Условна за лекари, обвинени за смъртта на родилка и бебе

Д-р Димитър Ангелов и д-р Севдалина Колева са лишени от права за 3 г.
11 яну 2019 16:15, Павел Гълъбов
18
Условна за лекари, обвинени за смъртта на родилка и бебе
Снимка: архив "Булфото"

Условни присъди от 3 години с 5-годишен изпитателен срок произнесе Окръжният съд в Габрово за двама акушергинеколози, обвинени за смърт на родилка и бебето й през 2013 г., съобщава "24 часа".

Още по темата

Ексначалникът на АГ отделението д-р Димитър Ангелов и дежурната лекарка, водила раждането, д-р Севдалина Колева са лишени от права за три години.

Двама лекари от Габровската болница са обвинени в причиняване на смърт на 30-годишната Десислава Манолова и бебето й Александър, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

На 26 септември 2013 г.в  неонатологията в Габрово издъхна новороденият син на Десислава, Александър, след дълбока аспирация на околоплодни води и неизвършено секцио. Майката разви сепсис от смъртоносен стафилокок и бе преместена в тежко състояние в болницата в Плевен, където издъхна на 4 октомври.

Лекарите вече веднъж бяха признати за виновни, че нарушили разпоредби на Закона за здравето и други подзаконови актове, регламентиращи дейността им, с което причинили смъртта на бебето и майката. През 2016 г. Окръжният съд даде 5- годишна ефективна присъда на д-р Ангелов и 3 години условно за д-р Колева. Те бяха лишени от лекарски права за срок от 3 години. Подсъдимите обжалваха пред апелативния съд, който ги отмени и върна делото на прокуратурата.

Така то се гледа за втори път в Габрово. Присъдите не са окончателни и могат да се атакуват пред Апелативния съд.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
кви 3 години,бе преди 1 месец
В Щатите с тях е свършено!Мой познат лекар в Щатите денонощно е в болницата,и продължава да учи!Прибира се за един ден,и обратно на работа!Много добре знае,че при грешка е аут!
16
1
 
1
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 1 месец
М да. .Вчера анкета за образование и възпитание днес за лекарски грешки,а преди 2 дни отнето дете.Обърнете назад в новините и ще видите едно и също всяка година.Плюс нови цени, криминални истории за убийства и кражби.Остана да пишат подред за полиция,транспорт,програми и светло бъдеще.А на бас че мога да позная утре някоя новина
15
0
 
5
 
! Отговори
Подигравка е това преди 1 месец
В медицината има случаи на грешки, за които после лекарите съжаляват. Но при показания за секцио да я карат да ражда естествено и да убият родилката и бебето е ултра голяма небрежност и следва да има ефективни присъди. Тези кой знае още колко деца са направили инвалиди за цял живот от мърлящина
14
1
 
6
 
! Отговори
аз-ът преди 1 месец
Мислиш ли, че нарочно са я убили жената. Направили са груба грешка и, вярвай ми, със сигурност съжаляват много. Това не може да върне мъртвите, за съжаление.
-----
АЙДЕ СТИГА ПОЗВИТИВИЗЪМ, ЛИБЕРАЛИЗЪМ И ТОЛЕРАСТИЗЪМ.

Разбира се, че не са я убили нарочно. Може да я убили с НЕБРЕЖНОСИ или НЕПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ липса на знания и т.н.

КОЯТО И ОТ ДВЕТЕ ПРИЧИНИ ДА Е, ТЕЗИ НЯМАТ ПРАВО ПОВЕЧЕ ДА СА ЛЕКАРИ !!!
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лекарите не били виновни?! А кой е виновен, майката и бебето ли, че са жертва на немарливостта им!
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След време и такива лекари в градове като Габрово няма да има, защото всеки гледа да се захване с хем лека, хем доходоносна професийка. Тогава само господ ще е виновен.
11
6
 
9
 
! Отговори
Rolex преди 1 месец
Ти да не би да си доктор? Всеки доктор трябва да изпълнява прецизно и точно задълженията си и няма право на грешка. Ако не може да го прави, да ходи да мие чинии. Ако са изпълнили всичко както трябва нямаше да се стигне до това. Като си се захванал с тази професия, носиш ОТГОВОРНОСТ!
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Гуру
Всеки греши, само ти и сервитьорите не грешите.
9
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом съдят шофьорите причинили cмъpт на пътя, затова, че за част от секундата е трябвало да вземат правилното решение и да реагират. Лекарите в този и в други случаи имат много повече от секунда за вземане на решение и за реакция.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Guru
Като ти харесва в САЩ върви в затвора там.
7
4
 
5
 
! Отговори
Гуру преди 1 месец
До 5: Работата е там, че в България за един смъртен случай, че и за повече, няма никакви последствия, както и до момента няма последствия за тия убавци. Ако не им харесва да носят отговорност да станат сервитьори.
6
1
 
6
 
! Отговори
Guru преди 1 месец
Няма да им бъдат отнети правата поне за момента, защото ще обжалват. В САЩ ми харесва, че те съдят за 20-30 дни, после те бутат в затвора и т.н. и чак тогава ако искаш обжалваш и каквото там си поискаш. Тука можеш да влачиш дело по 10 години. 5 години домашен арест, накрая ти дават 6 години ефективно и влизаш в затвора за 6 месеца.
5
7
 
7
 
! Отговори
dдфсф преди 1 месец
До бамби

И като ги осъдят на смърт ти ли ще лекуваш хората, дето сигурно на 2 магарета сено не можеш да разделиш? Защото можеш да имаш хиляди излекувани пациенти и изродени бебета, но при един смъртен случай целия ти живот отива на кино...
4
4
 
5
 
! Отговори
dдфсф преди 1 месец
До аз-ът 1
Мислиш ли, че нарочно са я убили жената. Направили са груба грешка и, вярвай ми, със сигурност съжаляват много. Това не може да върне мъртвите, за съжаление.
3
10
 
5
 
! Отговори
бамби преди 1 месец
Смъртни присъди трябват.СМЪРТНИ!!!
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След 3 години едва ли ще практикуват професията. Ако това ти се случи, няма да помислиш повече да работиш тази работа.
1
11
 
12
 
! Отговори
аз-ът преди 1 месец
защо само за 3 години са им отнети правата?
За да могат да трепят още наород с кеф, като минат 3 години?