Из СРС-та: Триото (Иванчева, Петрова, Дюлгеров) – безскрупулни!

Не само Ваклин и други инвеститори са изнудвани, но кои ли са те?
17 дек 2018 18:00, Златко Желев
237

Снимка: Правен свят

Подсъдимите за получаване на подкуп от 70 000 евро – отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева, бившата й заместничка Биляна Петрова и посредникът в престъпната схема Петко Дюлгеров, също бивш кмет на столичния район – са обсъждали какво смятат да правят с парите от подкупа.

Това се разбира от стенограмата на разговора между тримата, записан с разрешени от съдия Специални разузнавателни средства (СРС), непосредствено след като изнудваният предприемач Александър Ваклин е предал предварително белязани банкноти в евро, съобщи "Правен свят", публикувайки още от записаните разговори.

Още по темата

Преди две седмици стенограмите от СРС-та бяха разсекретени от Специализирания наказателен съд, а редица медии публикуваха отделни части от тях, с оглед високия обществен интерес по делото.

Четвъртата част от поредицата разкрива подробности за случилото се в последното денонощие преди ареста на престъпната група. Записите отново потвърждават, че Иванчева умишлено е забавила преписките на Ваклин, с цел облага, както и че след получаването на подкупа, тя изразява готовност незабавно "да ги пусне".

Става ясно още, че кметицата е имала желание да получи парите още в понеделник – първият работен ден след срещата със строителя в кабинета й, проведена в петък вечер. На няколко пъти Иванчева по недвусмислен начин дава да се разбере, че ако не получи договорения подкуп преписките на Александър Ваклин няма да се предвижат.

От проследената комуникация се разбира също така, че престъпното трио е прилагало идентични схеми за изнудване, като тази към Ваклин, и спрямо други инвеститори, до степен, че се е налагало да се водят записки.

Денят е 16 април (понеделник). Първият работен ден след петък – 13-ти април, когато Ваклин за първи път се вижда очи в очи с тогавашната кметица Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

След като подкупът е останал непредаден, комуникацията между изнудвания и посредника се възстановява по обедно време в понеделник. Ваклин звъни на Дюлгеров, за да му потвърди, че парите са налични, но за да ги предаде очаква действия от страна на кметицата – да препрати документите му към Столичната община.

Дюлгеров прави многократни опити да се свърже с Иванчева и Петрова, но безуспешни. Както по-късно самата Десислава Иванчева му обяснява, в понеделник сутринта двете участвали в няколко мероприятия на общината. Докато очаква връзка с тях, Дюлгеров намира начин да се добере до информация за преписките на Ваклин, като се обажда на секретарката на Иванчева, която познава от времето, в което е бил кмет на "Младост".

Малко по-късно Иванчева звъни на Дюлгеров. От разговора им, който е изключително предпазлив и лаконичен, става ясно, че тя умишлено не е повдигала темата за подкупа по време на срещата й с Ваклин, защото за това отговарял "Пепи" (Петко Дюлгеров - бел.ред.).

Следват няколко часа, в които Дюлгеров провежда кратък разговор с Биляна Петрова, като двамата се уточняват да се чуят отново по-късно. Около 20:30 часа Дюлгеров звъни на телефона на Петрова. Двамата говорят отново за преписките на Ваклин и начина, по който следва да бъдат изпратени от Община "Младост" до Столичната община. Телефонният разговор се провежда в присъствието на Иванчева. Това се разбира когато Дюлгеров и Петрова се уточняват за среща на другия ден – вторник, 17 април. Тогава Иванчева взима телефона на Петрова и дава да се разбере, че иска да получи парите още същата вечер.

Дюлгеров се обажда на Ваклин и двамата се уточняват да се видят в 10:00 часа на 17 април в заведение на ул. "Раковски", за да може да бъдат предадени "документите", както изнудващите са наричали парите за подкупа.

Денят е 17 април (вторник). От записа на разговора между Биляна Петрова и Десислава Иванчева се разбира, че за двете официалното работно време е относително понятие. Записът е направен минути преди 9 часа.

Междувременно Александър Ваклин и Петко Дюлгеров се срещат в заведение на улиците "Раковски" и "Ген. Гурко", където парите по първата вноска от 70 000 евро от искания подкуп най-накрая са предадени. Дюлгеров влиза в контакт с Иванчева и Петрова, но променят мястото на срещата си, за да не са близо до Столична община. Новото място е заведение, отново на ул. "Раковски", до градинката на бившия ресторант "Кристал". Там триото прекарва около един час, а обсъжданите теми се оказват доста любопитни – от това какво да се прави с придобитите чрез корупция средства, до планиране на конкретни действия срещу инвеститори, които Иванчева не харесвала.

Триото обсъжда дори как да намери доверени лица, които да управляват бизнес проектите им, за да не попаднат в конфликт на интереси. От записите става ясно още, че тримата умишлено са без или с изключени телефони, т.е. службите са успели да приложат специалното разузнавателно средство чрез друг технически способ. По част от обсъжданите теми тримата говорят с кодови думи – "ливанците", "нещата" и др.

