Николай Цонев осъди прокуратурата! Плащат му 100 бона

Бившият военен министър искал 200 000 лева обезщетение
28 ное 2018 17:00,
140
Николай Цонев осъди прокуратурата! Плащат му 100 бона
Снимка: архив "Булфото"

Бившият военен министър Николай Цонев осъди прокуратурата да му плати 100 000 лв. обезщетение заради вредите, които е претърпял покрай ареста му през 2010 г. и делото за подкуп, което завърши преди 3 години с окончателното му оправдаване, пише "24 часа".

Още по темата

Припомняме ви, че бившият главен секретар на Министерство на финансите Тенчо Попов и Николай Цонев бяха арестувани при шумни спецакции, които оставиха съмнения за полицейско насилие и превишаване на правомощията.

Кадри от ареста на ексвоенния министър предизвикаха вълна от недоволство, след като на записа на МВР се чува как прокурор Роман Василев нарича Цонев: "абсолютен престъпник".

В мотивите си ВКС припомня сега унизителния арест на Цонев, който бил поставен на колене с насочен към главата му пистолет.

Задържането е било заснето и показано по всички медии и е продължило до 8 юни 2010 г., след което мярката за неотклонение е била изменена в парична гаранция от 15 000 лв. Цонев беше оправдан на 3 февруари 2015 г.

Решението на САС, което е от януари 2018 г., беше обжалвано от Цонев и протестирано от прокуратурата. Искът му беше за 200 000 лева и той настояваше ВКС да го уважи изцяло, докато пред втората инстанция прокуратурата беше съгласна, че обезщетение му се дължи, но то не трябва да е над 10 000 лева.

Според прокуратурата в решението на САС няма мотиви за наличието на причинно-следствена връзка между незаконосъобразното обвинение и причинените вреди на Николай Цонев.

Според ВКС апелативният съд е бил достатъчно изчерпателен и не е нужно преразглеждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
12
 
! Отговори
Бахти и кочината преди 5 години
Скъпи сънародници!Тоз беше хванат с подкуп!Баси и кривосъдието
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сефте да бъде оправдан крадец...
33
0
 
11
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Това в Лицето на Политика - за няколко месеца на Власт ставаш Милионер и си оправяш децата и правнуците .
32
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Чакъра дето Бойко нареди да го взривят с гранатомет защото стрелял срещу полицайте -държавата също беше осъдена да плаща и пак големи пари за Ганеца също..тук таме се чуе нешо ,че държавата отново е осъдена ,ама в общи линии нещата си минават в тишина...
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който кълне, клетвите се връщат при него.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ И КМЕТИЦАТА НА МЛАДОСТ ЩЕ ПОЛУЧИ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ 100 - 200 БОНА В ЕВРО.
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ Е ПОЛИЦАЙ, БЕШЕ ПРОКУРОРЪТ РОМАН ВАСИЛЕВ, КОЙТО КРЕЩЕШЕ "НА КОЛЕНЕ, ВИЕ СТЕ АБСОЛЮТЕН ПРЕСТЪПНИК" с насочен пистолетСЕГА ПАРИТЕ ДА ГИ ПЛАТИ ТОЗИ ШОУМЕН, КОЙТО ТОГАВА ПРИСЛУЖВАШЕ НА ЦВЕТАНОВ..
28
4
 
12
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Не е виновен полицая,а министъра!Министъра трябва да плаща на Цонев,полицая е само изпълнител на министерска заповед!Но естествено нито полицая,нито министъра дето е бил тогава ще плащат а всички ние!НИЕ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ!!!ОТ НАС ВСИЧКИ ЩЕ ГИ ВЗЕМАТ ТЕЗИ ПАРИ ЗА ДА СИ НАЧЕШЕ ЕГОТО МИНИСТЪРА КОЙТО БЕШЕ ТОГАВА!!!!А кой беше нали всички знаят?!!!А?!!!
27
4
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
не знам дали някога ще осъзнаете в каква полицейско-прокурорско-мутринска диктатура сме набутани.Много от вас са склонни да обвиняват Съда,но съдиите,макар че повечето от тях не са "цвете за мирисане",все пак са подложени на непрекъснат натиск. Самия факт,че те са НАЗНАЧАВАНИ,НЕ ИЗБИРАНИ,вече поставя съвестта им на изпитание..Но основния натиск идва от Империята на Мутрьо-"Полиция и прокурори"..Да живее "БГ-евродемокрацията" натресена ни от ВРАГОВЕТЕ НИ!!!!
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полицаят, който е действал така, нека да плаща сега, докато е жив. Вземете му къщата и да плаща, а ако няма лихви и така...
25
2
 
11
 
! Отговори
мак преди 5 години
Само защото е бивш министър получи толкова голямо обезщетение, изглежда неговото добро име е по-скъпо от това на всеки друг. Кой при същата ситуация щеше да получи такава пара? Да не споменаваме, че например при смърт на пътя рядко присъждат справедливи обезщетения.
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама кой ще ги дава тези пари - прокурорите или ние?
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да ревете че било от ВАШИТЕ данъци, направете так, че да няма такива грешки в държавата... Или искате държава и и ституции, които не носят и грам отговорност. Щом ете, мже и по-лошо...
22
2
 
14
 
! Отговори
Велес преди 5 години
А защо сега с тази сума не глобят онзи вътрешен министър с пипонестата чутура? Всички помним какви словоизлияния бяха и за случая с Ловешките медици и бебето... - Е, оказа се, че Ц. Ц. е недосегаема личност... А трябва да е "персона нон грата" !
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно не мога, да разбера? Каква е целта на прокуратурата? Държат се, все едн9 са от някакъв бизнес отдел, където се опитват, са дадът максимално високи присъди, да вземат максимално високи доходи, но стане ли въпрос за даване, не дават нищо.Да правим държава на АД и да не се чудим повече...
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе Гълъбе,Защо не проучи и осведоми нас читателитеоткъде аджеба прокуратурата ще извади 100 бинкиза да плати на тоя или е ясно.Ясно ,ясно ама го напиши бре!
19
1
 
7
 
! Отговори
1111 преди 5 години
Абе общо взето всички "артисти" в представлението са взели по нещо! Пък после НЯМА пари за пенсии, за пътища, за заплати. Особено като се смени политическата власт и се почне едно уволняване на директори и чиновници и назн. на "нашите хора". И те всички съдят държавата (т.е. нас... и с право).
18
2
 
19
 
! Отговори
Честито преди 5 години
Разбираш че си превъртял играта когато третото правителство на Борисов започне да изплаща обезщетенията по безчинствата на МВР и прокуратурата по време на първото правителство на Борисов
17
1
 
32
 
! Отговори
i'm преди 5 години
Мда! Да питам само нещо...Кой ГУПАВ милиционер сътвори тая бездарна акция? Сега Цонев, ще се облажи от моите и на още няколко милиона български граждани, платените данъци! А Кой ще потърси отговорност на началника милиционер сътворил това задържане?
16
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плаща българският народ , а не прокуратурата .