Симеонов не е дискриминирал ромите с "нагли, озверели..."

Мотивите на КЗД са "агресивна морализаторска експресия", смята ВАС
Обновена: 19 яну 2019 08:07 | 18 яну 2019 20:30, Анисия Иванова
43
Симеонов не е дискриминирал ромите с "нагли, озверели..."
Архив: Булфото

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов не е дискриминирал ромите с изказването си, че те са се превърнали в "нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, искащи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки".

Това реши окончателно Върховният административен съд (ВАС), който отмени първоначално наложената на Симеонов глоба от 1000 лева, съобщиха от НФСБ.

Още по темата

Симеонов направи изказването си от трибуната на пленарната зала през декември след няколко нападения над лекари. Заради думите му Асен Асенов от Шумен подаде жалба в Комисията за защита от дискриминация.

Асен Асенов подава жалба в Комисията за защита от дискриминация (КЗД). В нея твърди, че Валери Симеонов е осъществил дискриминация спрямо цялата ромска общност и конкретно срещу него, като неин представител. Асенов посочва, че се чувства обиден, защото не се е превърнал в нагло самонадеяно същество и озверяло човекоподобно, изискващо право на заплата, без да полага труд, изискващ помощи по болест, без да бъде болен и не иска детски надбавки за деца, които си играят с прасетата на улицата, а неговата майка и съпруга нямат инстинкт на улични кучки

В отговора си на жалбата Валери Симеонов твърди, че изказването не е насочено към цялата общност, а само за онази част от нея, която престъпва законите и нормите на общуване, не се грижи за децата и бъдещето им, злоупотребява с техните помощи и върши престъпления.

Комисията за защита от дискриминация приема жалбата за основателна и налага 1000 лева глоба на Симеонов за това, че е осъществил дискриминация под формата на тормоз и му предписва в бъдеще да се въздържа от изявления, които засягат честта и достойнството на личността по признак „етническо положение“.

Решението е потвърдено от Административен съд-Бургас. Сега с решението си от 15 януари ВАС отменя както решението на Административния съд в Бургас, така и на Комисията за защита от дискриминация. Ето и част от мотивите на магистратите:

В конкретния случай целта на Валери Симеонов не е била да засегне достойнството на Асен Асенов, става ясно от решението на ВАС.

Съдиите обясняват и защо това е така: "При внимателен прочит както на конкретизираната част /извадка/, така и на целия текст от процесното изказване на Валери Симеонов, се установява, че в същото не се съдържат словесни изрази, насочени срещу конкретен субект, т.е. Асен Асенов. Волята на законодателя не цели санкционни последици спрямо поведение (в случая словесно изразено), обективирано в изявления – вербални, писмени или др., които по своя характер са абстрактни, и са насочени към неопределен кръг субекти, включително когато тези субекти са част от определена раса, пол, група по интереси, религиозна, етническа или друг вид социална общност“.

Върховните съдии остро критикуват решението на КЗД като изтъкват, че мотивите ѝ са се превърнали в "агресивна морализаторска експресия".

ВАС недоумява от извода на комисията, че "негативното стереотипизиране и агресивно представяне на ромската общност като цяло, от една страна, и посочването на лица от българския етнос, от друга страна, като жертви на поведението на ромската общност представлява нежелано поведение, изразено словесно, и основано на признака "етническа принадлежност" създава враждебна среда".

"С този извод КЗД, като независим специализиран държавен орган за предотвратяване на дискриминация, защита от дискриминация и осигуряване равенство на възможностите, по недопустим начин, в разрез с правомощията си и с установените факти по делото, въвежда противопоставяне на два отделни етноса чрез имагинерна забрана не конкретно, а изобщо дадено лице – жертва на престъпление, именно затова, че е представител на конкретна етническа общност, да предостави публична информация на обществото, че е обект на престъпление от лица, принадлежащи към различна от неговата етническа, религиозна или друга социална общност", коментира ВАС.

Върховните съдии посочват, че изказването на Валери Симеонов не подкопава устоите на демократичния режим и не цели разпалване на вражда, ненавист или омраза и това е видно от цялото му изказване. А изразните средства и стила на изразяване не са мнение, а начин, по който това мнение е доведено до знание на обществото и е въпрос на свободата на личността като цяло, коментира още тричленният състав.

Според магистратите съществуващият антагонизъм между Закона за защита от дискриминация и гражданските свободи не може да бъде разрешен в ущърб на последните, защото това би изкривило целите на ЗЗДискр., които са осигуряване на гражданите на правото на равенство пред закона, равенство в третирането, във възможностите за участие в обществения живот и ефективна защита срещу дискриминацията и "би превърнало антидискриминационната защита в средство за ограничаване, потискане или контрол на гражданските свободи, в частност правото на мнение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кириша пак е на гребена на вълната.Абе ДАНС що не вземат да го преслушат
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ехаа! Имаме си съд! Браво!
31
0
 
9
 
! Отговори
някой преди 5 години
Прегледайте видеоклиповете и открийте разликата : https://youtube/watch?v=ifJ6u0FNhhIТя е само в това, че тези на клипа крадат и газ.Иначе навсякъде са едни и същи! Крият се под полите на жените и зад децата,иначе са много ербап, когато са 15/2!
30
18
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Валери Симеонов е човек попаднал на неподходящо място в подходящ момент .Ловя бас че след една година ще го видите на сергия в кооперативния пазар на Димитровград да продава домати и краставици със стар кантар .
29
0
 
