Темида за Йончева: Знаела е за престъпния характер на парите!

Като управител на дружеството си е определила заплата от 12 720 лв.
Обновена: 23 яну 2019 13:30 | 23 яну 2019 13:30, Анисия Иванова
444
Темида за Йончева: Знаела е за престъпния характер на парите!
Архив: Булфото

Ден след като прокуратурата повдигна обвинение срещу Елена Йончева за пране на пари институцията пусна допълнителна информация за разследването.
 
Ето цялото съобщение на прокуратурата:

"След привличането на народния представител Елена Йончева като обвиняема и по повод нейни изявления пред медиите, Специализираната прокуратура предоставя следната информация:

На 08.11.2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска от  Народното събрание даване на разрешение за провеждане на наказателно преследване срещу народния представител Елена Йончева  за пране на пари, присвоени от "КТБ" АД, въз основа на доказателства, събрани от Специализираната прокуратура. Разследването е започнало на 31.08.2018 г. след сигнал до прокуратурата от народни представители.

Още по темата

Елена Йончева даде съгласието си за провеждане на наказателното производство срещу нея, Специализираната прокуратура проведе процесуално следствени действия и събра доказателства, обосноваващи ангажиране на наказателната й отговорност за престъпление по чл. 253, ал. 5, вр. ал. 4, вр. ал. 3 т. 3 и т. 1, пр. 3, вр. ал.2, пр. 2, вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

В хода на разследването на Специализираната прокуратура е установено, че едноличен собственик на капитала на "Авторска телевизия" ЕООД е Елена Йончева. Дружеството е вписано в Търговския регистър при Агенцията по вписванията с ЕИК 130692210, със седалище и адрес на управление: гр. София, район "Оборище", ул. "Велико Търново" № 10.

На 17.04.2012 г., на основание чл. 113, от Търговския закон, едноличният собственик на капитала на "Авторска телевизия“ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания "Далий Трейдинг Лимитид /дружество, регистрирано на 09.02.2011 г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови/, юридическо лице с правно организационна форма – ОДД и фирмено наименование "Офроуд" ООД, съгласно действащото българско законодателство.

На 20.04.2012 г., на основание чл. 113 от Търговския закон, представляващите "Далий Трейдинг Лимитид" са взели решение за учредяване на съвместно дружество с "Авторска телевизия" ЕООД, съгласно действащото българско законодателство, с фирмено наименование "Офроуд" ООД.

В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размерът на капитала на новосформираното – 10 000 лева и начинът на разпределение на дружествените дялове – по равно - по 5 000 лева всяко от дружествата.

"Далий Трейдинг Лимитид" се е задължило срещу записаните 50 дружествени дяла от капитала на "Офроуд" ООД да извърши парична вноска в размер 5000 лева. Поело е задължение да направи и парична вноска в размер на 310 000 /триста и десет хиляди/ лева, които да бъдат отнесени във фонд "Резервен". На основание чл. 134 и сл. от Търговския закон, "Далий Трейдинг Лимитид" се е задължило след учредяване на "Офроуд" ООД в Търговския регистър на РБългария да направи и допълнителна парична вноска в "Офроуд" ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5%.

На 23.04.2012 г. е приет дружествен договор на учредително събрание на съдружниците на дружеството и е изготвен протокол от учредителното събрание на "Офроуд" ООД от същата дата, подписан от Е.Йончева и съдружниците на  "Далий трейдинг лимитид", с който избират за управител на новоучреденото дружество "Офроуд" ООД Елена Йончева. В това си качество, тя е сключила с "КТБ" АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на "Офроуд" ООД.

На 13.06.2012г. и 22.06.2012г. от сметката на офшорно дружество "Далий трейдинг лимитид" по две сметки на търговското дружество "Офроуд" са получени парични средства в общ размер 333 000,00 евро с левова равностойност 645 423.90 лева като на първата дата са получени 161 100.00 евро в левова равностойност 315 084,21 лева предназначена за фонд "Резервен" на дружеството, а на втората дата - сумата от 171 900.00 евро в левова равностойност 336 207,18 лева.

