Всеки десети "стиснат" съсед – на съд!?

Борчовете признати, ако се появи съдебен изпълнител
24 окт 2018 11:30, Петя Славова
32
Всеки десети "стиснат" съсед – на съд!?
Снимка: архив, Булфото

Един от десет стиснати съседи, любители на неплащането на общите разходи на етажната собственост, отива на съд, предаде "Монитор".

Според Ламбо Попов, председател на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС), в 80% от случаите обаче, когато работата опре до съдебни изпълнители и запори, длъжниците признават борчовете и се съгласяват на споразумение за плащането им.

Браншовикът обясни, че при неплащане на частта от общите разходи се прилага редът, предвиден в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), като с решение на общото събрание може да се заведе иск в съда срещу неизправния платец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
5
 
! Отговори
некой си преди 5 години
живеещите под наем требва да плащат двой на такса щото не пазят собственоста и вдигат много шум превръщат апартаментите в дискотека чупят и рушат общата собственост
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се даде правото на домоуеправителя да завежда дело, а не да се иска решение на общото събрание.. Щото половината членове на общото събрание са тарикати.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Домоуправител има навика да чисти минали години на хората, а не да си иска таксите в същата година. Ти бъди изяден в годината с хората. А хората сами ще започнат да си чистят минали плащания. Като види, че нищо не трябва да плаща в тази година. Защо е бил редовен платец.За минали времена трудно хората дават пари, като няма нищо подплатени на основание на исканите пари за минали периоди от домоуправител.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да се обсъжда до..? коя дата в касата на входа са останали, N на брой пари в графа ремонти. Чиста работа. А не хората да не знаят колко пари има. Всеки апартамент да си знае колко е плати по месеци и кое не е платено. Като се изнесе същата таблица на таблото на "срама". Както има график за почистване на снега по апартаменти, така да има изнесени таблици на всеки два месеца, кой колко дължи по апартаменти за съответните месеци. Подписан от домоуправител с дата и подпис.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така хората си правят сметката за кои месеци са платили и за кои не. Когато има ремонти да се обсъжда на събрание сумата на услугата заедно със наета та фирма. За да има прозрачност. А не ремонта да е за 10000 лева и да се иска от хората 20000 лева. И да се вижда насреща дадените пари.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Домоуправител е избран общо събрание на входа. Имат му доверие, трябва да го защити. Прави екселска таблица: графа първа разходи, а имено:-ток на стълбите -асансьор -чистачка- такси за член от семействата(0,50 ст. на човек) графа втора от таблицата:-разходи ремонти, които включват:-течове-боядисване-смяна врата, дограми и прочие, осветление-домофониЗа всеки внесен лев да се издава касова бележка, който да е с поредни номера кое е платено и кое не е по месеци.
18
3
 
5
 
! Отговори
65 преди 5 години
Каква асоциаци ,какви пет лева.От тия селяни од наем страдаме всички.А някои собственици са умрели,наследниците на майната си.И как да им .вземеш пари за ремонт,за асансьор.След 6_7м.изчезват и идват други вредители.В моя нлок е като хан, и чипове и врати сложихме .Дом управ.краде ,все няма пари.Ни пожарни кранове,врати външни като в затвор.УЖАС.
17
1
 
9
 
! Отговори
Гост преди 5 години
200 лева плащам годишно, уж да ми чистят стълбите. Не ги мият с месеци.
16
3
 
21
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
До ГашоГащник си голям, Гашо! Родителите ми живеят в една панелка на последен етаж и там така викаха скъсаняците като теб. Ама когато водата стигна до техния етаж смениха песента. То по тая логика ако се запуши канала какво го боли тоя дето е на последния етаж, че на първия клозета бълва на фонтан?!
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да де ама всеки втори домоуправител краде.Та тези,които не плащат основно за това е.А не че всички просто са стиснати и нарочно,не е вярно това.Злоупотребите в тази нова уж бизнес ниша са ог ромни.
14
3
 
5
 
! Отговори
Pepi преди 5 години
До АнонименЯвно не си е отишъл.Частната собственост си е частна, там можеш да живееш като прасе на тъмно и мръсно. Тук става дума за общи части- вход, стълбище, асансьор. Нали трябва да се поддържат. А се ползват от всички. Ама на вас все някой ви пречи.
13
25
 
7
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Ба ша им плащам аз покривите. Ако съм искал да давам пари за покрив щях да купя последен етаж. Оък ас съм зел по средата. Койт са набутал с поскеден да съ оправя. Ай сиктир.
12
2
 
7
 
! Отговори
да преди 5 години
До АнонименДа така е на много места непрекъснато се събират пари, а резултати никакви. При нас след пожар във входа касиерът прибра над 1000 лв.
11
0
 
9
 
! Отговори
ЗУЕС преди 5 години
Как ще те осъди ЧСИ, когато в повечето случаи управлението на етажната собственост е не легитимно. Масово не се регистрират в общините. В повечето случаи неизрядните собственици не плащат поради съмнения за кражби от управляващите етажната собственост. Законът трябва да се промени! Например, когато никой не живее в жилище за по-дълъг период, е редно собствениците да плащат за ремонт и чистачка. В същото време има места, където се събират пари за ремонт на жилище, вместо на идеални части!
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До домоуправителА ти от коя паланка си .Явно си скрил царвулите .
9
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
селяните плащат ами гражданите нещо се тарикатеят , теса губрето
8
16
 
18
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
То е защото София се напълни със селяни, с селянинът не е свикнал да плаща.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не давам стотинка, защото той като ни събере таксите и ги изпива.
6
8
 
22
 
! Отговори
домоуправител преди 5 години
Затова всяка жаба трябва да си знае гьола, тоест класите да не се смесват. В нашата добре поддържана кооперация в стара София се настаниха едни от дълбоката провинция и се правят на луди за всяко плащане, вмирисват стълбището на пръжки с лук и тряскат врати като полудели. Всички други сме ОК, само те ни дърпат назад.
5
0
 
18
 
! Отговори
"ж"унгла преди 5 години
при нас един вика -направил съм ремонт на покрива/40кв.м/за 20 хил лева ! и сега искам да ми ги върнете и Никога няма да плащам за Нищо ! Последните три етажа всички били плащали за покрив и не искат да плащат Нищо !Първите два не ползвали асансьор и не искат да плащат и кой остана ?- 3 и 4 ет , ама те са собствениците на терена и си мислят ,че сме им длъжни до живот и не искат да плащат за Нищо !