Фалшиви инвалиди ощетяват държавата. Но има ли доказателства?

От КТ "Подкрепа" и "Системата ни убива всички" се усъмниха в Прокуратурата
22 яну 2019 10:45,
115

Прокуратурата вдигна мерника на хората с фалшиви инвалидни пенсии. От Прокуратурата съобщиха, че схемите с фалшиви ТЕЛК-ове са ощетили държавата с милиони, а голям процент от хората, получаващи инвалидна пенсия, са напълно здрави. Оказва се, че най-голям е процентът на ТЕЛК-овите решения в Силистра.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" заяви пред Bulgaria ON AIR, че зам.-главният прокурор Иван Гешев не е изнесъл никакви доказуеми данни. Според нея от Прокуратурата са направили фалшиви внушения и са си позволили да произведат фалшиви новини.

"България е на последните места в ЕС по разходи за социално подпомагане и пенсии. 0,26% от всички пенсии са със завишени проценти, а за 7 години само 20 човека от над 1 милион проверени са обявени за работоспособни", каза още Григорова.

"Не виждам доказателства за тези милиарди, които се тиражират", каза и Валя Ташкова от "Системата ни убива всички". Според нея дори драстично се орязват проценти в ТЕЛК решенията на множество хора.

"Силистра е фрапантен случай, защото там инвалидните пенсии са почти два пъти повече отколкото стандартното за страната. Проблемът се влачи от 10 години. Реформа е задължително да се направи и трябва да има механизми за контрол. Такива спорадични проверки не са механизъм за контрол", коментира Ташкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21Цели села? Знаеш ли сега в селата колко души живеят? Село от 20-30 баби и дядовци. Здрави ли очакваш да са?
33
6
 
12
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Българинът по принцип е продажен, може да бъде купен винаги, и става първа слуга на силните на деня и на парите!Ето вземете турското робство, предват големите си революционери, след като ги имат за рзбойници, които ще им разбулят спокойното робско огнище!По време на ВСВ сме най-верни слуги на Хитлер, а на 9 септември ставаме най верния сателит на СССР и искаме да станем 16 республика, а по време на демокрацията сме най-верните васали на запад и най-добрите мичи на чинии!Агент Арвин Бонър!ЦРУ!!
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕЛК е правил голям оборот за такава сума.
31
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А с наема на Горанов какво стана? Като се уплаши от пернишкото земетресение си уреди безплатен мезонет в центъра. Сега ако се уплаши от замърсяването на въздуха нищо чудно да се пренесе в замък в Бояна. Като говорим за корупция, трябва ли темата за фалшивите инвалиди да измести темата за фалшивите страхове на министъра на финансите?
30
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГОСТМой човек, пенсия за ТЕЛК не се дава току- така. Първо трябва да минеш през болници, лекари, изследвания, селския фелдшер не може да те освидетелства. После на ТЕЛК, после в НОИ, където искат стаж. Ако нямаш стаж, трябва да отидеш в АСП, където ти разследват доходите из основи, проверяват доходите на съжителстващите лица, посещават дома ти... цедка. Това са много проверяващи, много институции. Нещата не стават с 1 подпис. Как я мислите вие тая работа?!
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАП и Топлофикация следи всички. Защото им трябват пари.
28
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ми е любопитно накрая да разбера за колко фалшиви инвалиди прокуратурата е събрала доказателства и колко присъди са произтекли от всичката тая шумотевица, колко корумпирани членове на ТЕЛК са разкрили. Обикновено след шумотевицата не разбирам за никакви конкретни резултати.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По касовата бележка ще го познаеш.
26
0
 
10
 
! Отговори
До 23 преди 5 години
Тия вили и до днес са там, някой с втора къща за гости, а водопровода който си прекараха незаконно още ги захранва.
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 20Ти присъства ли на разпита на инвалидите?Разпит???Не знаех, че диагноза се поставя с разпит...
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По инвалидните места в белГето може да видиш само коли за над 50 000 лв.,ама за това са виновни от ЕС нали така?
23
12
 
1
 
! Отговори
ГОСТ преди 5 години
До Анонимен 7 За да има такива нарушения ,някой е поискал и си е платил за да е инвалид и да взима пари без да работи. Така че не са виновни само от ТЕЛК ,че са издали документи за инвалидност. Едва ли са накарали някой насила да се пише инвалид. Искат, плащат си защо пък не.
22
2
 
28
 
! Отговори
Тя преди 5 години
прокуратурата, колкото повече "работи" толкова повече "олеква". Всички подобни ПОКАЗНИ операции завършват или с пълен провал или със смехотворен резултат. Спомням си като подгониха по закона за незаконно придобитото имущество и се очакваше да бутнат вилите на митничарите по язовир Ивайловград. В крайна сметка бутнаха една барачка не едни хорица на Искъра и нещата заглъхнаха. Та и сега така. Най много да хванат някой сакат *** дето вместо 65% са му писали 75%, но не и дебеловратия с джипа.
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Koга ще въведат в информацинна система всички инвалиди? Такова точене не е било никога досега. Значи познавам хора, които от 18 годишни работят и накрая пенсията им по-малка от инвалидната, която на някои е 238 лв, отделно новата интеграционна помощ е от 24 до 198 лв. С труда си да издържаме тарикати! Как ще го оправите това? Инвалид пък винетка, вряка за винетка, значи има и лека кола?
20
4
 
16
 
! Отговори
До 19 преди 5 години
А когато цели села са инвалидизирани,не ти ли мирише на корупция?
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ооооо,доказателства колкото щете,ама смее ли някой да си признае.А иначе,много от тези "инвалиди",при разпит не знаеха от какво са болни.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Те всичките обвинения са на принципа "обосновано" предположение.Ако тръгна да обвинявам хората заради предположения, няма да остане съсед, познат или колега, който да е с чисто досие.
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек няма да смее да се разболее, че ще го дадат на прокурор.Пак заличавате постове. На какво основание цен.зурирате, като не нарушавам правилата на сайта? Поне напишете в условията си, че одобрявате само постове, възхваляващи управляващите.
16
4
 
18
 
! Отговори
Аз колкото преди 5 години
яки джипове паркирани по центъра на София с инвалидни стикери видях...и от тех слизат едни дебеловрати инвалиди. Обаче инвалидността не е задължително ампутиран крак, може и да е някаква мозъчна увреда. Затова да не съдем предварително...
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напоследък ме боли кръста - знаете ли дали трябва да отида при районния прокурор или при окръжния за диагноза?