ВАС отсече: Без добив на волфрам във Велинград

Жителите събраха 11 хил. подписа в защита на курорта
6 дек 2018 19:12,
5
ВАС отсече: Без добив на волфрам във Велинград
Снимка: архив "Булфото"

Във Велинград няма да се добива волфрам. Върховният административен съд не е уважил претенциите на фирмата инвеститор към регионалната екоинспекция в Пазарджик, която обяви, че разработването на волфрамово находище би се отразило негативно върху околната среда и здравето на хората, информира БНР.

Още по темата

Върховните магистрати са се съобразили с изготвената оценка върху въздействието на околната среда. В нея екоинспекторите категорично са заявили, че е недопустимо да се извършва добив на волфрам в местността "Грънчарица" до Велинград, тъй като там се намират санитарно-охранителните зони на питейната вода, с която се снабдява градът.

Съдът отхвърли искането на фирмата инвеститор за отмяна на решението на Басейнова дирекция, с което са узаконени въпросните санитарни зони.

Намерението за добив на волфрам в района предизвика преди време протеста на жителите на Велинград и те събраха подписка от над 11 хиляди души, в която казаха, че няма да допуснат замърсител в курортния град.

Решението на ВАС е окончателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако наистина е опасно за здравето на хората, аман ти и от 700 - те работни места когато започнат заболяванията и децата с проблеми. Ако отказа е обоснован изобщо не трябва да се лакомиш за работните места.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дивотията и руския интерес преди всичко... Интересно кой е толкова голям специалист по добив на волфрам в Пазарджишката община? Проектът е бил за 30 години напред с отваряне на 700 работни места и редовни приходи за общоната.
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най-сетне интересите на хората и природата пред тези на бизнеса и парите,доживяхме да видим
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВАС е излишното звено, хората са отсекли какво да става в трада им, ВАС да ходят да пасат овцете.