Министри на разпит в спецсъда заради делото за турските ваксини

Имаше проблем, обсъждаха се мерки, посочи Томислав Дончев
11 фев 2019 12:45,
12

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Четирима министри от кабинета "Борисов 2" се явиха на разпит в специализирания съд по делото за бартера с ваксини от Турция срещу бившия здравен министър Петър Москов. Освен Москов обвиняеми по делото са още Адам Персенски, Любомир Димитров, Росен Алексиев и Юлияна Ценкова.

Томислав Дончев, Владислав Горанов, Ивайло Московски и Божидар Лукарски пристигнаха в сградата на улица "Черковна" 90 в 10 часа.

Още по темата

Първи пред съда се изправи Томислав Дончев, който каза, че на 28 май 2015 година е подписал неприсъствено решение, уредено в правилника на Министерския съвет, за дарение на ваксини между България и Турция, пише "24часа".

"С това решение се урежда снабдяването на българското население с ваксини. Знам, че имаше проблемна ситуация и се обсъждаха мерки за нея", каза Дончев и посочи, че според него споразумението за дерение е било решението на проблема през 2015 г.

Той добави, че не би подписал решение на Министерски съвет, с което не е съгласен.

Адам Персенски цитира част от обвинителния акт срещу него, че целта на споразумението била да набавят облага на Министерството на здравеопазването на Турция, и попита Дончев дали се срамува.

Съдът обаче не допусна въпроса. Дончев посочи, че нито е чул, нито е знаел ваксините за деца да са смъртоносни.

След настоящия вицепремиер показания даде Божидар Лукарски, който бе министър на икономиката в предишното правителство.

"Това решение на Министерския съвет е по процедура "акт на подпис". В практиката на правителството има такива десетки решения", каза Лукарски.

В момента тече разпитът на Владислав Горанов. За днешното заседание бяха призовани и Бойко Борисов, който не се яви заради служебен ангажимент, Миглена Кунева и Румен Александров. Техните разпити ще са на друга дата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще търкате наровете начело с Боко ***
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тез ваксини не бяха ли остойностени,че и с пресрочен срок за качество с използване,та какъв бартер е това като при бартера основното е размяна на стоки при които се гледа на качеството и нуждата от тях за двете страни,а на остойностяването им за в момента не се набляга заради финансови фактори,че и мита по необходимост,ако е трябвало да се обмитяват както и други данъци и такси да се наваксват що били отпреди заради поради необходимоста от стоките за двете страни,а коя каква необходимост е имала
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пак ли Пепи Белото
2
2
 
12
 
! Отговори
ВСИЧКИ ГЕРБЕРИ преди 5 години
замесени в далаверата изведнъж взеха да забравят
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
VSICKI SPOMENATI PO-GORE SA ZA ZATVORA.