Законът е минимумът морал! Въпросът е ще има ли обвинени и осъдени?

Акциите на Спецпрокуратурата през отиващата си 2018 г.
26 дек 2018 21:06,
40

Снимка: Булфото


В последните месеци станахме свидетели на редица акции на Спецпрокуратурата срещу големи бизнесмени или т.нар. "олигарси".

Едни от най-големите имена в бизнеса в страната ни станаха обект на проверки, а в дейноста на част от тях бяха констатирани наистина значителни нарушения, които бяха класифицирани като престъпни. Въпросът е ще има ли обвинени и осъдени?

Главният прокурор Сотир Цацаров съвсем скоро се закани, че ще има обвинени висши политици. Малко след това си казание той поиска имунитета на 6-ма депутати и от управляващите, и от опозицията. Обвиненията на прокуратурата бяха най-различни - от пране на пари до изнудване и рекети.

Още по темата

През последните месеци бяха задържани сем. Баневи, отговорни за приватизирането на завод "Полимери". Те бяха обвинени в ръководене на организирана престъпна група, изпиране на над 1 млрд. лева, притежание на оръжия и др. Въпросът дали само те ще са обвинените от приватизацията на страната ни и нейните предприятия през прехода остава отворен.

Беше направена и акция на едни от най-големите хотелиери в страната ни - семейство Арабаджиеви. Те също бяха обвинени в данъчни престъпления и участие в организирана престъпна група. Издирват се все още.

Спецакция имаше и в заводите на "Винпром Карнобат" на Миню Стайков. Констатираните нарушения доведоха до запечатването на 3 от складовете за спирт на бизнесмена, което на практика прекрати цялата дейност по производството на алкохол. Причината - съмнения, че се точи нелегално алкохол и се изнася.

Стигна се дори до проверки в най-високите клонове на властта. Финансовият министър Владислав Горанов беше обект на проверка на КПКОНПИ, заради това, че ползва имот, който не е негов, а на бизнесмен, което е предпоставка за конфликт на интереси.

В Турция пък беше задържан небезизвестният бизнесмен Димитър Желязков - Митьо Очите, заедно с още няколко негови приближени в България. Стана ясно, че над 20 млн. лева е искала да рекетира разбитата от ГДБОП банда на Очите.

В разгара на лятото, на 24 август, Окръжна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняеми 23-ма за държане на акцизни стоки без бандерол - цигари. Те бяха установени в четири незаконно работещи фабрики - в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан. Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети, е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева.

През септември Специализираната прокуратура направи претърсвания и изземвания в офиси на дружества в София, стопанисващи заведенията "Везувий" и "Сръбски ресторант Бест", обиски на лица и разпити на свидетели на територията на София, с цел задържане на ръководните нива на организираната престъпна група. Собственик на сръбския ресторант "Бест", бивш "Кошарите", е Евлоги Станоев – Бирмата.

В разгара на пролетта пък прокуратурата направи публична акция насред ул. "Ген. Гурко" на вече бившата кметица на район Младост - Десилава Иванчева. Тя бе обвинена в изнудване и получаване на подкупи в особено големи размери.

От 17 април, от провеждането на акцията, тя бе зад решетките. Дори се стигна до оковаването и с вериги по време на съдебните заседания, а самият и престой в ареста беше изпълнен с оплаквания от нейна страна колко лоши били условията. От прокуратурата излязоха със становище, че каквито условия за другите - такива и за Иванчева и Петрова и че килиите отговаряли на европейските изисквания.

Престоят на нея и нейната заместничка Биляна Петрова в ареста продължи безспирно до 22 декември, когато двете бяха пуснати под "домашен арест" за празниците.

