Той летя – без книжка! Блъсна и уби балетиста! Кри се! 6 г. затвор!?

25-годишният Петър е управлявал колата под въздействието на кокаин и канабис
Обновена: 12 дек 2018 14:00 | 12 дек 2018 13:45, Анисия Иванова
126
Той летя – без книжка! Блъсна и уби балетиста! Кри се! 6 г. затвор!?
Архив: Булфото

Варненският окръжен съд осъди на шест години лишаване от свобода 25-годишния неправоспособен водач Петър Здравков, убил 38-годишния балетист Мартин Чикалов от Варненската опера.

Инцидентът стана на 10 септември вечерта на пешеходна пътека в черноморския град.

До наказание се стигна, след като подсъдимият призна вината си и поиска делото срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие.

За причинената смърт неправоспособният Здравков, който шофирал с превишена скорост на оживен варненски булевард, получи 9 години затвор, но след редукция заради признатата вина наказанието му бе намалено на 6 години.

Още по темата

Окръжната прокуратура поиска съдът да определи наказание над средния размер за престъплението по НК след редукцията. Това деяние се наказва с лишаване от свобода от 3 до 15 години. Прокурорът припомни, че неправоспособният водач е бил самонадеян, въпреки че никога не е имал шофьорска книжка, шофирал е с превишена скорост и след ПТП-то е избягал.

Неправоспособният Петър шофирал преди катастрофата с 114,6 км в час по бул. "Приморски" вечерта, а в момента на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км в час.

Управлявал е автомобила си без очила, въпреки че от детската си възраст е бил с далекогледство и е трябвало да ги носи както за близко, така и за далечно разстояние.

След пътно-транспортното произшествие Петър напуска мястото и се укрива от органите на реда. Не е бил открит на адреса на родителите си, където е бил адресно регистриран. Обявен е за общодържавно издирване. Едва на следващия ден, след разговор с адвокат, той се явил в МВР. Междувременно подал заявление за регистрация на друг адрес, на който живеел негов приятел, у когото оставал понякога да нощува.

Съседите от адреса на родителите му го описват като агресивен младеж, който след забележки за вдигане на шум, отмъщавал чрез увреждане на автомобилите им, за което е бил заведен на отчет като непълнолетен.

За шофиране без правоспособност подсъдимият е бил наказван няколко пъти с актове за административни нарушения.

Кокаин и канабис е открила съдебно-химическата експертиза в кръвните проби на Петър. Смъртта на Мартин пък е настъпила от тежка черепно-мозъчна травма.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
15
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Пълно е с такива боклу....и ,агресивни и много ама много про....ти!
68
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да не е умишлено убийството?! Да шофира автомобил без да е правоспособен, с висока скорост в населено място, при това дрогиран, последствията от тези действия не може да са други освен фатални. И това не било умишлено убийство. Не е умишлено към конкретната жертва, но потенциално е умишлено към всички хора.
67
0
 
7
 
! Отговори
D преди 5 години
Тоя ако имаше малко повече пари и 6г нямаше да му дадат, ама пуст късмет...
66
0
 
30
 
! Отговори
избирател преди 5 години
В едно предаване,на въпрос,към главния ни прокурор по отношение на нашия град Варна и най-вече,как така според слуховете една групировка с три букви е сложила ръка върху всичко.На този въпрос безформеният ни главен прокурор''иначе леко надменен''.отговори някак странно/така,както дъщеря ми отговаряше при слаба оценка/.-Ами не мога-каза безформения ни главен прокурор-да огрея навсякъде....
65
0
 
24
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Нещо много бързо го решиха това дело. Това не е в стила на нашите правораздавателни органи. Ще е падало кихане
64
1
 
25
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Опитах се да бъда примерен гражданин, не ми беше дадена възможност, а след тази новина искам да ни тряснат една атомна бомба за да ни затрият защото като граждани сме толкова душевно умрели, че не заслужаваме родината и държавата ни.
63
0
 
1
 
! Отговори
Vvv преди 5 години
До 69, сори!
62
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно съзнателно за без книжка 6 х 2, х 2 за превишена над допустимата скорост, х 2 за кокаин, х 2 за бягство и укриване или 6 +6 х 4 са 28 години.
61
0
 
23
 
! Отговори
До Анонимен 26 преди 5 години
Приемаме, че описаното по-горе е 100%-на истина.Това, че съдът приема и тълкува като едно деяние като неумишлено по дефолт, не означава, че то наистина и за всички случаи е точно такова. Конкретика - имал е проблем със зрението, но е карал кола без очила. Не за 1-ви път и мисля, че това е било напълно съзнателно.Агресията и регистрациите не броим, въпреки че те показват определен поведенчески модел.Дрогирането, бягството от местопрестъплението, опита за нова регистрация?Ето защо 9 са малко!
60
0
 
17
 
! Отговори
Проф. Мърморски преди 5 години
За здравето на съда, запалете свещ
59
1
 
46
 
! Отговори
Бог да ви накаже преди 5 години
И после какъв бил рейтингът на институциите! Срам и позор! Плюя на вашата справедливост!
58
1
 
15
 
! Отговори
.. преди 5 години
Заглавието от вестник "ШОК" ли го препечатахте?"Журналистката" май и тя лети, между розови слончета и пише, пише...
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 44Много добра идея! Аз бих добавил - да се почва от 20 години като минимум, и след това да се прилага твоята идея.
56
0
 
20
 
! Отговори
... преди 5 години
За четери (4) престъпления (висока скорост, без книжка, укриване и убийство) -6години. Демек по 1,5г на престъпление! Еб***си държавата!
55
2
 
9
 
! Отговори
До 56 преди 5 години
Ето го хипито - не ме интересува, че някой си бил *** и мързелив, следователно беден, аз искам да живея спокойно, да знам че близките ми са в безопасност. За престъпниците само тояга, никаква милост - като иска да се квалифицира, ще го направи в затвора, отделен от нормалните хора. Не за един хляб, дъвка да открадне някой, това е кражба и той трябва да бъде наказан сурово, за да осъзнае грешката си, да се дисциплинира, за да се защити обществото, за надзидание на другите престъпници.
54
0
 
26
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
И това ако не е порнография...здраве му кажи...
53
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди години като работих в САЩ при нас имаше един дядо дето беше направил катастрофа при употреба на алкохол на 20 и няколко години и тъкмо излизаше от дранголника....присъда от 40 и кусур години. Ако караш пил, виновен или не, те съдят за предумишлено убийство. Никой от познатите не смееше да се качи на кола пиян или надрусан - ще спиш на тревата, обаче на кола няма да се качиш." Don't drink and drive" повтаряха им го като мантра от деца.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 44Целта е да се отбие номера. В България има и хора с големи присъди. Малките присъди не са дават на всеки срещнат.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 53Най-лесно се хващат бедните хора които крадат един хляб. Затвора за тези хора не е достатъчен. За тях трябва програма за квалификация и по този начин да не се налага да стават крадци.
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се беше предал щеше да получи 3 години и при изкарани 2 да излезе за добро поведения.