Защо почина мъж на хемодиализа във Видин? Заради лекар!

Прокуратурата ще разследва скандалния случай във Видин
Обновена: 7 ное 2018 20:25 | 7 ное 2018 20:07, Камелия Цветанова
9
Защо почина мъж на хемодиализа във Видин? Заради лекар!
Снимка: Булфото, архив

Проверката, която министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди на Изпълнителна агенция "Медицински одит" по повод смъртта на 50-годишния пациент и възникналата авария на водоочистващата инсталацията за хемодиализа в МБАЛ "Света Петка" АД във Видин, констатира нарушения при оказването на медицинска помощ на пациента в спешно отделение.

Още по темата

Предстои образуването на административно - наказателни производства на дежурния в отделение "Спешна медицина" и на консултиращия кардиолог в лечебното заведение. Цялата документация ще бъде предоставена на Районната прокуратура в Видин, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

Пациентът е провеждал хемодиализно лечение от 2014 г. до началото на 2017 г. в диализен център "Екзарх Антим" ЕООД, Видин, а от февруари 2017 г. лечението се провежда в Отделението по нефрология и диализно лечение на МБАЛ "Св. Петка".

Той е имал множество заболявания, сред които терминална хронична бъбречна недостатъчност, хипертонична нефропатия, дисметаболитен синдром, вторична ренална анемия, ИБС – състояние след стентиране.

На 1 октомври пациентът е подлежал на планова хемодиализна процедура – втора смяна. По данни на медицинския персонал, той не се е явил, а е съобщил, че "ще пропусне и ще дойде за третата смяна".

Поради настъпилата авария пропуска процедурата. На следващия ден в телефонен разговор е заявил, че на 3 октомври ще отиде със собствен транспорт до Монтана, за да продължи там диализното си лечение.
В насрочения ден обаче в 7:04 ч. в ЦСМП постъпва повикване от него с оплаквания от задух и прилошаване.

Екипът е пристигнал на адреса за 5 минути, а 10 минути по-късно пациентът е транспортиран до Спешно отделение. Извършена е рентгенография, която доказва "белодробен оток". В хода на лечението е проведена консултация и с кардиолог. Въпреки реанимационните действия, в 8:40 ч. е регистриран "екзитус леталис".

Проверяващите са констатирали, че в приложената документация няма информация за назначени и проведени параклинични изследвания, с което са нарушени различни текстове от Закона за здравето и Медицинския стандарт "Спешна медицина".

Тоест, дежурният лекар, извършил прегледа на пациента, не е назначил и не са извършени клинико-лабораторни изследвания на пациент в спешно състояние.

По отношение на водоочистващата система за хемодиализа назначената проверка установи, че инсталацията за омекотяване на водата, използвана в процеса на хемодиализа в МБАЛ "Св. Петка", е аварирала на 1 октомври т. г., вследствие на високо налягане след отстраняване на проблем с магистрален водопровод.

Това е наложило спешното изключване на пациентите от процедурата. До отстраняване на аварията е изключен дейонизиращият цилиндър от системата, което е позволило до подмяната на авариралата част диализата да бъде извършвана с пречистена, но неомекотена вода.

Своевременно е била създадена организация за транспортирането на пациентите до Лом и Монтана по график.

Пациентите, пожелали да се диализират в отделението по хемодиализа в МБАЛ "Св. Петка"  - Видин, са подписали информирани съгласия за извършване на диализа с пречистена, но неомекотена вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
14
 
! Отговори
Маринела Неофитова преди 5 години
Вие даже не заслужавате отговор !!! Баща ми няма пропусната диализа и да говорите НАИЗУСТ, няма смисъл . Цялата документация е в ръцете на съда , за 4 години няма пропуснат ден , погрижил се е да си уреди сам диализата в Монтана, за него и още 4 човека , това което не е направила болница . И няма смисъл Да пишете простотии , защото никой не знае той и близките му , в УТРЕШНИЯТ ден дали няма да са на неговото място !! Тогава искам да видя коментарите ви!!!
8
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи починал е заради собствената си глyпocт, лекарят какво е виновен, че този гений не ходил на диализа? Сигурно за да не пропусна някой мач.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След три дни отложена диализа последствията са ясни.Доже " проклетия" апарат няма как да "оправи нещата" с магическа пръчка.Защо близките не са го завели навреме на поредната диализа, като знаят , че е с толкова заболявания.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо няма демокрация и презумпция за невинност?Заради недосегаемост на журналисти.
5
4
 
13
 
! Отговори
Маринела Неофитова преди 5 години
Заглавието е написано много точно . !!Единствените , които ще бъдат съдени , ще са болницата и директора им . Също така и диализният център , в който баща ми е издъхнал в коридора , след 40 минути , чакайки с надежда някой да му включи проклетите апарати . Оставиха нас без баща , внуците му без дядо , ГОСПОДА според вас проблема е това , което са написали ? Според мен проблема е по-страшен - погубването на един човешки живот !!!
4
3
 
2
 
! Отговори
Иван преди 5 години
До proximusНе, аз съм куха лейка!
3
5
 
14
 
! Отговори
Европейско заглавие преди 5 години
Днес.бг и камелия цветанова, внимавайте с вменяването на недоказана вина! Рискувате да бъдете съдени. Интересно как точно параклиничните изследвания лекуват и откога болните не умират от заболяване а от лекар?
2
4
 
16
 
! Отговори
Абсурдна статия преди 5 години
Госпожо Цветанова,вие осъзнават ли сериозността на заглавието си и обвинението което отправяте без дори и идея да имате от тематиката?
1
4
 
6
 
! Отговори
proximus преди 5 години
dnes.bg, съд ли сте че да раздавате присъди ?