Темида изуми с дело: 22 г., 5 месеца, 16 дни – за три откраднати крави!?

Накрая съдът го прекратил по давност, няма възмездие
43
Темида изуми с дело: 22 г., 5 месеца, 16 дни – за три откраднати крави!?
Снимка: Булфото, архив

Наказателно производство за кражба на три крави е прекратено поради изтичане на абсолютната погасителна давност 22 години, 5 месеца и 16 дни след образуването му. Това е едно от най-продължителните производства, установени от Инспектората към ВСС за забавени дела, извършена в периода 1 юли – 30 септември 2018 г.

Въпросните три крави били откраднати от обор на частен дом в софийския кв. "Враждебна". Делото е започнало през септември 1995 г. и е прекратено през февруари 2018 г. поради изтичане на абсолютната погасителна давност за наказателно преследване.

През този период е проведено разследване и делото е разгледано от Софийския районен съд.

Във фазата на досъдебното производство, продължило 14 години, 4 месеца и 6 дни, са допуснати съществени забавяния. Разследването по делото не е извършвано ритмично, не е организирано добре и е било неефективно.

През продължителен период от време са проведени ограничен брой действия по разследването и не са събрани достатъчно доказателства за установяване на фактическата обстановка и за разкриване на обективната истина, е установил Инспекторатът.

Следователят не е извършил нито едно действие по разследването в продължение на 6 години и 4 месеца. По делото са се сменили 8 наблюдаващи прокурора, които не са използвали правомощията си да осъществяват постоянен надзор за законосъобразното и своевременно провеждане и завършване на разследването.

Производството по делото е спирано четири пъти, за общ период от 4 години, 4 месеца и 12 дни, поради различни причини – неразкриване на извършителя на престъплението, невъзможност за установяване адресите на местоживеене на обвиняемите и на свидетели и изтичане на законоустановения срок за разследване. През периодите, през които делото е било спряно, разследващите органи не са изпълнявали задълженията си за извършване на справки с цел установяване евентуално отпадане на основанията за спиране. Така общата продължителност на наказателното производство се е увеличила по вина на разследващите органи и прокурора с около 12 години и 5 месеца.

В съдебната фаза на процеса, продължила 8 години, 1 месец и 10 дни, делото е разгледано само от една инстанция. По делото в Софийския районен съд, образувано през 2010 г., три пъти е сменян съдията-докладчик.
Поради промяна на членовете на съдебния състав и с оглед спазване изискването на чл. 258 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за неизменност на състава, разглеждането на делото е започвало два пъти отначало.

По делото са насрочени общо 26 съдебни заседания. Третият определен по делото съдия-докладчик не е създал добра организация при предварителната подготовка за съдебните заседания. От общо насрочените от него 12 съдебни заседания, 9 са в периоди между 4 и 5 месеца, в нарушение на законоустановения 3-месечен срок.

Съдът не е предприел всички възможни действия за призоваване на свидетел, чиито показания е приел за важни за разкриване на обективната истина. Многократно е отлагал делото за друга дата, като в 5 заседания е разпореждал да бъдат изисквани идентични справки от различни институции с цел установяване на актуалния адрес на лицето.

В период от 10 месеца по делото не са провеждани заседания поради назначаването на съдията-докладчик в друг съд и липсата на решение на ВСС за възлагане разглеждането на започнатите от него наказателни дела в СРС.

С разпореждане от май 2017 г. съдията-докладчик (на основание решение на ВСС, с което му е възложено да довърши започнатите с негово участие наказателни дела в СРС, по които е даден ход на съдебното следствие), е насрочил делото за юли 2017 г.

В последващо съдебно заседание през февруари 2018 г. съдът е прекратил наказателното производство поради изтичане на абсолютната погасителна давност за наказателно преследване. По този начин общата продължителност на наказателното производство се е увеличила по вина на съда със 6 години и 7 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: делосъдВССкрави
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Аааа,стана ми ясно,че виновни са съдии,прокурори и следователи.Те трябва да заплатят кравите и разноските по делото.Да ,ама не и в България.
36
2
 
3
 
! Отговори
Тъп на 179 градуса преди 5 години
Българската Темида и с превръзка на очите е нарочно кривогледа!
35
3
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
В България цялата сила на Закона се изсипва и прилага за назидание САМО ВЪРХУ БЕДНИ ПРЕСТЪПНИЦИ, НЕ СВЪРЗАНИ С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ И ТАКИВА БЕЗ ПОЛИТИЧЕСКИ ЧАДЪР !!! На такива "най- големи" престъпници - тежко им!
34
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И от тези същите съдии и прокурори очакваме да опандизят някоя голяма риба. Смях!
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100% са призовавали кравите за свидетел, ама не са намерили преводач. знаем я нашата кривосъдна система.
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много лесно така бе - 'темида' изумила. тя тази 'темида' си има име. софийски районен съд, следствие - съдията ганка, следователят драган. докато съдебната система се крие зад измислени имена от гръцката митология, няма да се оправят нещата.
31
2
 
2
 
! Отговори
бай Петко преди 5 години
Не си е платил , за всяко престъпление има цена която варира според материалното състояние на нарушителя . За ромите е по-евтино .
30
2
 
9
 
! Отговори
бай х преди 5 години
тия от темида като започнат с едно дело и със него се пенсионират и го завещават на по младите чиновници ... те така се работи в България , но важно е че заплатата им върви и те имат нужния стаж за добра пенсия при нищо правене цял живот
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано човека да съди държавата в Страсбург
28
2
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Всичките следователи, прокурори и съдии до един са израствали в кариерата. Всичките сигурно са получавали и допълнително материално стимулиране за отлични показатели на свършената работа.Това е показателно за цялата съдебна система, никой нищо не прави, но задължително бива поощряван за това с едни огромни заплати.
27
2
 
9
 
! Отговори
БАЛЪКАРИЯ преди 5 години
Добре дошли в Балъкария!
26
3
 
11
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Във Варна имаше гражданско дело, започнало 1988г. и незавършено поне до 2005г.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страсбург!
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снимката с г*за на кравата говори достатъчно
23
2
 
23
 
! Отговори
ми за това преди 5 години
Просто са им забранили да ги закачат!В съдебната система е голяма далавера,на скоро един съдия се смееше,че е готов да работи без заплата!И там принципа е:Слушкаш и папкаш!
22
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българският съд не е независим правораздавателен орган, а проста маша на частни интереси! Не му е работа да съди право за дреболии, като корупция, кражби и убийства. Дайте му да решава велики световните дела.
21
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имената - на прокурори, следователи, съдии... Къде са, защо ги няма в новината?
20
2
 
42
 
! Отговори
Todor преди 5 години
Ако потърпевшия беше видял крадците и ги беше изпозастрелял, щеше да усети тежестта на "правосъдието", което явно работи за крими контингента.
19
2
 
42
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Няколко акцента:Крави в софийски квартал, столичанки;Следователят не е извършил нито едно действие по разследването;14 години следствие, 8 години процес, достатъчно 1/3 от престъпниците да измрат по старост.През всичките 22 години "работилите" по случая са получавали заплата ...
18
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да го е*******а и "ПРАВОСЪДИЕТО" !!!!!