Мъж, убил дете, съди затворите... за 150 000 лева

Килиите били пренаселени, нямало топла вода...
12 ное 2018 08:45,
29
Мъж, убил дете, съди затворите... за 150 000 лева
Снимка: Bulphoto, архив

Преди 18 г. Рангел Каваков убива по особено жесток начин 11-годишно дете. Лежи в затвора, а сега самият той съди затворите за 150 000 лева. Искът му е срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и е заради лошите условия в затворите в София, Ловеч и Пазарджик.

Каваков твърди, че килиите били пренаселени, без топла вода и естествена светлина, имало мухъл и плесен, хлебарки, дървеници и гризачи, храната била лоша. Това съсипало здравето му – станал мрачен, затворен, трудно контактен и автоагресивен. Били му изпадали зъбите.

Мъжът попада зад решетките, след като на 19 февруари 2000 година в село Куртово Конаре убива момче с 11 удара с метална тръба по главата, пише "Дарик". После влачи тялото му до главното шосе, за да инсценира катастрофа. Първоначално дори успява да заблуди полицията, която много дълго време разследва пътен инцидент.

Бащата на жертвата обаче се усъмнява, проверява в двора на дядо му и попада на ужасяващи локви кръв, което насочва работата по случая в правилната посока. Резултатите от аутопсията също са категорични – детето не е прегазено.

Във фаталната вечер към 20,00 часа 19-годишният тогава Каваков играе с 6 доста по-малки деца, сред които и убитият по-късно Костадин. Прилъгал го, че ще му даде пишеща машина, затова момчето тръгнало с него. Какви са мотивите за жестокото престъпление, и досега не е ясно. За да прикрие деянието си, мъжът захвърлил тялото на асфалта, където било намерено от случайно преминаващи с кола хора.

След залавянето му Рангел прави пълни самопризнания и показва на полицията къде е скрил тръбата с прикрепен към нея топуз, с която е удрял с нечовешка жестокост главата на Костадин.

Пред съда се опитва да се представи като невменяем, за да избегне затвора. Назначените експертизи обаче показват, че е с достатъчно здрав разум, за да отговаря за постъпките си. Прокуратурата иска доживотна присъда, но в крайна сметка му дават само 20 години.

В началото на наказанието си Каваков лежи в София, откъдето няколко пъти е изпращан в Специализираната психиатрична болница в Ловешкия затвор. За 5 години дори е бил настанен в общежитие „Кремиковци“ в група за възрастни и болни лишени от свобода. На 13 юни 2011 година е преместен в Пазарджишкия затвор.

Справки от трите места за лишаване от свобода сочат, че във всички килии, където е пребивавал, има достатъчно площ и нормални условия. Имали са прозорци, санитарни възли с топла вода, правени са обработки срещу насекоми и гризачи. Получавал е достатъчно храна.

Съдебно-медицинска експертиза пък сочи, че опитите за самоубийство на Рангел са бутафорни, за да бъде настанен в болница, а лошите битови условия, ако изобщо има такива, не му правели впечатление. Те не можели да са причина за загубата на зъбите, които по рождение били криви и дори при идеален живот са щели да опадат рано. Вещото лице установява още, че Каваков заменя отпусканите му сапуни и шампоани за цигари.

Претенциите на мъжа са отхвърлени. Решението на съда е неокончателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ви пи.кам на демокрацията...
26
1
 
16
 
! Отговори
мда чудна присъда преди 5 години
Значи преди 18г този е убил дете, дали му 20 г, и сега какво?! Да очакваме след 2 г. да излезе и да се разхожда сред нас, е така на свобода, убиец!!! Мда, това име пак ще се появи в някоя новина за жестокост, гаранция! Такива с инжекцията и да не хабят въздух и вода!!!
25
3
 
11
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Честно, понякога съжалявам, че ги няма урановите мини, тоя щеше да копае, докато издържи...----Бай Кольо в Ловеч и Белене едно време хранеше прасетата с такива...
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честно, понякога съжалявам, че ги няма урановите мини, тоя щеше да копае, докато издържи...
23
4
 
8
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
нещата се променят. Смятам че тук-пишещите ще доживеем времето в което няма да има ЕС държава без смъртна присъда. Тая либеращина дошла след 2СВ си заминава. Във всяка една държава хората започва да им писва от либерастите.Ще дойде времето когато хора като този ще висят по тръбите в Софийския студени и вкочанясали.
22
2
 
