Стефан от Смолян, не е Стефан от "Люлин"! "Топлофикация" глобена с 10 бона

Начислили сметка на мъж от Смолян, който не им е абонат
17 яну 2019 14:15,
62
Стефан от Смолян, не е Стефан от "Люлин"! "Топлофикация" глобена с 10 бона
Снимка: Архив, Investor

Столичната "Топлофикация" отнесе солена глоба заради грешна фактура. Комисията за защита на личните данни наложи наказание в размер на 10 000 лв. на дружеството.

През ноември 2017 г. случаят с Стефан Иванов от Смолян възмути обществото, а в казуса се намеси и обмудсманът Мая Манолова. Причината е грешка на дружеството, заради която е начислена сметка за парно в размер на 1300 лв. и то на човек, който живее в Смолян и дори не е абонат на "Топлофикация".

Стефан Иванов разбира, че е длъжник на дружеството едва след като частен съдебен изпълнител запорира пенсията му.

Още по темата

Грешката се получила от това, че трите имена на Стефан Иванов от Смолян съвпаднали с истинския длъжник на "Топлофикация" - Стефан Иванов от "Люлин". 

Смолянчанинът сам решил да провери случая, след като не успял да изтегли пенсията си от банката. Стигнал до свой съименник, но с различно ЕГН.

След проверка от КЗЛД не става ясна причината, поради която данните на родопчанина са съотнесени от "Топлофикация" към топлоснабден имот с адрес в столичния "Люлин".

Според приложения нотариален акт имотът е прехвърлен от Стефан Иванов от "Люлин" през далечната 1997 г., запазвайки си правото на ползване върху него до живот. Сметката му обаче не е платена, а новият собственик си открива нова сметка.

Според "Топлофикация София" тези сметки не са платени и завеждат дело срещу него. А срещу неговото име в Имотния регистър за собственик на имота е посочен родопчанинът, пишат от "Монитор".

Според решението на КЗЛД топлинното дружество не си е свършило работата, за да докаже безспорно реалния длъжник на сметките и не е спазило буквата на закона. Освен това държавната компания е разполагала и с писмени доказателства, сочещи не Стефан Иванов от Смолян, а Стефан Иванов от "Люлин" като длъжник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
33
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЦАРЕВАКато ги закрият кой ще ви топли д-то на вас СОФИЯНЦИТЕ.
2
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бълха ги е ухапала.
1
1
 
122
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо на човека могат да му запорират сметката, която се води единствен доход, когато има неизплатено задължение, а на представителите на малцинствата не могат да имзапорират сметките с помощите, когато не плащат? Някой може ли дами обясни защо се получава така?