Един 93-годишен лихвар: Дал в заем 350 бона, спечелил 112 хиляди

Варненският доктор води десетки дела в съдилищата срещу длъжници
14 ное 2018 19:15, Анисия Иванова
56
Един 93-годишен лихвар: Дал в заем 350 бона, спечелил 112 хиляди
Снимка: архив МВР

93-годишният лекар Божимир Ангелов от Варна и любимата му Грета Табакова (71 г.) ще бъдат съдени за лихварство, укрити данъци и нелегален софтуер, съобщи прокуратурата във Варна.

Д-р Ангелов е специалист по вътрешни болести, но и най-възрастният клиент на Темида.

Според обвинението той започнал да дава пари и назаем срещу лихви още през 1997 г. Пикът в тази му дейност бил през 2006-а, когато е на 81 г.

Божимир Ангелов-Доктора и приятелката му Грета давали пари назаем само на хора, за които били сигурни, че ще ги върнат. Длъжниците им подписвали записи на заповед или учредявали договорна ипотека върху свой имот като обезпечение.

Само главниците по отпуснатите заеми са за 350 хил. лв. От тях той спечелил 112 хил. лв, пише "24 часа".

Още по темата

Другото обвинение срещу стареца е за укриване на данъци в особено големи размери. От 2007-а до 2010 г. не декларирал 55 хил. лв. кредити, които раздал, и си спестил около 18 хил. лв. данъци.

Жената, с която д-р Ангелов живее на семейни начала, също давала заеми. Грета Табакова услужила на 4-ма души с общо 82 хил. лв., от което спечелила 13 хил. лв.

До 2013 г. двамата ползвали и незаконни компютърни програми, което е третото обвинение срещу тях.

Четвъртото е за пране на пари. Легализирането им ставало, след като баба Грета купувала имоти, изнесени на публичен търг. Според прокуратурата тя е знаела, че парите са от престъпна дейност, и по този начин ги е изпирала.

Това не е първият сблъсък на д-р Ангелов със съдебната система. По времето на комунизма е живял в Добрич. Работил е в местната болница. През 1983 г. е осъден за измами и лъжесвидетелстване и лежи в затвора до 1991 г. След това е изселен във Варна.

Когато излиза от затвора обаче, Божимир Ангелов иска възобновяване на делото. Върховният съд отменя присъдата, която вече е излежал. Процесът започва отново, но е прекратен. Ангелов е водил дела и срещу съдията и следователя по делото от 80-те.

Докторът, който ще бъде изправен на съд за лихварство, води десетки дела в съдилищата във Варна. Основно са срещу негови длъжници.

Д-р Ангелов живее в идеалния център на града. Синът му е общински съветник и също лекар като баща си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
За неразбралите - дядката го съдят не защото е давал пари на заем, а за укриване и неплащане да данъци върху доходите от тази дейност....
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Eхх, лошите *** са вкарали добрия човечец в панделата, ама демокрацията поправила тази неправда...
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са доста жизнеспособни старци.
47
2
 
10
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До 35 Ами не е знаел на кого да даде пари човека. Ако ги даде на ГЕРБ и паднат от власт язък за парите. Ако ги даде на БСП и не вземат властта , същото.За това се е ослушвал.Несигурни времена.
46
3
 
11
 
! Отговори
дедо поп преди 5 години
Дал в заем 350 бона, спечелил 112 хиляди .... дай Боже на всекиму
45
1
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
А банкерите защо не ги арестуват?
44
1
 
10
 
! Отговори
Колев преди 5 години
Не чета смешното нещо, наречено Днес. Днес обаче случайно реших да прочета нещо. Прочетох тази статия. Жалка работа. Ще продължа да НЕ чета Днес. Не знам кас се издържате, но сте много зле.
43
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Синчето май е въртяло далаверите, че уж тати му на 93 ....
42
0
 
38
 
! Отговори
хм преди 5 години
Изселен от Добрич във Варна??? Това може да се роди само в редакторска глава шампион по тъпотии.
41
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези са от соца когато се живееше добре.Нормално е да има на такава вързаст.
40
3
 
37
 
! Отговори
nina преди 5 години
Абе бегайте от тук старци и бабички,лихвари били..Този дядка ако си знае името на 93 години,добре ще бъде.Явно покриват деца/внуци или правнуци,горките.Като бабичката-дилър от Люлин
39
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даването на заеми срещу лихва не е престъпление.Мога много ясно да обясня ЗАЩО но не му е тук мястото.Това са архаични и мракобесни закони.Но нали Той е *** и българите са прости та те така...П.П. До сега някой чул ли е автокрадец да го съдят за пране на пари??Ами рекетьор??Змачи пари от лихви се перът но от крадени коли и рекет НЕ???Браво бе!!!
38
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле какъв престъпник?!?!?!Дал пари назаем.Човек ще си помисли че това се е случило във Финландия или Норвегия където няма никакви престъпления и полицията от немай къде да свърши поне нещо и хванали някакъв дядо в буквално несъществуващо престъпление.Ама не, това се случва в Бг където ибийствата, изналилвснията, кражби вкл. на еврофондове са си напълно законни.Мала-мале....
37
0
 
9
 
! Отговори
До 27 преди 5 години
Давността за данъците е 5 г. по гражданското право/ЗЗД/, а по наказателното право е максималното наказание х 1/2!!! Така, че ако е 8 г. х 1/2=12 г.! Ако не вярваш ходи да се консултират с адвокат
36
2
 
12
 
! Отговори
Алов преди 5 години
И като цяло за що са му тези пари ?
35
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четвъртото е за пране на пари. Легализирането им ставало, след като баба Грета купувала имоти, изнесени на публичен търг. Според прокуратурата тя е знаела, че парите са от престъпна дейност, и по този начин ги е изпиралачудна работа , как се перат пари на публични търгове , за първи път чета такава глупост
34
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
този лихвар е ниско лихвен , полицията да се ослуша малко и да хванат истинските лихвари който дерат зверски лихви , във всеки един град има поне по няколко и всеки ги знае но полицията нищо не прави по въпроса , на този човек процента на лихвата излиза колкото законната годишна лихва , така че не могат да го осъдят
33
2
 
11
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
Еми 100 бона 100 бона, поне ония с милионите/ милиардите са дали парченце на когото трябва и са ок, а този тарикат от 100 бона иска 100-те да носи в гроба, я го виж ти
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32 АнонименЕ ми не е дал пари където трябва и затова сега го съдят. В тая скапана обрана държава искат от всичко да ти взимат пари. Скоро ще сложат данък и на въздуха дето дишаме
31
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31Трябва... Едно време ги бесехме и ги провисвахме на високо... Ху АВИ времена.