12
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
Нали уж убийците на деца и педофилите другите затворници ги счупвали от бой и е**не всеки ден?Явно на тоя нищо не са му правили,щом 18 г. си седи в затворите.И престъпниците в затворите вече на са това което бяха....
21
2
 
22
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
В Иран отдавна тоя щеще да се вее от някой кран с въжена вратовръзка.
20
2
 
20
 
! Отговори
saki преди 5 години
След 2 години ,като излезе пак ще убие. Няма да може да се адаптира ,към живота навън. Просто ще поседи малко и ще си набележи някой за убиване. Може пак да е дете.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги съм се чудил как успяват да плащат тези суми за кръвнина след убийство. Ето го и ключа, те съдят държавата все за нещо и пари има.
18
0
 
12
 
! Отговори
псай преди 5 години
дано да е умрял до след 2 години, не ща да си прадставям да ходят по улиците такива, и изобщо да съществуват било в затвор или психиатрии, психопатично е да ги пускат, да ги оставят живи, кой ги контролира, кой е работил с тях, та след 18 години да има претенции? така ли ще излезе от затвора - с идеята, че светът му дължи нещо.дали аз ще съм в тази "държава" дотогава... ами който остава
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този не си е взел поука за стореното а скоро излиза на свобода.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този със сигурност ще излезе разкаян, превъзпитан и готов продуктивен член на обществото. Каквато ни е държавата, такива и затворите. А как кривите зъби изпадали сами според становището на съдебна медицина не знам да се смея ли или да плача. Верно се движим на задна...
15
1
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
Два дни се считат за три САМО ако си работил!
14
0
 
25
 
! Отговори
Мухаха преди 5 години
Така е като няма смъртно наказание. Наглия престъпник става нагъл затворник който ще излезе от пандиза с 150 000 лева в джоба платени от държавния бюджет, т.е. от парите уддържани от родителите и приятелите на зверско убитото от него дете. Абсурдистан . До кога уруди съзнателно избрали да неспазват и нарушават човешките права на други хора ще се ползват от привилегиите на закона за човешки права ?
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
килия в която да може само прав да стоииии, това му желая ,***
12
0
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПРИ ИЗЛЕЖАВАНЕ НА ДВЕ ТРЕТИ ОТ ПРИСЪДАТА ГИ ПУСКАТ!!ТАКА Е В ЗАТВОРИТЕ ДВА ДНИ ИЗЛЕЖАНИ ИМ СЕ ДАВА 1 ДЕН БОНУС И ТОВА ВАЖИ МАЙ НЕ САМО ЗА ТЕЗИ КОИТО УЧАТ ТАМ!ЦЕЛИЯ ИСК ДА БЪДЕ ЗАПОРИРАН И КАТО ГО СПЕЧЕЛИ ПАРИТЕ ДА ОТИДАТ ЗА ПОКРИВАНЕ НА КРЪВНИНАТА КОЯТО ДЪЛЖИ ЗА УБИЙСТВОТО! :D
11
0
 
11
 
! Отговори
tc tc tc преди 5 години
Уредете му малко СПА процедури. Масаж с палки на 4 ръце...
10
1
 
29
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Толкова за митовете и легендите за случващото се с детеубийците в затвора! Разменял отпусканите му сапуни и шампоани за цигари! Всяко чудо - за 3 дни! Осъден на 20 год.затвор , когато бил на 19 ! И да излежи цялата присъда - на 39 е готов! Убития е убит ...а ypoда го издържаме ние всички! Включително и родителите на убитото дете.В арабските страни - щяха вече да са забравили обесването на тоя! Мдаааа...
9
0
 
26
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
СЪДИ НИ, ЗАЩОТО НЯМАМЕ СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ!
8
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех, 20 години го хрантутим... далеч по-хуманно щеше да е, ако имаше смъртна присъда. И зъбите му нямаше да са изпадали, и нямаше да живее в лоши условия, и опити за самоубийство нямаше да прави, и нямаше да се притесняваме, че ще излезе скоро...За мен си съм прав. Такива са непоправими. Разбирам убийство по непредпазливост, нещо - под афект, под въздействие на наркотици - да ти лепнат 20. Ама за откровените психопати си требе смъртна.