Николай Цонев осъди прокуратурата! Плащат му 100 бона

Бившият военен министър искал 200 000 лева обезщетение
28 ное 2018 17:00,
140
Николай Цонев осъди прокуратурата! Плащат му 100 бона
Снимка: архив "Булфото"

Бившият военен министър Николай Цонев осъди прокуратурата да му плати 100 000 лв. обезщетение заради вредите, които е претърпял покрай ареста му през 2010 г. и делото за подкуп, което завърши преди 3 години с окончателното му оправдаване, пише "24 часа".

Още по темата

Припомняме ви, че бившият главен секретар на Министерство на финансите Тенчо Попов и Николай Цонев бяха арестувани при шумни спецакции, които оставиха съмнения за полицейско насилие и превишаване на правомощията.

Кадри от ареста на ексвоенния министър предизвикаха вълна от недоволство, след като на записа на МВР се чува как прокурор Роман Василев нарича Цонев: "абсолютен престъпник".

В мотивите си ВКС припомня сега унизителния арест на Цонев, който бил поставен на колене с насочен към главата му пистолет.

Задържането е било заснето и показано по всички медии и е продължило до 8 юни 2010 г., след което мярката за неотклонение е била изменена в парична гаранция от 15 000 лв. Цонев беше оправдан на 3 февруари 2015 г.

Решението на САС, което е от януари 2018 г., беше обжалвано от Цонев и протестирано от прокуратурата. Искът му беше за 200 000 лева и той настояваше ВКС да го уважи изцяло, докато пред втората инстанция прокуратурата беше съгласна, че обезщетение му се дължи, но то не трябва да е над 10 000 лева.

Според прокуратурата в решението на САС няма мотиви за наличието на причинно-следствена връзка между незаконосъобразното обвинение и причинените вреди на Николай Цонев.

Според ВКС апелативният съд е бил достатъчно изчерпателен и не е нужно преразглеждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
6
 
8
 
! Отговори
Ето преди 5 години
Има пресен случай в Младост. Нека го разгледат в ОЛАФ. В тази организация съдиите са обективни. Ще видят , че тя нищо лошо не е направила - само е прибрала некакви пари в багажника , да не се намокрят от дъжда. Нема начин , да не пуснат кметицата още в петък.
54
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А аз, когато бях на 17 и един глупав полицай ме изтрита и събори на земята, защото ме мислел за "Марко разпространител", получих 300 лев обезщетение, които не покриха 1/10 от това, което дадох по адвокати, от парите, който спестява две лета, за бала си... Поне го съкратиха и сега се пропи!
53
0
 
9
 
! Отговори
Явно преди 5 години
Има доста случаи на подкупи и те са сложни за нашата правораздавателна система. В ЕС си има организация , която се занимава с тези случаи. Пратете документите там.
52
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сега и иванчева като ни осъди на 200к, Ваклин ли ще ги плати?
51
10
 
9
 
! Отговори
защо преди 5 години
така унизително сте унизили , човека.той просто си е гепил малко кинти.зашо сте му пречили на присвояването?
50
1
 
13
 
! Отговори
до 40 преди 5 години
Важен и ненужен е цирка при хващането ,аз пари не съм видял ,ама цирка го гледах има затвор където се излежават присъди след като те осъди съда ,а не както става да те хванат ,че си крал/ според полицията /
49
3
 
13
 
! Отговори
Делото преди 5 години
Наложително е делото да се доразгледа в ОЛАФ. Тук - червените съдии като толерират получателите на подкуп, там - не.
48
4
 
13
 
! Отговори
Х преди 5 години
До Г.зТочно така. Би т/о Цветанов да плати това обезщетение. Зрелищните арести бяха негови нововъведения. По един унизителен начин се нарушаваха човешките права. Но вероятно 03736ще дойде време когато ще се поиска сметка за всичко.
47
4
 
7
 
! Отговори
Егати преди 5 години
наглия тип.
46
3
 
10
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Няма да ги плати нито Романчо нито министъра му,нито премиер министъра!Ще ги плати всеки от нас.Както всеки от нас ще плати на всички загубили милиони в КТБ.Такива са законите.Като кажат,че някой е осъдил държавата,значи плащаме всички ние!Така че не се радвайте,че някой е осъдил България,защото ще вдигнат я данък,я нещо друго заради това,че някой се е направил на ВЕЛИК МИНИСТЪР!
45
4
 
18
 
! Отговори
Г.з преди 5 години
Тия 100 бона сега трябва да ги плати тогавашния министър. Кой беше, Цвък Цвък ли? Ама да не стане като хонорара на немския му адвокат за 6-те апартамента - от партийната субсидия. Щото дали от субсидията, дали директно от бюджета - все тая, все на нашия г.з се пише!!!
44
2
 
11
 
! Отговори
Зоро преди 5 години
Много скоро ще се плащат и големи пари за кметицата на кв. "Младост", Иванчева. И ЩЕ ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ , КАКТО ДО СЕГА, за това се вдигат застраховки, данъци защото народа е овче стадо . НЯМА ЛУСТРАЦИЯ и корена на злото се таи там. ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ БИЛО ТО ВСЯКАКВА ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ , военни , полицаи и други служители ги държат хем пенсионери и на заплата общо с 2000-3000 лева месечно, което е сигурен гласоподавател те и семействата им за едни предстоящи избори.
43
2
 
18
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
За тоя арест не беше ли виновен Цвъ Цвъ ? Не е ли редно той да покрие загубите ???
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука някаква *** ръчичка слага минуси на всеки коментар в който се говори за осъдената власт --сакън да не падне сянка върху великите водачи ...независимо истина ли е или не мръсната душичка твори ли твори..
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега прокуратурата да съди Роман Василев за оронване на престижа,та белкем избие от парите които има да дава на Цонев!
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 41В нормална държава, нямаше да се случи това, но и да беше станало, щеше да го осъди и пак да лежи.
39
1
 
11
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Нема се плашите, Бойко е като Дядо Коледа, дава печеливши билетчета от Държавната лотария;))) Цонев изтърка едно със 100 000 лева! Да видим, кой ще е следващият, още по-голям късметлия!
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно ми е Роман Василев колко от тия пари ще плати, или ние ще ги платиме с наще данъци, за чуждите политически поръчки. В прокуратурата само подмазвачи и некадърници. Реформирайте я.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33Лолз... Положението е мега злетачка в България, значи. Радвам се, че си ходя там, само за празниците! Пазете се, че е ужасно!
36
5
 
11
 
! Отговори
Голем майтап преди 5 години
Човек хванат с двадесет хиляди евро доказан подкуп осъжда държавата. В нормалните държави тоя лежи 20 години.