Фалшиви медицински бележки в училище и... съд!?

Спипаха 7 ученици с подправени болнични, те съдят директорката
13 дек 2018 12:15,
35
Фалшиви медицински бележки в училище и... съд!?
pixabay

Съд, прокуратура и полиция нищят едновременно грандиозен скандал с фалшиви болнични в бургаската Гимназия за чужди езици, по-известна като Руската.

Седем ученици от 12-ти клас били спипани с изфабрикувани медицински бележки, с които опитали да извинят отсъствията си. Последвало най-суровото наказание и след педагогически съвет те били отстранени от училище и прехвърлени в индивидуална форма на обучение.

Седемте наказани дванадесетокласници обаче отвърнали незабавно на удара и дали под съд директорката.

В административния съд на Бургас са заведени общо 7 дела, колкото са и наказаните, които вече са насрочени. С подадените жалби учениците искат от съда да отмени административните заповеди, с които те са отстранени и прехвърлени в индивидуално обучение, пише "Монитор".

Сагата започнала в средата на октомври, само месец след старта на учебната година, но досега се пазеше в тайна. Седмината представили на класния си ръководител фалшиви медицински бележки, за да извинят отсъствията си. Той обаче веднага забелязал, че са ментета. Всички без изключение били издадени от един и същи лекар, а освен това тотално били сгрешени и датите. В една от тях пишело, че е издадена на 9-ти октомври, а за дата на боледуването било посочена 17-ти октомври.

От ръководството на школото се задействали и извършили проверка. Свързали се с доктора, издал бележките, който бил категоричен, че не е издавал такива документи, дори и печатът му бил различен.

Дванадесетокласниците пък, някои от които имат навършени 18 години твърдели, че нямали никаква представа, че болничните им са фалшиви. Въпреки, че признали, че си ги "купили", те се кълнели, че не знаят кой ги е фалшифицирал.

Освен извинителните бележки, някои от учениците изфабрикували и подписи на родителите си под придружаващите бележките декларации, с които родителите заявявали, че са информирани за заболяванията и отсъствията. 

Когато разбрали, че заради подправените медицински не могат да завършат като редовни ученици последния клас от гимназията, сгафилите хлапаци обявили съдебна битка на училищното ръководство и завели дела. Дори и да не ги спечелят, жалбите им до Административния съд са блокирали влизането в сила на наказанията, а процеса едва ли ще приключи до края на учебната година.

От школото обаче също са се хванали на контра и случаят вече е стигнал до полицията и прокуратурата. От държавното обвинение съобщиха, че вече се води разследване. "Въз основа на постъпилите материали от Икономическа полиция, наблюдаващият прокурор е преценил, че са налице данни за извършено документно престъпление. Съставени са неистински медицински бележки. Ще се разследва деянието, назначени са графологични и технически експертизи, предстои разпит на свидетели, включително и на лекаря, който е посочен в документите", коментираха от прокуратурата.

Едно от децата си признало, че купило извинителната бележка срещу 60 лева от свой връстник от друго училище. Въпреки това до реални последици за учениците едва ли ще се стигне, тъй трябва да се докаже кой е изготвил фалшификатите, което е много трудно, коментираха запознати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
10
 
! Отговори
панчо преди 5 години
така се гради характер още от рано в прекрасната ни образувателна система,всички не почтенни връзкари тройкаджии и преписвачи после стават хора непрекъснато намирайки усъвършенствани начини за успех в живота,само заобикаляйки правилата те се чустват повече от останлите и напредват какво произлиза най накрая от индивид който е свикнал да кара винаги по перваза?отговора е политик - управник
12
1
 
16
 
! Отговори
ПЪЛ-НА БО-ЗА ! преди 5 години
Който ги е навил да обжалват заповедите ги е вкарал в жестоко приключение. Най-вероятно едва ли са щели да сезират прокуратурата, но са го направили под угрозата да бъдат отменени заповедите, при което те и училището пък ще носят отговорност. Вместо да преглътнат административната мярка сега ще ги мачка прокуратурата. Сега ще почне една: родители ще поемат вина, ще "припознават" подписи, ще свидетелстват децата едни срещу други, едните непълнолетни, другите не...омешано всичкото със 7 адвоката.
11
1
 
10
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
тези ще да са новите ни бъдещи политици и управници в по нататачния си живот,имат техните качества чрез мамене на системата и подкупи да се придържат към традициите на статуквото,така започват от училище заобикаляйки правилата и така продължават в институциите и дори в парламента половината са редовно болни със фалшиви болничниа че и ще съдят някого за това че ги е хванал че са виновни пълна пародия в манталитета на балканския индивид
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Готови обучени кадри за полицията. Мързеливи, крадливи и измамници още от малки.
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наглите копИленца заслужават да останат без средно образУвание, та да се сетят да не вършат простотии
8
2
 
23
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Завеждането на дело не спира изпълнението на заповедта. Правен принцип. Излиза, че в Бургас са юридически неграмотни.
7
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то дори за фалшификация на медицинска бележка трябва малко акъл. Те щом в 12 клас и това не могат да направят, смятайте колко са зле.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В затвора тези пропадии!
5
0
 
29
 
! Отговори
Бау преди 5 години
За "фалшификацията" просто ти трябва ... принтер и подходяща хартия. Ама глупавите младежи са се издали сами... Родителската реакция, да си спасят *** е доста нагла...
4
2
 
31
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Значи ако не се докаже кой ги е написал производителите на тези бележки ще бъдат оневинени.Ако ме хванат с 3-4000 фалшиви евро и не могат да докажат кой ги е направил аз невинен ли ще бъда.
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия хлапета са и...ти! Вместо да се радват, че са се разминали толкова леко, сега ще си го отнесат и за фалшификация! Не са се светнали, че след като са на 18, вече носят наказателна отговорност, а подправянето на документи, пък макар и за такава глупост като извиняване на отсъствия, е наказуемо от закона. Защото днес ще изфабрикуват бележка, а утре може и договор за много пари.
2
1
 
32
 
! Отговори
наглост преди 5 години
Медицинската бележка не е ли документ?За подправяне на документи не се ли търси съдебна отговорност?
1
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като са много хитри тези бъдещи чистачи, миячи, кофражисти, метачи, бетонобъркачи, келнери, сервитьори и прочие неквалифицирана ***, сега да му ядат главнята! И без това от такива хитреци не става нищо!