Специализираната прокуратура е събрала доказателства за произхода на преведените парични средства от "Далий трейдинг лимитид" на "Офроуд" ООД. Установено е, че това са средства, собственост на "КТБ" АД, които са присвоени от три длъжностни лица от "КТБ" АД, на които предстои повдигане на обвинение. От извлеченията от различни банкови сметки е установено, че тези парични средства са били преведени от "КТБ" АД в полза на 5 фактически контролирани от Цветан Василев търговски дружества, сред които е и "Далии Трейдинг Лимитед".

В периода от 13.06.2012 г. до 06.11.2014 г. Елена Йончева, която единствено е имала право да се разпорежда с банковите сметки на "Офроуд" ООД е изтеглила всички преведени по сметките на дружеството парични средства.

Йончева е извършвала преводи за закупуване на аудио и видеотехника. Всеки месец е нареждала и теглила в брой и определената от самата нея собствена заплата като управител на "Офроуд" ООД в размер на по 12 720 лева месечно.

Събраните доказателства са обосновали извод, че Елена Йончева е знаела за престъпния произход на средствата и че са предмет на длъжностно присвояване.

На 22.01.2019г. Специализираната прокуратура привлече като обвиняема Елена Йончева – народен представител в 44- то Народно събрание за пране на пари в размер на 333 000 евро, извършено в периода 13.06.2012 г. до 06.11.2014 г. в съучастие с още едно лице - Б. М., като Йончева е извършител, а Б. М. е неин помагач.

Според обвинението в инкриминирания период от време Йончева в качеството си на длъжностно лице – управител на "Офроуд" ООД, е получила по открити в "КТБ" АД две банкови сметки сумата от 333 000 евро и е спомогнала да бъде преобразувано това имущество в лично, като е знаела, че то е придобито чрез престъпление – длъжностно присвояване. Деянието е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група, като имуществото е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Специализираната прокуратура взе мярка за неотклонение на Елена Йончева "гаранция в пари в размер на 20 000 лева".

На 16.01.2019 г. съучастникът на Йончева – помагачът Б.М. също е привлечен като обвиняем.

Процесът по призоваване на Елена Йончева в качеството й на обвиняема е стартирал на 11.01.2019 г., когато е била търсена от призовкар на Следствения отдел на Специализираната прокуратура на известните й адреси в гр. София, включително и на адреса на нейната майка, но не е била открита. Майка й е заявила, че не знае къде живее Елена Йончева.

След съдействие от органите на МВР и проведени телефонни разговори с Йончева, на 16.01.2019 г. на Елена Йончева е връчена призовка за явяване в Следствения отдел на Специализираната прокуратура на 22.01.2019 г. – за привличане като обвиняема.

Твърденията на Елена Йончева, че е работила за ТВ 7 не намират опора в доказателствата. Налице са доказателства, че тя е продавала филмите си на тази телевизия, а не е работила там.

Към настоящия момент "Офроуд" ООД е без управител/ г-жа Йончева е поискала освобождаването си/, без имущество и без парични средства по банковите сметки.

Поради това, че след освобождаването на Йончева като управител на "Офроуд" ООД съдружниците не са назначили нов управител за повече от 3 месеца, в съответствие с разпоредбите на Търговския закон прокуратурата е поискала прекратяване на дружеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йончева ще спечели много пари от делото, което ще заведе срещу България в Страсбург. Лошото е, че парите ще ги плати бедния народ, а не тутманиците които спретнаха това шоу !
235
21
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100% лъжа от управляващите престъпници и поръчковата прокуратура!
234
14
 
34
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
ГЕРБ и няма шанс да излъже народа. Хората вече не им вярват.
233
1
 
2
 
! Отговори
до 258 преди 5 години
По-скоро мразиш всичко около себе си и себе си също.
232
17
 