Когато провеждат този разговор – Иванчева, Петрова и Дюлгеров вече са взели парите. Кметицата се сеща, че трябва да изпълни и ангажимента си. И макар всичко да се прави по аматьорски конспиративно, оказва се, че Десислава Иванчева дори си води бележки, за да не забравя какви ангажименти и срещу какво е поемала.

Минути по-късно срещата приключва и тримата се разделят. Десислава Иванчева и Биляна Петрова са арестувани пред Спортната палата, а Петко Дюлгеров близо до Народния театър.


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до ДНЕС.БГ
"Уважаеми" , защо нищо не пишете за либийския танкер отвлечен от Бургас със съдействието на "морака администрация" и "гранична полиция" , въпреки две решения на съда, последното на ВАС!
Б-я ВЕЧЕ ОФИЦИАЛНО е "ПИРАТСКА ДЪРЖАВА" и дефакто в монента сме в морска ВОЙНА с Либия!
Официално има заповед ВСЕКИ български кораб в Либийски териториални води да бъде арестуван!
Проблемът в момента се разглежда в ООН и се очертава да е скандалът на столетието за Б-я, а ДЕНЕС.БГ мълчи като мишки!
203
0
 
2
 
! Отговори
Жорик преди 2 месеца
До Анонимен
може би съдия е разпоредил употребата на това подсл. у-во
202
5
 
1
 
! Отговори
man преди 2 месеца
дано да дойде БСП на власт по-скоро и тия работи да секнат веднъж завинаги!
201
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ясно е че в цялата държава има страхотна корупцията по всички етажи на властта, интересно ми е как точно хванаха единствения независим кмет, непринадлежащ към нито една партия и то по такъв начин на вземане на подкуп, като при катаджиите. Аз лично съм убеден че са набедени.
200
4
 
12
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 2 месеца
Най-безскрупулната партия е тази на бандитската Герб и нейните местни метастази!!
199
1
 
23
 
! Отговори
неразбрал преди 2 месеца
Може ли някой да подчертае текста, където се говори за подкупи, че нещо не се оправям?
Благодаря!
198
8
 
4
 
! Отговори
БАШ майстора преди 2 месеца
колко очевадно е как умело владеят кодов език и не наричане директно на нещата с цел да избегнат компрометиране,сякаш са го правили и преди
197
10
 
2
 
! Отговори
панчо преди 2 месеца
дали и други ще имат смелостта да влязат в залата и да свидетелстват срещу тях защото има много но вероятно не могат да докажат и заради това си кротуват,а тези изобщо стъплали ли са в офиса си или са били като сувалки по цял ден всеки ден срещайки се с инудвани предприемачи?браво на ваклин за стъпката напред дано бъде пример за смелостта и на други строители в капана на нагли гнили ябълки
196
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това нищо не доказва.
Тези двечките може и да са взели някой лев.Не зная. От до сега известните факти няма категорични доказателства за виновност. Едно е сигурно - за цялата наглост на прокуратурата и показност при арестите България ще бъде осъдена и сметката ще платим ние.
195
3
 
6
 
! Отговори
паТИЛО преди 2 месеца
ВАКЛИН СИГУРНО СЪЖАЛЯВА ВЕЧЕ...Че не е платил
194
9
 
23
 
! Отговори
Учителя преди 2 месеца
Четох, четох и не виждам в какво точно ще ги обвинят...че искат да оправят няколко детски площадки?
193
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
браво на прокуратурата и съдията.поздравления
192
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
'службите са успели да приложат специалното разузнавателно средство чрез друг технически способ'
бре бре бре, бръмбъри?? сега само един читав съдия и готово!
191
10
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 месеца
Иванчева, Баневи и Василев на КТБ са виновни за над 20 милиарда нов държавен дълг!
190
21
 
26
 
! Отговори
Ха, ха, преди 2 месеца
Така добре са ги заковали тези самозабравили се и алчни грозници, че дори и дебелия адвокат не може да ги спаси!
189
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига бе ако беше само Иванчева да сме цъфнали и вързали!
Как гласува правителството 1 300 000 000 за Хемус това е чиста далавера
188
13
 
24
 
! Отговори
Ala_Bala преди 2 месеца
Нагласена работа от герберите!
187
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПО КАКВА ПРИЧИНА не се знае коя е жената - любовница на БъБъ? На шукийки ли кара? Грозна ли е? От беднотия ли е закъсала завалийката.... Медийна свобода 111 място, а като дойдоха на власт по медийна свобода бяхме на 39 о място.
сересета се размятат по медиите а женицата е държавна тайна, само и само за поредната изборна повръщаница ала Костинбрад.
186
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ето това са доказателства! Не като да чуеш АЛО, ТАНОВ, ПРИБИРАЙ ГИ ТЕЗИ ОТ ТАМ НАЛИ ПОЕХМЕ АНГАЖИМЕНТ ДА НЕ...! И Мишо взе, че Умря от радост... И колко още щастливци помни и ще помни нашата мила родина! Те така
185
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Безкруполни и нагли! Как така се самозабравиха и решиха да не крадът, и да са срещу системата на тиквите!