Шефът на БТА пред Темида за неизгодни сделки

Според прокуратурата е нанесъл вреди за над 90 000 лева
7

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Генералният директор на БТА Максим Минчев се изправи днес пред Софийския градски съд по обвинение за злоупотреби, но преди това скастри фоторепортерите, дошли да го снимат.

Още по темата

За пръв път в по-новата история на БТА шеф на Агенцията се изправя пред Темида заради обвинение в неизгодни сделки.

Първото заседание от делото е разпоредително. В него се обсъждат въпроси като подсъдно ли е делото на този съд, ясен ли е обвинителният акт или трябва да бъде върнат за преработване, ще се присъединяват ли граждански ищци, трябва ли да се гледа при закрити врати.

На 19 октомври 2018 г. стана ясно, че прокуратурата е внесла в СГС обвинителен акт срещу Минчев за две неизгодни сделки, ощетили агенцията с 93 584,64 лева.

Предмет на сделките било предоставяне на реклама и информационни услуги от страна на БТА срещу предоставяне на трапезна вода на цени, надвишаващи средните пазарни в пъти, а при избора на доставчик не били прилагани обективни критерии, които да обосноват вземане на пазарно ориентирано управленско решение във финансов интерес за агенцията, твърди обвинението.

Не било осъществено проучване на пазара и не били провеждани обществени поръчки, въпреки наличието на предпоставките за това, посочват още от прокуратурата.

Минчев вече нарече в нарочно изявление "огромно недоразумение" внесения срещу него обвинителен акт заради сключения през 2016-2017 година класически бартер за доставка на минерална вода.

"Така наречената "неизгодна сделка" е осигурявала безплатно минерална вода на служителите и гостите на Агенцията като бартер срещу реклама. По този договор никога не са били извършвани никакви плащания и никога не са били изразходвани обществени средства. Откакто започна проверката, ние прекъснахме този договор и в момента бюджетът на БТА се натоварва, защото започнахме да купуваме минерална вода за всички служители", коментира пред БНР Максим Минчев.

Ако бъде признат за виновен, Минчев може да получи наказание от една до шест години "лишаване от свобода", като съдът може да постанови лишаване от право да се заема определена обществена или държавна длъжност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да сте чували за един престъпник зовящ се Данаил Кирилов ?
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най накрая,дано поне го махнат от вечния пост
4
1
 
8
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
А не може ли служителите на БТА да не пият минерална вода, а обикновена? Или просто бира?
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този е вечната Амбър и колкото и да го осъдят все ще е малко.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакам, чакам, чакам, кога ще прочета за следствие срещу организираната престъпна група ГЕРБ ощетила България с над 27 милиарда лв. за 10 години.Е, няма такова правосъдие.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Максим Минчев е под крилото на Соломон Паси.Всички предишните директори на БТА също бяха под нечии крила.Всички са парашутисти.