ВАС потвърди смяната на турските имена на местности в Стара Загора

Съдът отхвърли жалбата на Мюсюлманското изповедание
16 окт 2018 22:22, Красимир Ангелов
121
ВАС потвърди смяната на турските имена на местности в Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора, архив

Върховният административен съд на Република България прецени като неоснователна жалбата на "Мюсюлманското изповедание" по повод решение на Общински съвет - Стара Загора за преименуване на местности, носещи турско-арабски имена, на територията на общината.

Още по темата


До висшата съдебна инстанция се стигна, след като Административен съд - Стара Загора прие, че решението на Общинския съвет, с което преименуват местности, не е административен акт, който да подлежи на съдебен контрол.

Така остава в сила определение 197/31.07.2018 г., постановено от Административния съд в Стара Загора и то не подлежи на обжалване.

Приетите нови 868 имена на местности на територията на община Стара Загора ще бъдат изпратени в Агенция по геодезия, картография и кадастър, както и в Областна дирекция "Земеделие", съобщават от пресцентъра на общината.


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
Галя преди 5 месеца
До Анонимен
Хей, не пипай с мръсните си ръце библията!Но можеш да прочетеш една полезна книга":Ислямът-православният възглед"
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
това е българия и имената Естествено трябва да бъдат Български, другото са келешлъци.
76
3
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 5 месеца
До Социопат

Абе турски психопат.
не ти отърва,нали?
Но това са документи.
десетки хиляди турски документи.
Ама как да ти обясна,как да обясниш на грозника че егрозен,на тъпия че *** и на турчина че е ме-ле-з и проклетник?
Тва е истината бе пркенде
И съм сигурен че ти си потомък на такива помъчени хора.
Я питай дядо си ако е жив.
Какво е ставало в селото ти по турско?
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бомбата е поставена от хора на ДС.
Има разсекретени материали по случая.
74
4
 
1
 
! Отговори
Дадена местност преди 6 месеца
може и да запази "турското си име", само ако то има НЯКАКВА историческа стойност. Да не забравяме, че някои третират като "турски" имена такива, които са с чисто български произход(поради липса на култура).
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Както всеки човек има право сам да си избира името така и общинският съвет има право да именува местности,улици и др..Общинските съветници са избрани от народа и имат задължението да защитават Неговите интереси.
72
7
 
20
 
! Отговори
111111 преди 6 месеца
До Анонимен 61

Като говориш за "възродителен процес", защо не споменеш за бомбата, поставена във влак, във вагона за майки с деца, например!? За бомбата, поставена в дискотеката на хотел "Сливен" град Сливен, за бомбата на гара Варна (за щастие открита и обезвредена, преди да избухне)??? Нещо много сте обидени като ощипани моми, за золумите ви - нито дума!? Такива неща навсякъде по света се считат за тероризъм и наказанието е смърт!
71
4
 
0
 
! Отговори
Социопат преди 6 месеца
До софиянец

Проза
70
6
 
27
 
! Отговори
софиянец преди 6 месеца
Турска войска загражда селото-всички на мегдана.Всички семейства с децата задължително.Взимат първото дете и питат -искаш ли ислама?
Не.Веднага режат главата на детето.Взимат второто-пак питат-ставаш ли мохамеданин?!!!
Е какво да правят хората-на третата отрязана главичка-кой герой ще издържи?
Това са документи от турски автори които са в секретен архив в Истанбул,къдетобългари нямат достъп.
Документи.Никой политик не иска да излязат наяве.Ще бъде голям скандал,нали?
Всички имат интерес да крият
69
4
 
