмените доказателства, касаещи наказателното производство. Съдът се съобрази с тях и отложи делото за 9 ноември.

Дотогава към тях ще се приложат пълния обем от писмени доказателства, за да се осигури правото на защита на българските гранични служители.

След днешното заседание в Бургаския районен съд трябваше да приключи изпълнението на съдебната поръчка от турската страна.

Междувременно над 200 души се събраха на митинг в подкрепа на полицаите пред съдебната палата.

Омбудсманът на града Тодор Стамболиев призова държавата за подкрепа. Той каза, че страната ни трябва да наеме турски адвокат, който да защити нашите граничари на предстоящото дело срещу тях в турския наказателен съд.

Обвинителен акт срещу четиримата бивши гранични служители Михаил Цонков, Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков са изпратили от Турския наказателен съд в Къркларели.

Според съдебната поръчка на тях трябва да им се даде право на защита, обясни адвокатът на Михаил Цонков - Росен Кожухаров.

През 2008-а година българската военна прокуратура прекрати делото срещу Михаил Цонков за смъртта на турски бракониер край Резово. Разследващите бяха категорични, че инцидентът е нещастен случай. През 2014 година Европейският съд в Страсбург се произнесе в полза на България по дело, заведено от роднините на загиналия Ялчин Ерджан.

Сега събраните томове с доказателства от Районния съд в Бургас сега ще бъдат изпратени на турската страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
9
 
6
 
! Отговори
V преди 5 години
А те няма да върнат очите ;) Искат размяна .Ердоган е много хитър политик ;) Да видим ко ще стане ;)
13
4
 
23
 
! Отговори
Граничар преди 5 години
За мен освен бракониери са и диверсанти, пресекли неприкосновената ни държавна граница! Едно време като гръмнеш такъв ти даваха 10-20 дена отпуск.
12
4
 
32
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Българския съд много ясно и категорично трябва да отсвири тая измишльотина от турция! Делото е приключило и е за нещо случило се изцяло на бг територия. Ясно е доказано, че са били бракониери и са нападнали нашите момчета. Така че довиждане...
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе как въобще може и да се помисля, че някой ще ги предава.
10
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значи отлагане ще предоставят на турската страна документи да определи изхода от делото ли. Служил съм на границата и ако трябваше да ни съдят за всеки убит нямаше да излеземе от затвора до живот. Над 10 чужди шпиони сме избили по границата през 80-те години. Но вместо да ни съдят тогава държавата ни награждаваше с 15 дневен домашен отпуск. А сега за изпълнение на служебният си дълг ги съдят. Ами тогава оставете да ви се разхождат по главите и да ви еът жените бе селян.дурски управници.
9
5
 
39
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Нищо да не се дава на тypцитe, те са взели предостатъчно от тука
8
4
 
28
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
У БГ полицай да не си... хем требе да укротяваш некви бесни побърканяци, хем не требе да ги гърмиш...
7
2
 
20
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
За да нареди екстрадиране - някой от власт имащите... - е равносилно на самоубийство... - така, че споко...
6
6
 
25
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Нека писъците на турци,роми и *** започнат сега!
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да не се превърнат в ябълката на раздора като медиците ни в Либия.
4
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такова нещо като "не дадохме" въобще не стои на дневен ред. Тези хора няма как да бъдат предадени на турската страна при никакви обстоятелства и пред свършен факт от вече взети съдебни решения. Ако някой повдигне въобще подобен въпрос, трябва да бъде поставен под съмнение за предателство на собствените си съграждани. Дефакто нашите граничари просто са в капана на тежка бюрокращина. Такива проблеми има не само в международните дела, а и в много вътрешни, понякога се ползват и за "лов на кокошки".
3
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една хубава новина.
2
3
 
44
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Много гръмко заглавие, но истината е, че делото се е отложило.Решението предстои, а като знам как Бойко коленичи пред Ердоган започвам да се притеснявам за подсъдимите...
1
3
 
55
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Какво значи "не дадохме"? Прекратихте ли делото? НЕ. Само отложихте проблема и оставихте хората да се мъчат в неизвестност. Бойкови ***!