Баневи – задължително в ареста: Държат 1 млрд., парите може да изчезнат!

Ако не са в ареста могат да окажат натиск върху свидетели
9 дек 2018 10:35,
204
Баневи – задължително в ареста: Държат 1 млрд., парите може да изчезнат!
Снимка: Булфото, архив

Ако на Баневи не им бъде наложена мярка "задържане под стража", може да оказват натиск върху свидетели и да манипулират доказателства. Това каза заместникът на главния прокурор Иван Гешев. Той допълни, че Николай Банев е подсъдим за закана за убийство и част от доказателствата по това са приложени към делото, за да се покаже профилът на семейство Баневи.

По думите му самият факт, че те контролират над 1 млрд. лв. може да се направи обосновано предположение, че мярка различна от "задържане под стража" означава тези пари да заминат някъде.

Още по темата

"Станахме свидетели на добрата работа на прокуратурата, в частност на специализираната прокуратура. Дали могат да бъдат осъдени, дали ще бъдат осъдени Баневи, това е въпрос, който ще реши съдът, евентуално след внесен обвинителен акт", каза Гешев пред 'Нова тв".

По думите му набирането на доказателство е труден процес. Той посочи, че привличането на Цветан Василев като обвиняем също е било трудно.

"Пране на пари за 1 млрд. също е много трудна задача. Колегите са амбицирани да си свършат работата. Факт е, че в сметки на едно от лицата са констатирани над 1 млрд. лв. в Швейцария. Според колегите има достатъчно доказателства, че те са попаднали там в резултат на това престъпление, което описахте – пране на пари", допълни Гешев и обясни, че става въпрос за Банев. Прокурор Гешев заяви, че е поискано тези сметки да бъдат запорирани.

Попитан дали има сценарий, в който семейство Баневи получават условна присъда, Гешев отговори: "Те са обвинени за пет различни престъпления".

Той уточни, че няма как да получат условни присъди, защото законът не го предвижда, а позволява само да бъдат оправдани.

"Отделно те са обвинени в организирана престъпна група, където изобщо не става въпрос кой в какви дружества участва. Те са привлечени за участие и ръководене на организирана престъпна група, за пране на пари, за длъжностни присвоявания, за данъчни престъпления и най-леко наказуемото е държане на боеприпаси", допълни още Гешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
4
 
4
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Господин Банев, като човек дал препитание на хиляди българи, заслужава Орден Стара Планина Първа Степен.
86
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И това е фалшива новина и манипулация, нямат толкова пари, ако ги имаха, нямаше да ги съдят тук всеки и всичко юоже да бъде купено. На бас че няма да лежат, а даже пак ще им плащаме разходите по делото.
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей така се краде а не някакви кокошкарски работи.
84
2
 
11
 
! Отговори
J преди 5 години
Няма нужда от съд - пълна кобфискация и на бесилото, а то да стои с труповете им пред народното събрание до пролетта да им напомня на останалите кандидати
83
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно е, че Баневи и други подобни на тях са хиени, но е вярно, и че повечето фирми, които са приватизирали и са направили на скраб са си били точно за това - за скраб. Социалистическото производство беше субсидирано с безплатни руски сировини и абсолютно неконкурентноспособно. Тези фирми, които са произвеждали конкурентни продукти си съществуват и в момента. Драмата в момента е, че плачем за старите соц фирми, а почти никой не създава нещо ново в БГ. И не е очудващо, че сме на това дередже.
82
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един шлосер милиардер и после САЩ били страната на неограничените възможности и мечти. Завряни зетьове министър-председател и президент, съответно.
81
1
 
2
 
! Отговори
ВИЦ преди 5 години
Интересното е че Банева е в една Килия с Иванчева и Петрова и кекат в обща турска тоалетна на средата в стаята - като в турските сериали .
80
2
 