17
 
! Отговори
65 преди 5 години
Той и други политици от кумова срама може да не ги дискриминират ,ама ние ,народа не ги щем.Тия дето казват ,,оставете хората на мира,знаете ли как лошо го гледат като са на опашката в магазина?Да не ви казвам каките с метлите от Чистотата в рейса каква смрад носят.Тъй че Симеонов сгафи с майките ,но тук е прав.С това недуразумение на природата оправия няма
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на ВАС! Най-после български съд да излезе с компетентно и справедливо решение! А КЗД е създадена единствено да защитава безобразията на "ромите", това вече е ясно на всеки. Един вид НПО.
27
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на ВАС!Крайно време беше!Пък Асенчо да не се прави на ощипана мома-с парите за ромската интеграция прекоси Европа надлъж и нашир.Явно се почувства заплашен от изказването на Симеонов.И още-Асенчо се прави на турчин - що се меси в роските дейности.Ама че филантроп и хуманист се извъди!!!
26
3
 
11
 
! Отговори
Dino преди 5 години
Simeonov-Minister-Predsedatel. Da sloji red v darjavata!
25
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека спрем помощите на партиите на Симеонов и сие, да видим как ще озвереят и ще краднат. Партиите сами си казаха, че без помощи ще крадат отвсякъде и ще се продават на магистралата за пари на всеки. Няма разлика между Симеонов, партиите и ромите, които обвиняват.
24
0
 
27
 
! Отговори
Дракон преди 5 години
Демокрацията по западен модел се провали в България. Време е да я променим, като включим:1. Образователен ценз при избори за парламент.2. В НК наказанието "бой с тояга" прилага се към всеки нападнал друг с тояга, кол, брадва.3. Право на употреба на огнестрелно оръжие при неизбежна самоотбрана и нападение от повече от двама души.4. Лагери за задържане и учене на труд на мъже, които се женят за 11-12,годишни деца и т.н.
23
5
 
6
 
! Отговори
Bg izmet преди 5 години
ЕЕЕ СТИГА БЕ. РОМ НА РОМ ОКО ВАДИ ЛИ
22
3
 
28
 
! Отговори
Гурбетчия преди 5 години
КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ КОГА ЩЕ ЗАЩИТИ БЪЛГАРИЯ НАРОД ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯТА ?
21
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След Каракачанов и Симеонов се осмелява да каже истината. Дори съда си е свършил добре работата. Във възторг съм. Нещо се движи в България. За пръв път двама се осмеляват да кажат истината. Истината трябва да се повтаря и то на всички,, фронтове,, 30 години се мълча и вижте какво постигнахме - Геноцид на българският народ. Сега е нужна цялостна политика, сериозен план на най високо ниво, политическо желание.
20
3
 
38
 
! Отговори
Благодаря СИМЕОНОВ преди 5 години
Чета какво е казал Симеонов и разбирам че всяка дума и всяка буква е казана и от МОЕ ИМЕ. Не бих могъл да се изразя по добре. Благодаря господин СИМЕОНОВ от мое име, от името на мойте родители, на мойте съседи, приятели, от името на всички малтретирани обирани, изнудвани, унижавани, ужасени стари хора на който тези т.в.а.р.и превърнаха живота в АД
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СИМЕОНОВ - П Р Е З И Д Е Н Т !!!!!!!!!!!!
18
2
 
28
 
! Отговори
Предлагам преди 5 години
Масово да подадем жалби в КЗД, чрез които да се оплачем, че циг.население изисква от нас доброволно да се причислим към биологичната категория на не-хора. Правят това, като изискват да ги наричаме тях "роми", което на техния език означава "хора". Така искат да се разграничат от нас и да подчертаят, че за тях ние сме не-хора.Каква санкция да искаме за тази тяхна наглост?Най-разумно и логично е да искаме от тях да се изселят от страната ни, след като считат, че са от друг биологичен вид!
17
1
 
24
 
! Отговори
Кина преди 5 години
А някой от първата инстанция провери ли дали въпросният Асен Асенов от Шумен има основание за жалбата си ?! И каква ще е санкцията към въпросната институция и към наглия жалбоподател - на практика клеветник !
16
3
 
17
 
! Отговори
@17 преди 5 години
Ами ние не сме стигнали до никъде. Точно защото някакви политици са твърде заети да нагнетяват напрежение, вместо полицията, прокуратурата и съда да започнат да налагат законите такива каквито са за всички. След като държавата няма желание да опази едно дете от това да бъде забременено на 12, защо въпросното дете да не роди още 15 до 30 годишна възраст. Има си причини и следствия. Престъпление и наказание. Държавата извръща очи от тях, те извръщат очи от държавата. Просто е.
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Извинявай,но с това витийство доникъде няма да стигнем. И с такива пишман защитници на правата на ромите. Що народ забогатя покрай това, но халът на тези хора промени ли се? НЕ!Аман от *** алчни лицемери които дори не са влизали в ромско гето но иначе много знаят за права и за съдилища в Брюксел и не знам си къде. Истината е че тези хора не променят ли начина си на живот нищо добро не ги чака,а само хора които забогатяват на техен гръб и мизерия срещу която обаче те нямат против
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо малолетните майки не се пращат в приемна грижа и не им се отнемат децата? Защо бащите не са в затвора въпреки че има неоспоримо доказателство, че са извършвали полов акт с лице под допустимата от закона възраст - 14г. Защо на въпросния етнос му се позволяват произволни неща, които за българите не минават? Полицията и съда не са ***, те са БЪЛГАРИ. И си затварят очите, защото на политиците така им изнася - евтин електорат му се вика. Е, тогава в какво обвиняваш ***?