22
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Обвинението скалъпено, "фактите" изопачени. Чиста проба полититческо преследване на журналист. Класическа полицейска постановка. ГЕРБ използва мръсни похвати. Народа не е сляп и вижда.
231
23
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко построй пътища .Що годе и имфраструктура. купува техника за армията .почна да дига заплатите що годе .ако някой от Герб се издъни го гони Факти А на БСП им се краде че чак виятНикога не бих гласувал за тях
230
8
 
27
 
! Отговори
Smurf преди 5 години
Цацаратурата изкърти мифките. За първи път чувам за организирана престъпна група която извършва престъпната си дейност като поръчва да и заснемат документални филми които ги излъчва в национален ефир. Егати престъпната група.
229
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забравила е да ни информира за това жената при Слави.
228
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
позитано 20 се казва така защото всички вътре са за по 20 години строг тъмничен затвор най малко
227
7
 
20
 
! Отговори
срам преди 5 години
КТБ беше една никому неизвестна банка . Кой я наводни с парички - ами "еднокнижния" . Вкара сметките на всички държавни предприятия + държавни институции в нея . А по закон не трябва да се държат всички пари на едно място . А сега ББ се прави , че няма нищо общо с фалита и ограбването на КТБ . Тъй като всички са навързани като "свински черва" , едва ли ще види затвор по казуса
226
18
 
19
 
! Отговори
Hi преди 5 години
Каквото и да се пише в нейна защита от представените факти става ясно, че това не е нито политическо преследване, нито репресия спрямо журналист, а най-обикновено криминално дело. Би било логично журналистическата гилдия, а защо не и партията да се разграничат от нея.
225
12
 
28
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Това е политическо преследване. ГЕРБ използва репресия срещу опонент. Жалко, че прокурата е обслужващ апарат. ГЕРБ се опитва да остане на власт по всякакъв начин. Жалки са. Отиват си.
224
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 238 Веднъж откраднал, демоКРАДът умира но не връща.Определено в случая Йончева е спонсорирана да произведе 7 документални филма. 80-100 000 лв е нормален бюджета за един такъв филм.
223
19
 
25
 
! Отговори
baihui преди 5 години
ГРОБ и Бойко Борисов окрадоха КТБ ! Проверено!
222
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прането на пари се преследва по целия свят и П едва ли ще приюти такъв отявлен престъпник.
221
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори и даде така от 4 милиарда само това ли открихте.?
220
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2012 г. Цветан Василев става банкер на годината, заедно с управителя на БНБ Иван Искров пеят прегърнати песента "Назад, назад, моме Калино" , а КТБ е най-реномираната банка в БГ. Откъде Елена Йончева би могла да знае какви машинации и комбинации се плетат зад фасадата на банката, когато даже на управителя на БНБ му е мъгла под калпака по този въпрос или и тя е пяла "Назад, назад, моме Калино" заедно с Цветан Василев? Преследването на журналисти се осъжда в цял свят и случаят ще има негативен международен резонанс по отношение на имиджа на България
219
16
 
21
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
Ай, ай - Ленчето навремето беше грозното патенце на Сергея, сега е грозната *** на корнелата. Невзрачна, завистлива, алчна - това е Ленчето Йончева. докато прикриваше нестандартната ориентация на серГея изяде толкова държавна пара, че да повръща до догодина пак няма да може да я върне. Веднъж откраднал, комуниста умира но не връща.Ама са си лика прилика със Корнелата - и двете крадли, безпардонни и нагли.
218
21
 
21
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВОСТ преди 5 години
СЛАВА НА БЪЛГАРСКИЯ СЪД И СЪДЕБНА СИСТЕМА !НАЙ-ПОСЛЕ , ИСТИНАТА ЗА ЕДНА ЧЕРВЕНА КРАДЛА И ДОЛНА ДАЛАВЕРДЖИЙКА С НАРОДНИ ПАРИ ОТ КТБ!ЗАТВОР !!!!!
217
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като е било известно за престъпния характер на КТБ още през 2012 г. защо Комисията по финансов надзор си е мълчала и това не е ли престъпление?