Суджука на съд! Темида го иска зад решетките за 5 г.

Живко Мартинов е с "парична гаранция" от 20 000 лева
29 яну 2019 12:52,
51
Суджука на съд! Темида го иска зад решетките за 5 г.
Снимка: Специализирана прокуратура

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу Живко Мартинов, обвинен за изнудване на добрички бизнесмен, с цел да набави за себе си облага – 4 тона суров суджук, 30 кг филе "Елена" и 30 кг телешка пастърма.

Още по темата

През 2012-2013 г. обвиняемият Мартинов бил общински представител на ГЕРБ за Добрич и се ползвал с голямо влияние в града, пишат от Прокуратурата.

През януари 2012 г. той се срещнал с местния бизнесмен Антон Проданов, който развивал частна търговска дейност, т.ч. в сферата на производството и търговията с месо и месни продукти. Двамата се познавали добре и Мартинов директно поискал да му приготви и достави един тон суров суджук от различни видове месо, в т.ч. еленско.

Изрично заявявал и намерението си да не го заплаща, изтъквайки общественото си положение и влияние, но и отправяйки му заплахи. Обяснил, че количеството е голямо, защото ще го носи на министър председателя Борисов и на други "високи хора" от ГЕРБ.

Заявил, че ако поръчката за суровия суджук не се изпълни, ще съсипе Проданов, защото вече бил вкаран в списъка на лицата с фирми, които трябва да дават. Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса, и че когато реши, може да го вкара и в ареста.

Проданов знаел, че Мартинов са ползва с голямо влияние в града и не подложил на съмнение възможностите му да изпълни заканите си, още повече, че били отправени в присъствието на други две лица. По това време срещу бизнесмена се водели две досъдебни производства, едното от които за данъчни престъпления (НОХД №418/2013г. по описа на ОС-Добрич). Затова решил да купи с лични средства необходимите продукти за приготвянето на суджука в поисканото от Мартинов съотношение - 60% телешки шол, 20% свински бут, 10% еленско месо, 9% адитиви и 1% подправки. Готовият суджук Проданов доставил лично в офиса на Мартинов в центъра на Добрич с личния микробус на свой познат.

Двадесет дни след този случай, в началото февруари 2012 г., искането за тон суров суджук – безплатен и приготвен по същия начин, се повторило.

Опитът на Проданов да се противопостави бил париран с думите: "Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджука да е пак хубав като предишния". Отправил и поредната заплаха: че "Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба".

Проданов отново бил принуден да склони да достави на Мартинов още един тон суджук, суровините за чието производство осигурил пак с лични средства.

Същото искане Мартинов направил още два пъти. През март 2012 г. към "поръчката" на тон суров суджук били добавени 30 кг филе "Елена" и 30 кг телешка пастърма. За да мотивира Проданов, Мартинов отново напомнил: "Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник".

В резултат на упражнената принуда бизнесменът отново финансирал купуването, производството и доставката на поисканото количество. През януари на 2013 г., след поредната "поръчка" на тон суджук "за премиера Борисов",  Проданов се възпротивил рязко. Но пак бил принуден да приеме: "Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил".

Според заключението на назначената оценителна експертиза на Проданов са нанесени "значителни имуществени вреди" на обща стойност 36 168,20 лв. (за суровините, производството и доставката на 4 тона суров суджук и по 30 кг филе "Елена" и телешка пастърма).

Така от януари 2012 г. до януари 2013 г., при условията на продължавано престъпление – с четири деяния, Мартинов осъществил изнудване с цел материална облага, за което се предвижда наказание от 5 до 15 г. лишаване от свобода, глоба от 5000 до 10 000 лв. и конфискация до една втора от имуществото.

Живко Мартинов е с мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 20 000 лева.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
3
 
! Отговори
А бе преди 5 години
И Главния Суджук може да бъде оправен,ама ще се наложи да се напънем малко на изборите....
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Суджука" е прякора на Баце.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Koй суджук?Големия или малкия?
37
1
 
3
 
! Отговори
Кара преди 5 години
Питам се защо "радетелката" за правосъдие Нинова защо и в този случай, като при Йончева и други обвиняеми от БСП, те тръби, че прокуратурата и съда изпълняват политическа поръчка??? Значи, блядската метреса на Гея според Бесепарите е "свещенна крава" и не може да бъде обвиняема, или съдена за това, че е откраднала 330 000 евро от сметките на вложителите в КТБ??? Гнусни, алчни и безморални ***.
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе той Суджука , че е за съд - за съд е ! Ама сте нарочили грешния "Суджук" !
35
12
 
7
 
! Отговори
Think преди 5 години
Той е ясен. Ама с Йончева кво става ? Значи за 40 бона му разказаха играта на ГЕРБ-аджията , а за стотиците хиляди евро на кукумявката Лена , било поръчка и политически натиск.
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
моля в присъдата да има и "да не изпълнява ръководни длъжности до края на живота си".Такива не искам в нито една управа на която и да е държавна структура, личи си че тоя ако му се даде власт ще издевателства.
33
2
 
10
 
! Отговори
Констатиращ преди 5 години
А аз се зарадвах, че суджука ще го опанд*изят най-накрая!?!?П.П.Другарю, автор на статията, запомни: САМО ЕДИН наричаме " СУДЖУКА " в тази страна.И той е .......... и той е ..............иииииии той еееееееееееееееееееееее ..........дето и СЛЪНЦЕТО не изгрява БЕЗ ДА ГО ПИТА!
32
0
 
1
 
! Отговори
givko tervelski преди 5 години
i az 4akam red imam proekti
31
0
 
1
 
! Отговори
Muncho преди 5 години
Ne stava jasno...elena.... lopatar li e bil???Ami...iziasniavaite gi tezi raboti..Na stava taka.
30
3
 
5
 
! Отговори
48 преди 5 години
Бат Бойко на 77 място сме не се но ако продължавате така догодина място 100 то не бяха суджуци, магистрали апартаменти,самолети,гражданство,един гражданин от Ботевград каза предлагат да вляза в парламента но не искам да се кандидатиран защо сами си отговорете сами си отговорете господа депутати неудобно ми да кажа сравнението.
29
1
 
0
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
Glupavite komentari da zapochnat sega.....!!!!
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Суджукът не е стигнал до целта. Това е измама. Присвоил е чужд суджук.
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя е гербер и е над закона, няма кво да се пеним. Отивам за една студена вода
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боци на диета ли е ве?
25
4
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
кадрите на цветанов
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако го осъдят ще мине на бахур
23
3
 
13
 
! Отговори
марко преди 5 години
От сланина кат малък , ся Баце мина на сужуци , ка не се задави, 4 тона ги опраска кат едно нищо .
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоз депутат по коя схема е действал като ги черпил у парламента от името на тяхната група и в тяхната група щом толкова тонажи суджук изисквал да му се представи как за деликатесна закуска,а фактура за отчет каква представил,ако не на липсващ търговец за да източи ДДС,а там вече може сам да ял от закуската на закуска как и го представят пред съда,че друг участници не упоменават на закуски да закусвали и за туй никой не се интересувал от фактури с ДДС,сигурно кюфтета,пържолите все там са без ДДС.
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле тонове суджуци, къде го е слагал всичко това, яли са като прасета. Как не са пукнали от висок холестерол. Чудя се аз защо Бойко така е налял кокала.