27
 
! Отговори
софиянец преди 6 месеца
ама какви са тия къчове и претенции на някакви български граждани с турско самосъзнание?
какъв им е проблема?
Ми ако не им харесва-златанта Турция е близо.Дисагите ,ибрика , канче с вазелин и на добър път.Там всички имена са турско-арабски.
Радост за ушите им.Тук е България и ние българите си решаваме нещата.
Вие ако не се чувствате такива-или в Турция ,или светът е отворен.Хайде.
Ако можете да си вземете и дзинг-овците дето ни навлекохте при вашето "присъствие".
Където сте стъпили-и те са там.
68
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да съм му бил посочел поне единствен случай на насилствено потурчване... Абе, Сезгине, посочи ми един единствен случай на ненасилствено потурчване. Документиран го искам... Акъла ти е колкото на недоучил ром. Историите с потурчването са документирани дори и от западноевропейски историци. Въпреки, че са ви отпуснали заемите за да завземете балканите, никак не са ви обичали. И има защо. Поучете се от историята - който ви знае се опитва да ви убие...
67
0
 
16
 
! Отговори
Турчин преди 6 месеца
Това е България, така че това което става е нормално. Това са обекти, а не субекти. Никъде няма "декларация за правата на географските места", но "декларация за правата на човека" има.
Така че няма никакъв проблем. Щом българите имат нужда от това, нека го направят, няма как някой в България или по света да им направи проблем за тази смяна на географски наименования.
66
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Скоро ще има смяна на имена и в Кърджали централния площад предлагам да се казва Реджеп Ердоган.Както и имената на околните села Опълченско /Хаджъ Мехмедогуларъ,Остовица/Ада, и т.н
65
5
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 месеца
Авторчето на статията защо не обелва и ред за това по чия инициатива са тези сменени имена в Стара Загора? Това са идеи от много години на Патриота Волен Сидеров подкрепени на местно ниво от общински съветници от Атака и реализирали тази страхотна идея. Второ идеите на Сидеров за смяна на името на връх Мусала с името на Иван Рилски , което също е турско и на редица други имена не срещат разбиране от други родолюбци в държавата. Как Сидеров да направи обещани 300 лева пенсия с 11 депутата?
64
3
 
18
 
! Отговори
1999 преди 6 месеца
На който не му се чете завоалиран английски.. Дарвин комуникира, че смята турците за низша раса, която е победена от нациите на Европа в борбата за оцеляване.


В Турция естествено не учат Дарвин. Наричат го евреин, като подразбираща се в тяхното общество голяма обида. Т.е расизма е нормализиран в Турция.
63
9
 
40
 
! Отговори
до 94 преди 6 месеца
За да вярваш в потурчването трябва да си мноого *** българин или сърбин или грък, арменец, босненец,черногорец, хърватин, румънец..явно всички местни народи са тъпи!
Друго е да гледаш " Великолепния век" и да се подмокряш, хаха!
Наглостта няма граници! Възродителния процес беше детско филмче в сравнение с турските зверства! Най- близка историческа справка- арменския геноцид, или кюрдския?!
62
41
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Един турчин

Май си мислиш че можеш да се угодиш на българите?! Хммммм ... грешиш бъртчед, и то много жестоко! За това балканско диво дживотну нема угодия! Оно от добро не разбира, само от бой, ама як бой!
Дори в библията пише: "За привет сритай българина 15 минути, и 30 - на сбогуване!"
61
47
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен

"...насила потурчвани?"

За да вярва в такава дивотия някой трябва да е или много, амо мнооооооого тъъъъъп, или още по-тъъъъъп, или българин!!!
Можеш ли да посочиш един единствен документиран случай, някой да е бил насила "потурчван" през целия 500 годишн период на османското опечителство над българите?!

Насила да се промени етноса на една група на друга има само един исторически прецедент - диващината на българите, наречена "възродителен процес"! Друг пример по света няма!!
60
9
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Винаги се чудя на нашенски турци когато плюят по българите. Братлета, за да са останали прадядовците ви тук, значи са били свестни хора, не са клали и насилвали. Защо разваляте всичко? От друга страна дали някой от вас знае колко от прабабите му са българки, насила потурчвани? Плюете по собствената си кръв...Турското самосъзнание е най-голямата лъжа на Балканите.
59
6
 
43
 
! Отговори
да преди 6 месеца
американския пудел Турция може да се превърне в нова Османска империя, толкова колкото Италия ще стане Римска:)))) приятни мечти, п'омаци:)))))))))))