След спецакцията: 6-ма с обвинения, прехвърлили ?25 млн.

Подготвяли терористичен акт в чужбина
Обновена: 19 яну 2019 15:55 | 19 яну 2019 15:38,
27
След спецакцията: 6-ма с обвинения, прехвърлили ?25 млн.
Снимка: Pixabay

Шестима души са обвинени след вчерашната акция, проведена в страната от Специализираната прокуратура за тероризъм.

Петима от обвинените са задържани от прокурор за 72 часа, а шестия е с повдигнато задочно обвинение и е обявен за международно издирване, тъй като не е установен на територията на страната, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Още по темата

"Обвиненията, които са повдигнати на шестте лица, са на всяко от тях по две обвинения за престъпления против републиката. Първото обвинение е за това, че в периода от началото на 2016 г. до 18 януари 2019 г. на територията на страната всяко едно лице поотделно е извършвало небанкови парични операции по метода "хавала" в особено големи размери – общо от всички лица, не по-малко от 25 млн. евро, и е участвало в закупуване на леки автомобили в България и други държави и прекарването им до сирийски територии", коментира Арнаудова, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ всички тези действия са извършени от лицата, като са предполагали, че ще бъдат използвани изцяло или частично за извършване на терористични актове на територията на чужда държава.

Второто обвинение, което всеки от шестимата е получил, е за участие в група, чиято цел е била извършването на терористичен акт на територията на чужда държава.

"Автомобилите, които са били прекарвани от членовете на тази група от България до Сирия в инкриминирания период са не по-малко от 100", обясни Арнаудова и уточни, че групата се състои от общо 6 лица, като 5 от тях са мъже.

"Всички те са сирийски граждани, законно пребиваващи на територията на Република България. Шестият е жена – българска гражданка. По отношение на чужденците, трима от тях са с постоянно пребиваване на територията на страната, а останалите с временно пребиваване", допълни тя.

Румяна Арнаудова уточни още, че в рамките на утрешния ден прокуратурата ще поиска от съда вземане на най-тежките мерки за неотклонение на петимата задържани. Продължава и издирването не шестия участник в групата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аре аре, целта постигната, ще сме разсеяни извесно време
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато не искат проблеми, нашите органи казват, че няма нарушение на българските закони на територията на Република България и не се ангажират повече! Сега сами вдигат шум, което е или реклама - много шум за нищо, или заглушават някой скандал, или и двете!
2
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как разбраха, че готвели терористични актове?Купували- продавали коли, прехвърляли пари, на разбрах на кого, и хоп- терористи!
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Всички те са сирийски граждани, законно пребиваващи на територията на Република България. Шестият е жена българска гражданка.Пратете ги отвъд Анадола.