Толкова на брой мащабни акции в страната ни срещу толкова големи фигури скоро не е имало. Дали това е знак, че подобни "дейности" вече няма да остават безнаказани. Дали държавата наистина се опитва да пребори монопола в бизнеса или просто хвърля прах в очите на хората? Дали всички тези акции са реални?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Няма промяна преди 5 години
Не. Няма да има. Всичко е навън. Кви осъдени? Дрогата още се пласира. Ко ми праите съдиите? Искам възмездие и честност. Спрете дрогата. Нашите деца стават зависими от дрогата. По училищата. Мен ме е страх да водя децата на училище с тази мисъл че по това време в училище може да се дрогира с д-р негови приятели в училище или обратното наркомани да го бият. Не искам да водя децата на училище. По добре да се учат от мен. За една диплома не си струва да умрат.
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !Много си ПpocТ...Прекалено много...
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спрели са да се отчитат на Суджука от Банкя и Боко *** като дърта мутра на ДС насъсква Цацаров.
28
1
 
14
 
! Отговори
Боко Тиквуня преди 5 години
Всички са хора на мафията от Цацаров през Сарафов до Гешев. Ако са професионалисти няма да има такива показни арести, а щяха да защитават обвинението където трябва в съда. А не да ми правят клипчета за YOU TUBE.
27
0
 
19
 
! Отговори
redordead преди 5 години
всичко е показно и срещу хора, които са спрели да си плащат рекета - защо срещу Домуса няма нищо, най-големият производител на амфети? Ами даже искаха да му опростят 56 милиона дълг, затова, че е съсипа БМФ? А и между другото му харизаха 20-тина милиона да си направи стадиона, който седи празен дори в мачове от ЛЕ...
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, на симка 1: Тоя ми прилича на Веждичката Рашидов (торбичките са му по-малки), а тая е по-морава и от "ромския славей" Софи Маринова. Ле-ле, какво чудо са...
25
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България винаги са управлявали не партии, а организирани престъпни групи, но настоящата е много алчна и безмилостна!
24
10
 
6
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
За да се оправи държавата е необходимо производство а не орести за кражби и унищожаване -то вече е минало.Необработваемата земя и празните жилища тряба да имат данък десеторен.Значи ако не си карам колата трябва да пратя данък ,застраховка а жилището освободено ...защо.Сега не можеш да си купиш земя да работиш защото мазни бизнесмени са изкупили всичко и искат майка си и баща си но ако губят пари няма да е така ..
23
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБЕРИТЕ ОЩЕ МАЛКО ЩЕ СТОЯТ И ЩЕ ГИ СМЕНЯТ
22
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У нас законът е като бариера! Орлите прелитат над нея, влечугите пълзят под нея, а говедата стоят и чакат!
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, а къде е Батко(Ветко), а?!Ще му хванат макарите....
20
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е бой по конкуренцията.Осъдени НЯМА да има.
19
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безмислена статия с изброяване на общоизвестни факти и ....НИЩО повече.
18
3
 
8
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Ще поживеем,ще видим ,дали има закони,които се съблюдават,или е поредният блъф за публиката,наречена "тълпата" от комунистите.
17
1
 
23
 
! Отговори
Мунчо преди 5 години
Прокопиев забравиха ... там вече почти няма защита
16
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да се сравни как изглеждат в съда тези двамата и как Иванчева. Оттук насетне могат да се направят много изводи. Полицейщината не е закон. Беззаконие е.
15
7
 
10
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Ще има осъдениа да ми кажеш кадиев що толко резко се разграничи от тая светица и резко изчезна от медиите?
14
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горанов, Борисов, цвета нов, Дянков и т.н. ето първите виновници за обезлюдаването и геноцида в България. Те са на свобода и си развяват коня.
13
4
 
17
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
звъне ми мишо бирата
12
2
 
18
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Бати и кефа селяни прости, да станеш мултимилионер от приватизирани и после ликвидирани заводи и предприятия!!!Баневи това го мофат селяни прости!!!Тънучко се изнизаха по пързалката и се подиграха с властта!!!Сега не знам колко пари ще са нужни да купят прокурори,следователи и политици!Едно време имаше закона Ванко 1 на Татяна Дончева, а сега ще има Баневи двама на някой депутат от властта!Животът е жесток селяни прости, подсъдимите и те искат да живеят и да отърват затвора!Брънтидж!ЦРУ!!!