ОмбудсМая зад нашите "жълти жилетки", сезира КС

Поправките в Закона за горивата щели да доведат до монопол
14
ОмбудсМая зад нашите "жълти жилетки", сезира КС
Снимка: Булфото, архив

След заканата за протести в цялата страна и блокиране на граници от страна на малките търговци на горива, омбудсманът Мая Манолова внесе днес жалба до Конституционния съд днес срещу изискванията в новия Закон за горивата.

Още по темата

Според нея поправкитене само нанасят тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но са и удар срещу българските граждани в качеството им на потребители, тъй като фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията и засилването на монополизма.

"В закона са заложени непосилни изисквания за висок уставен капитал –  20 000 лв. за малка бензиностанция, 1 000 000 лв. за условно наречения "търговец на едро", абсурдни изисквания за големина на складовете, за вместимост на съдовете, за брой бутилки за втечнен газ. Това е закон, който притиска в ъгъла малките търговци на горива", е позицията на омбудсмана, разпространена от пресцентъра й.

В жалбата си до КС Манолова пише, че "с поставянето на трудно изпълними и несъразмерно високи във финансово изражение прагове и изисквания под формата на рестрикции при административното регулиране на дейностите, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, законодателят на практика ограничава кръга от икономически субекти, които могат да извършват тези дейности и по такъв начин "естествено" се създават условия за ограничаване на конкуренцията и за монополизъм".

Манолова е категорична, че промените ще доведат до увеличение на цената на горивата, както и че ще се затрудни достъпа на българските граждани в малките и отдалечени населени места, тъй като големите вериги нямат икономически интерес да правят там свои обекти.

В следващите дни омбудсманът ще атакува още два закона пред КС – текстове в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, които се отнасят за единната цена на ВиК услуга в рамките на една обособена територия и в Закона за държавния бюджет, с които се отряза правото на пенсионирани държавни служители да заемат държавна служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 5 години
защо гербавите медии пишат омбудсмая, а не обмудсмана, що не пешат депутотоцмък например... не виждате ли че така топите гербавия електорат бе хора, свива се само до най-долния матрял.
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не забравяме, че Румен Ветото не наложи вето на закона, който ощетява малките търговци за сметка на Лукойл.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гаранцията за да можеш да пълниш газ е 1млн лева! Точно така! милион! Чакайте конкуренция и цените да падат! Искаш да внесеш гориво? Трябва да мине през митнически склад, но... ууупс... то няма място в склада... ама аз какво да я правя тая цистерна, как да платя мито и акциз? е как? изкарваш я пак от страната и чакаш да ни се поизпразни (празния) склад? чакайте цени, чакайте конкуренция, чакайте някой да набие милиони в бизнеса та да го щавят. "Щом е намерил милион, ще намери един и за нас"
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що някой не вземе да прочете колко е абсурден закона преди да обяви бензинджиите, че протестират за глупости. Сега се кефите, че можете за заредите бутилката с газ на бензиностанцията нелегално. Като влезе закона ще видите газ само и единствено от топливо и Шел (ако не избягат), заради абсурдното изискване за гаранции и количества бутилки, които търговеца трябва да поддържа, а глобата за пълнене на газ на бензиностанция става от 2000 на 25000лв. За една бутилка! Успех другари и хулете бензинджи
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а другарката "загрижена" нинова къде е?
9
0
 
6
 
! Отговори
Всички на улицата преди 5 години
Долу МОНОПОЛА, върху горивата!Така се свалят Цени и Монополи!!!
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко много го е страх от жълтите жилетки. Веднага ще започне да променя монополистките му закони, точно както веднага поевтиня и бензина след последните протести.
7
4
 
15
 
! Отговори
каква загриженост преди 5 години
Лелее, "сестра галева" как се загрижила за тия с бентлитата, дето странно как имат пари да купят една цистерна с гориво за бензиностанцията и една с дизел, и една с газ, а нямат 20 000 лева за гаранция и странно защо не искат да са вързани към НАП? Така и "бедните" строители, превозвачи.... само народа "БОГАТ"!?
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много нагли тез .Вдичко е ясно от срс-та Още имат очи да дрънкат.
5
5
 
11
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 5 години
Хайде всички, които подкрепят собствениците на малки бензиностанции, да отидат тия дни и да си заредят колите при тях вместо в големите вериги!Да видим кои от вас ще си прежалят колата, да направят такова нещо!
4
9
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
350 000 инвалиди с по-ниски пенсии между 20 и 30 лв. от 1-ви януари !Госпожо Манолова, четете ли или и Вас, Ви, купиха ГЕРБ ?!
3
2
 
13
 
! Отговори
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... преди 5 години
По тия бензинджийници продават кофти гориво на високи цени, често със съмнителен произход, а собствениците им демонстрират завидно благополучие. А сега - на протест. Густо, майна!
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога ще се въведат поправки срещу капитализъма и пазарната икономика и конкуренцията, защото при една реална конкуренция всички слаби трябва да фалират и накрая да остане един свръхмонополист наречен крупна лихварска корпорация и тази крупна лихварска корпорация да може да влияе на всичко и всеки и да го цака с демокрация.
1
3
 
14
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 5 години
Протест на собственици на бензиностанции. Ха! Това вече ще е интересно. Бентли до поршето, до мерцедеса, до беемвето... блокират столични булеварди в знак на протест.