Конфискация по 20 дела за 22 млн. лева – под въпрос!?

За да се конфискува незаконно имущество – поправки в закона
Обновена: 13 дек 2018 15:35 | 13 дек 2018 15:15, Веселина Йорданова
9
Конфискация по 20 дела за 22 млн. лева – под въпрос!?
Снимка: Dnes.bg

За да не изгуби държавата дела за конфискация на незаконно придобито имущество, депутатите спешно обсъждат законодателни поправки. Става дума за над 20 дела за повече от 22 млн. лв., а причината е тълкувателно решение на Върховния касационен съд.

Според решението конфискацията зависи от наказателното дело и ако то се прекрати, тя също се прекратява. Първото дело било прекратено на първа инстанция едва два дни след решението на съда, стана ясно на заседанието на Комисията за борба с корупцията в парламента. То е за имуществото на бившия депутат от ДПС Христо Бисеров – за почти 2 млн. лева.

"Ние, разбира се, ще обжалваме, за да дадем възможност на законодателния процес да преустанови това незаконосъобразно тълкуване на закона", каза шефът на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев в отговор на въпрос на Dnes.bg.

Още по темата

Той обясни още, че е изключително важно колко бързо ще протече законодателната инициатива. "Ако законът се измени преди влизане в сила на което и да е дело, по подразбиране става ясно, че нямаме прекратени дела. Важно е и колко бързо ще реагира президентът. Ако наложи вето, тогава цифрата на прекратените дела и броят им ще нарасне значително", коментира Георгиев.

Вчера поправките, които изрично посочват, че прекратяването на наказателно дело не спира процедурата по конфискация, бяха приети на първо четене от правната комисия по предложение на шефа й Данаил Кирилов.

Днес депутатите от антикорупционната комисия също ги подкрепиха с 6 гласа „за“, един „против“ и двама, които се въздържаха. Червеният депутат Милко Недялков обясни, че не е против гражданската конфискация, а против закона, който според него няма да реши проблема с корупцията.

„Гражданската конфискация е сред много силните и резултатни механизми за противодействие на организираната престъпност и е в държавен интерес тя за бъде защитена в максимална степен“, каза председателят на комисията Борис Ячев преди гласуването.

Дебатите в пленарна зала на първо четене са планирани за утре. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимник преди 5 години
Изобщо да не си губят времето с промяна на закони. Просто закриват съдилищата, делегират правата по конфискацията на ЦЦ, той си подкарва хората(ония дето влизаха с оръжие в болници, семейни спални,офиси и къде ли не), подписват ни и всичко става държавно. Уточнявам- държавата им е бащиния. Опа, бях си писал името ама ставам Анонимен щото засега имам ей тоя телефон. Пълно безумие!!! Ама и шушумигите от БСП и те си траят!? Ако не започнат от тях всичко ще се изясни!!! От "държавното"- и за тях!!!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросът е тези защо са си барали макарите толкова време и не са успели да добутат делото до съда? Или ги е срам да си признаят, че не само са некомпетентни, ами и изпълняват политически поръчки?И нека не ми пробутват номера "те адвокатите отлагали" - за да се прекрати дело, то някой изобщо не си е свършил работата.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затвор не ги плаши. Вече казаха, че с дронове им пращали всичко в затвора. Вече и надзирателите ще останат без подкупи с тези нови технологии, както вестникарите останаха без заплати и вестници. Развива се светът. Единствено ефективна е конфискация на незаконно имущество и да не пълним затворите с тях.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"прекратяването на наказателно дело не спира процедурата по конфискация" - ето така конфискацията става без съд и присъда, по процедура! Което е абсурдно според основния принцип на правото - невинен до доказване на противното.Как конфискацията да е без съд и присъда, след като съдът решава дали ще има конфискация или не?
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кое е по-престъпно - незаконно имущество или незаконен закон? Незаконен закон ми звучи оксиморонно, но за какво право говорим, когато можеш да вземеш нещо чуждо, без осъдителна присъда на съда.Това, което замислят, вероятно ще бъде отнесено към европейския съд. Все пак грубо цакат богаташи. Много популисти предизборно го раздават...
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Гражданска конфискация" = Закон на ЛинчТака явно я разбира герП. Обаче се получва нещо странно - хем е гражданска, хем влиза в джобовете на различните "институции" (с извинение), а за гражданите ... сетете се сами!Нали уж "тричленките" бяха нещо лошо? Защо опират до тях?Май е време ние да ги "конфискуваме", по граждански, започвайки от ония 240, минавайки през МС и свършвайки в общините. После ще видим!
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бисеров не е спасен, внимателно четете. Комисията ще обжалва.Как конфискацията да е без съд и присъда, след като съдът решава дали ще има конфискация или не?
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои са тълкувачките и врачките на закона? Да сложат по една врачка да гледа на закона и да й се дава отгоре, какво означава законът. За първи път се появява "врачка на закон".
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закона "Бисеров" - тълкувателно решение, Бисеров спасява ***, мандалото лопва. За другите - конфискация без присъда и съд. Да ви имам демокрацията, законите и човешките права. По-зле от турско!