Мизата: ?8000 цената на BG паспорт, за шефовете – ?1500

Прокуратурата: Акцията в ДАБЧ е без аналог!
31 окт 2018 15:45, Анисия Иванова
122
Мизата: ?8000 цената на BG паспорт, за шефовете – ?1500
Снимка: МВР

Най-сериозният случай на корупция и без аналог в най-новата ни история - така заместник-главният прокурор Иван Гешев определи акцията в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Разследването е започнало по сигнал от МВР в Кюстендил, а всичко останало е "градски легенди", посочи той.

Схемата за даване на удостоверения за български произход е само сегмент от процедурата за придобиване на българско гражданство. Набирали се хора на различно ниво, а в края на схемата били държавните служители, които давали удостоверенията.

Още по темата

Според прокуратурата схемата работи от юли миналата година. Ръководител на престъпната група е бил председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев. В ареста е и главният секретар Красимир Томов, както и двама посредници.

Лица, които искали удостоверения за български произход - украинци, или от Западните Балкани, търсили посредници. Част от хората, които искали такива документи, все пак имали български корени. Но чакането отнемало година. А парите били давани за ускоряване на процеса.

И така, в деня на плащане, веднага получавали удостоверение за български произход. А тези, които нямали български корени плащали по-висока цена. Сумата варирала между 5 и 8 хиляди евро. До ръководството стигали по 1000-1500 евро.

"По-евтино излизало да платят тази цена, вместо да идват 6 пъти до България", обясни днес Гешев.

Днес прокуратурата ще поиска постоянен арест за председателя, главния секретар и единия посредник. Четвъртият арестуван, който ще бъде пуснат на свобода, е жена с тежко заболяване, която е и съдействала на разследващите.

Харалампиев е обвинен за шест случая. Взел веднъж 5000 евро, а след това и няколко случая по 350 евро. Парите са давани директно в кабинетите в ДАБЧ.

За останалите 16 задържани, които бяха арестувани в понеделник, все още няма доказателства за повдигане на обвинение. Документите по всички случаи се пазели много внимателно, разказаха от прокуратурата.

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев обобщи, че за разплитането на схемата са се включили разследващи в Кюстендил, както и агенти на ДАНС.

"Нито по този случай, нито по някой друг от последните има теч на информация, посочи Георгиев", цитиран от БТА.

"До този момент по разследването в ДАБЧ няма информация от президентството. Няма връзка между Красимир Каракачанов и схемата", категоричен бе Иван Гешев.

Разследващите все още не знаят дали схемата е наследена от предишно ръководство.

Заместник-председателят на агенцията Димитър Владимиров е знаел за схемата, опитвал се да се противопостави, но участниците в групата се опитвали да го заобиколят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мойте наблюдения през живота ми тук са, че всеки който е на позиция на която може да краде, го прави. А това е някаква поръчка на тия дето реално управляват БГ, и това не са тия дето ги избираме.
101
0
 
2
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Едва ли са взимали малко от парите. Взимали са доста за да се разплащат и нагоре. А този скандал прави послушен Каракачанката. Сигурно има мнооогооо компромати там и сигурно водят до него. Сега ще си седне на дупето и ще сдобрява коалицията за да я бъде.
100
3
 
5
 
! Отговори
гост преди 5 години
пред ИЗБОРНО преброяване на дивите зайци,има малко повече от стоичков.АМА МАЛКО
99
0
 
14
 
! Отговори
Име преди 5 години
8000 ? за един нищо и никакъв паспорт? и я ми кажете сега, как да не се напъваме да сме в ес? а колко струваше прекарването на "бежанец" без паспорт от властите?
98
0
 
22
 
! Отговори
Г-н 10% преди 5 години
И тия ла*нари искат касовите апарати да са вързани онлайн с НАП. няма такава наглост. Кога ще дойде за българската св*ня коледа, бе
97
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скандала ще се раздухва само по медии. Няма да повлияе на Шенген реално. Отклоняването на вниманието е насочено по особена посока. Помните ли случая с един теророрист, признат за политически емигрант, залавян в няколко европейски държави вкл. БГ и освобождаван, след намеса на юристи от НПО. Дори и в Европа имаше двоен стандарт за "терористи". Векторите обаче се сменят. Покрай списъците, тези от ОПГ то, са изкарали и собствена изгода. Ще плащат. Този Владимиров обаче е много интересен. Пазят го
96
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БългаринИ как комунистите от атака, мвро да не са заедно с комуниста охранител на бай ти Тошо правешкия?КАК?
95
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как мислите, дали емигрантите ще се завърнат някога в България?! След десет години, когатомпоизмрат роднините им в България ше секнат и емигрантските пари, които са най-големия мист приход в страната!
94
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мвр веднага да започва проверки на издадените бг документи! Няма да винолащаме и на вас! Свършвте някаква работа!
93
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази разбират ли, че с тези корупционни схеми няма да влезнем никога в Шенген и Боко ще загуби изборите!
92
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На избори! Тези ще отпаднат и няма да има проблем! Няма нормален българин, който да гласува за тези циркаджии! Радев, разпускай парламента!
91
3
 
13
 
! Отговори
gunyu преди 5 години
Вижте се бе, аз никога не бих дал бг паспорт, ако поне единият родител не е българин. Не за 8000 а за 8 милиона. Бих дал на чужденец, ако вече е внесъл 1 милион данъци в хазната. За граждани на ЕС по реда който е в момента. Патриоти, леле
90
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Законът да се промени и да се увеличат наказанията за употреба на документи с неверно съдржание,подкуп и злоупотреба с власт.
89
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След проверката трябвада се отнеме българското гражданство на тези,които нямат право на него.Които са ползвали фалшиви документи, платили за да им се даде български паспорт.
88
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Струва ми се, че малцина от нас имат реална представа за истинските размери на корупцията в Бг.."Алчноста и некомпетентноста" на целият ни политически елит е най-опасната комбинация за бъдещето на Бг..
87
4
 
28
 
! Отговори
бай х преди 5 години
и шкембе войвода е в играта
86
5
 
15
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Ренета Инджова го каза,30 години в България не е имало опозизия!Е как КОМУНИСТИ да са опозиция на КОМУНИСТИ?Е как ковунистите ГЕРБ ,да имат Алтернатива, КОМУНИСТИ БСП?
85
0
 
26
 
! Отговори
Джоко преди 5 години
До ръководството стигали по 1000-1500 евро. А.... кой е прибирал останалите мънгизи !?!?!?!
84
3
 
25
 
! Отговори
Пазвантина преди 5 години
Стига занимавайте хората с дребните риби, как премиерите на страната няма да знаят за схемите,стига лъгахте хората.Бойко се прай на светия!
83
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко тръгна от черния гибон дето скочи на Деница Сидерова.От Тръмп насам САЩ, чистят агентура излязла от контрол в рамките на тяхната система.Основно в игра с Турските служби, терористи, оръжие дрога и проституция. Боко получи указания, с кои може да се разправи и с кои не, на срещата в САЩ, по наркотиците.Октопода е огромен, и е плъзнал и из Европейски служби, така че да не ни сипват само на нас.Но за публиката остава само кокошкарската история с Украинци и Балканци. Достатъчна е съд.