13
 
! Отговори
До 86 преди 5 години
Какъв предприемачески дух сънуваш бе? Какъв предприемач ще ставаш като са ти скъсани чорапите и нямаш пукната пара?Предпримачеството става с капитал.А ония тарикати дето се пишеха баш комунисти ограбиха капитала на държавата! Докато вие скачахте по площадите и викахте като ***, тарикатите ликвидираха предприятия, продаваха машини, бази, пълнеха чували с пари ги товареха на самолети към западна Европа. Последната такава врътка я направиха с КТП.ВИЕ СТЕ ОВЦЕ!!! БЕЕЕЕЕ
79
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе..Бойо преди време го вземаше в Катар и по света..като част от крупния БГ бизнес.Та..мисля си...тогава не е ли знаел какви престъпници са?Само питам.
78
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щастие от крадени пари няма.Вишнаги има възмездие.Рано или късно.За наследниците.Карма му се вика.
77
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 75Да, в България много е било откраднато, но това има малко общо с текущия ни брутен продукт. Това е твърде опростенческо мислене...все едно при социализма сме били с огромен БВП, а сега не сме, защото ги няма соц заводите. Абсурдно е!Икономиката ни е в това състояние, защото в България липсва предприемачески дух, не произвеждаме стоки с висока добавена стойност, които да изнасяме и така да влизат нови пари. Всеки гледа да е на заплата, оплаква се, че му е малка и тъжи за соца..тъжно.
76
0
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
А Любица Кулезич ще арестувате ли ? Тя му е братовчедка...
75
3
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
БСП/БКП Ключови думи:олигарси, фалити, банкрути, диверсии, саботажи, атентати, демагогия, популизъм, шуробаджанащина...
74
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30 годишната мизерия тръгва от оня анклав в бургас, където даже данс не може да влезе
73
1
 
29
 
! Отговори
Публична Тайна преди 5 години
Имаше едни комунисти тарикати от високите етажи на властта дето откраднаха над 5 милиарда лева още през 90-те и тихичко избягаха в Австрия и се сляха там с месния елит.Вече не можеш да ги пипнеш. Всичко е изпрано, скрито покрито,....почти никой в бг не ги и помни които са. Трябва да ровят по архивите на БКП. Сега децата на тия соц "величия" си живеят като Царе в западна Европа и САЩ а вие бачкайте за 350 евро на месец.
72
7
 
8
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До Публична ТайнаСледователно , всичко е само показност и ореждане на задкулистни сметки!!!Напълно съм съгласен с това , което си написал!!!Бойко Борисов винаги е бил защитник на олигарсите и Банковата Офшорна Демокрация!Агент Тимъти Вайлс!ЦРУ!!!
71
1
 
14
 
! Отговори
Банев пита преди 5 години
Aй стига бе - аз ли съм най-големия престъпник?Нищо не съм направил. Вземах по малко, но давах и за ония отгоре да има.Ами Ветко? Ами Цв.Василев? Ами Галевите? За мен може съд, а за тях не може, така ли?
70
6
 
9
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 5 години
Този зам.гл. прокурор ми прилича на един друг- Роман Василев.Същия е известен с думите: Тъй като ти си абсолютен престъпник... и т.н. към Н. Цонев.После съда присъди 108 000лв. в полза на Цонев./осъди прокуратурата/. Та и този прокурор.1 млрд. лв е абсурдна сума. Някой знае ли какво значи 1млрд лв.?При 1 млрд. лв. си купуваш някоя държава най малкото остров, или хващаш гората.
69
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Факт е, че в сметки на едно от лицата са констатирани над 1 млрд. лв. в Швейцария." тази работа ми звучи познато..... аааааааа вярно бе, нали и Бай Тошо на времето уж имаше милиарди в Швейцарски банки. Парите щели да бъдат взети обратно и раздадени на народа... има ли будали дето още се хващат на тези приказки?
68
1
 
27
 
! Отговори
Публична Тайна преди 5 години
В България има още поне 30-40 мафиотски фамилии които са откраднали подобни (и по големи) суми и ги държат в чужбина, по разни офшорки, в Швейцария, Панама, на Кайманите......Долу горе общата открадната сума за последните 25г е равна на брудния вътрешен продукт на страната. Около 90 милиарда лева. Това обяснява ниския стандарт на живот в Бг. Ако тези пари не бяха откраднати стандарта щеше да е двойно по висок и близък до средния за ЕС.