Сагата "Баневи" – реалност и риалити? Какво ще се случи?

Семейството е обвинено за "изпиране" на над 1 млрд. лева
7 дек 2018 10:15,
74

Специализираният наказателен съд ще решава дали да остави за постоянно в ареста Николай и Евгения Баневи. Часове след като двамата бяха екстрадирани в България Специализираната прокуратура ги обвини за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и за пране на пари, действала от 2005 година.

Едно от обвиненията към бизнесмените е за пране на пари в размер на над 1 млрд. лева. Прокуратурата ще повдигне обвинение и на майката на Николай Банев Мария.

Още по темата

Журналистът Патриция Кирилова коментира в студиото на "България сутрин", че арестът на Баневи прилича много на тези на други влиятелни фамилии с голям бизнес от последните месеци.

Тя каза, че акцията и зрелището, което се направи с посрещането на Баневи, може в крайна сметка да не доведе до нищо, въпреки разпространените кадри от МВР, които според Кирилова изглеждат като холивудска продукция.

"При положение, че НАП работи и за 100 лева запорира сметки, как се стига до такова престъпление без никой да реагира толкова време. Хората вече живеят в едно такова риалити, говорят се за едни арести, милиарди, после човекът се оправдава в съда, почва да съди България", каза Патриция Кирилова.

Тя беше категорична, че случаи като този с Алексей Петров, който в крайна сметка беше напълно оправдан, показват, че нещо се прави, но не се стига до край.

Кирилова намекна, че акциите от последните месеци може да са и с чисто предизборна цел, защото въпреки много въпроси около тях, в крайна сметка по думите ѝ има много българи, които се радват, че хора с пари са арестувани.

Адвокат Людмил Рангелов пък оприличи случващото се с Баневи като акция, с която се цели успокояване на общественото мнение. Според него след завръщането им сега ни очаква много дълго разследване и досъдебно производство.

"Въпросът е за кои от деянията тази давност вече е изтекла и за кои не. Това, за което са обвинени, има различен по размер наказание. От 5 - 15 за някои. Най-тежкото, което е предвидено е от 10 до 20 години, което е за присвояване в особено големи размери", обясни още юристът пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи още, че темата за пране на пари в размер на милиард лева е несериозна, въпреки че не е невъзможно, защото семейството не е обвинено в престъпление, с което да са натрупали подобна сума, която впоследствие да бъде изпрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Конфидкацшя на активите на тези измамници и затвор.
41
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баневи - типични посткомунистически новобогаташи, характерни за т.н.руски мир, за които богатството е само задоволяване на собственото им сладострастие, съпътствано от нескончаема чалга и показност !
40
7
 
25
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 5 години
Чета коментарите на колегите и се замислям!Доколко българина е изглупял?Румънците при -24 */ градуса стачкуват/. А , ние как?Чатим си и си гледаме ,,харното,,.Е, няма как да си извоюваме свободата! Всеки народ си заслужава управниците. Та, пийте си ракийката и споменавайте с добро Бойко & commpany.
39
3
 
43
 
! Отговори
саса преди 5 години
арестуваха ги. Сега ще ги подържат известно време в килиите. След това ще ги пуснат домашен арест. След това съдът ще отхвърли иска понеже прокоратурата не си е свършила работата. После ще осъдят държавата за няколко стотин хиляди лева... Този филм сме го гледали много пъти.. Малко ПиАр за сметка на данъкоплатеца.
38
1
 
34
 
! Отговори
Прокурор преди 5 години
Нищо.Нещо няма да се случи.Законите са направени с много вратички.Сега се занимавам с семейния кодекс и знаете ли кое е страшното-ако баща откаже издръжка на децата си въпреки спечелени дела,съдебни решения и изпълнителен лист майката пак не може да си вземе издръжката.Молба до РП, удържани срокове и накрая нищо.Върви гони Михаля, казват в Добруджа.
37
5
 
18
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Социалистите просто са недъгави. Независимо колко са откраднали, който краде - все няма. Източника на богатството е градивния труд. Откраднатото се похарчва и изчезва в небитието.Следващото поколение ще останат тези които полагат труд. Някои от тях ще носят родилното петно на социалистическото минало, но по един или друг начин ще са от тези които при други обстоятелства не биха се забърквали със социалисти.
36
8
 
17
 
! Отговори
всеки по реда си преди 5 години
Проблемът е че БКП реагира бързо и преди гражданите да разберат организира СДС за да наблюдава онези "инакомислещите". И докато хората гласуваха доверие на СДС, такива като ***, Баневи и хиляди други "безпартийни комунисти" оглозгаха държавата.Сега нагло се присмиват че нямало такава държава.Но, по-добре късно, отколкото никога. Малко по малко всички социалисти ще бъдат окошарени.
35
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук е България и нищо няма да се случи. В страната на Боце тиквата крадците, измамниците, лъжците, мутрите, олигарсите са на почит и не се закачат и нищо не им се случва. Страдат обикновенните и съвестни хора, налагат им се високи данъци, високи цени на храни, горива, вода, ток и газ но си плащат и не крадат като ГЕРБ, БСП, ДПС, ОП, и олигарсите. Нямаме и армия която да поеме власта нищо няма в тази територия.
34
1
 
36
 
! Отговори
Centurion преди 5 години
Беззъбата ни съдебна система няма топки да вкарва такива на топло.
33
4
 
34
 
! Отговори
Centurion преди 5 години
Нали никой не се съмнява, че и тези ще бъдат оправдани в накрая? Един много стар дядо ми казваше - "Пр*ст народ, слаба държава"...
32
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в затвора.с къпане 1 на седмица.*** крадливи и алчни...мадам и мистър баневи
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бисеров отсъства, сега са пуснали други на пазара. Не отклонявайте вниманието. Когато беше Бисеров, питаха къде е Костов.
30
8
 
14
 
! Отговори
Савов преди 5 години
До НН: Разбира се , че всичко е изпипано законно. Като се почне от Указите на Желю Желев от 1992 година , за ликвидация на икономиката и държавността и се стигне до днешната ситуация в която ни управляват СДС и ГЕРБ. Колкото и да ми подчертавате СДС с червена линия , тях ги има и са в управлението ,без да имат и един депутат.
29
4
 
17
 
! Отговори
помак преди 5 години
абе къде е Бисеров ?
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак съвети да пуснем Иванчева и Баневи и да търсим по-големите. Още по-големите, сигурно трилиардери, само са достойни, за да има шум за нещо. Дребни милиардери, какво да се занимаваме, или корумпирани милионери. Дребни риби, пускайте ги да си харчат.
27
2
 
39
 
! Отговори
тТт преди 5 години
Те 4.5 милиарда от КТБ изнесоха и (уж) никой нищо не знае, а прокуратурата чак след 20 години се сети да човърка по Баневи!!!Докато не заиграят сопите по прокуратура и съдии, нищо няма да се промени в тази клета старна!!!
26
3
 
19
 
! Отговори
Ай сиктир ве преди 5 години
Много шум за нищо.Шоу, обещания,закани...Накрая пак нищо...,И идват следващите обещания...
25
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След конфискацията на Двореца Баня, да се продаде на Симеон Втори. Само той е достоен за Двореца Баня.
24
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ясно ли е защо няма пари за достойни заплати, за инвалиди, за пенсии, за здравеопазване, за детски надбавки за всички деца? И тези не са единствените грабители...Французите знаят как се отстояват права!
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо някои не краде милиони сега да видим до къде ще я докара без протекции от властите! Преди е било същото като сегао само просветени е можело да перат.