КС върна пенсионерите в държавната администрация

Съдът отмени новите текстове в Закона за държавния служител
8 мар 2019 07:40, Анисия Иванова
36
КС върна пенсионерите в държавната администрация
Архив: Булфото

Конституционният съд (КС) единодушно отмени новите текстове в Закона за държавния служител, с които се забранява на пенсионерите да работят в администрацията. Решението е взето с 11 гласа, тъй като е отсъствал конституционният съдия Георги Ангелов, съобщи lex.bg, цитиран от "Монитор".

Измененията в закона бяха направени през закона за бюджета за 2019 г. и влязоха в сила от 1 януари. С тях беше въведено изискването държавните служители да не са се пенсионирали. По този начин трябваше да бъдат уволнени около 2000 чиновници. Промените засягаха само служителите, които продължават да работят като пенсионери. По неофициална информация в държавната и общинските администрации изкачали решението на КС и не са започнали уволненията.

В мотивите си КС отбелязва: "Несъвместимостите са съществени ограничения на правата на гражданите, и поради това те трябва да бъдат установени със закон само по съображения, свързани със защита на друг конституционно значим интерес, какъвто в случая не е налице“. Съдиите са се съобразили и с факта, че в някои сфери възрастовите прагове за пенсиониране са твърде ниски и новото изискване към администрацията ще предизвика освобождаването на служители с добра квалификация.

Конституционният съд подчертава, че засегнатите от закона граждани добросъвестно са упражнили правото си на пенсия, като към онзи момент законът не им е забранявал на това основание да кандидатстват за държавна служба.

Новите разпоредби в Закона за държавния служител бяха атакувани в КС от президента Румен Радев, а след това и от омбудсмана Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Срам това не е държава,елате да видите какво значи лежачи никой нищо не работи идват когато си искат.Никога няма да младите !!!
34
0
 
1
 
! Отговори
Снежина преди 4 години
Пенсионирането трябва да важи за всички еднакво след като си навършил години за пенсия е редно да си ходиш и да бъдат назначени нови по-млади хора.Иначе се получава двоен стандарт не честно спрамо другите.
33
3
 
5
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
СПОМНЯТЕ ЛИ СИ БГ МАФИЯТА -"МОЙ ЧОВЕК -НАШ ЧОВЕК " !!!!!!!!! СЛЕД 65 ГОДИНИ ДОРИ НЕ ТРЯБВА ДА ДАВАШ-СПОДЕЛЯШ АКЪЛ ,КАМО ЛИ ДА ОБСЛУЖВАШ НУЖДАЕЩИ СЕ МЛАДИ ХОРА !!!!!!!!!!?????????? "ДЕ ФРЪКЛЬО РАДЕВ ...ДЕ АГЕНТ КГБ МАНОЛОВА !!!"
32
3
 
10
 
! Отговори
Обама преди 5 години
След като толкова много им се работи защо взимат пенсия?Пенсията се дава за отдих и въстановяване.
31
4
 
8
 
! Отговори
Obama преди 5 години
Пенсионерите си траят ден за ден.Нищо не работят.Какво ще стане когато навършат пределна възраст?Гибел за цялата държава.
30
6
 
11
 
! Отговори
В.В. преди 5 години
Освободиха ме от работа , като дьржавен служител с предизвестие на 01.03.2019г. Те са знаели, че закона е в К.С. Защо бьрзаха толкова? Сега ще ме вьрнат ли на работа, или трябва да ги сьдя и парите , коити ще ми врьщат ще ги вземат от колегите? По добре да ги задьлжат да ни вьрнат на работа.
29
0
 
15
 
! Отговори
Работеща пенсионерка преди 5 години
Аз съм работеща пенсионерка. Скоро приемах документи на младеж, кандидат за работа. В заявлението си имаше 13 правописни грешки....?!! Висшист от Варненски свободен университет...!!!
28
2
 
13
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Чудя се на някои коментари и злобата в тях. Мили млади българи ,изгарящи за работа, пенсията Не се дава като подаяние от държавата, а за 40 годишен труд и направени отдръжки за пенсия, която много от нас не я дочакат! Относно заплатата, която работещите от тях получават, тя не е от вашия труд, а от техния изпълнявайки служебните си задължения!
27
2
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Принципно няма желащи млади хора да започнат работа в държавната администрация(ДА) или на подобни работни места в публичния сектор, които не са част от ДА. Защо не искат е ясно - големи претенции, малки възможности. В ДА заплатите са малки, а младите искат 3-4 пъти по-високи заплати, от това, което им се предлага в ДА. Тези, които кават, че пенсионерите заемали работните места на младите, просто не знаят за какво говорят. Младите има много-много да учат, докато разберат,че работата не е кликване
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на конституционния съд. ГЕРБ натвори ужасен правен безпорядък в трудовото право.Посочват някаква възраст, посочват някакви условия, човек ги постига и му определят пенсия. Работоспособността е опция може да я има, може да я няма, но ти забраняват да работиш и то само в администрацията. Защо не тизабранят да работиш като строител например. Освобождавари места за млади хора, ами ако са *** и неграмотни. Студентите половината са умерено прости хора. Как да ги назначиш.
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много *** коментари прочетох. Никой не говори за работа. Младежите не искат в частни фирми щото се работи много, или на 4 часа, или няма отпуск, или ......В държавната администрация заплатите били по ниски, но пък работата сладка. Аз ви казвам конкурсите са обективното мерило за честни назначения. Участвайте в конкурси. Никой на никого не взема мястото. Просто тъпанарите са губещи. Няма млади, няма стари.
24
0
 
12
 
! Отговори
IYI преди 5 години
И каква стана тя? Вече ме уволниха по закон, който се оказва незаконен. Странно, нали? Преди около 6-7 години по един закон, измислен от финансов продавач на пици, пък ни отнеха и процентите за прослужено време, а после се оказа, че ведомства вкл. и министерство на финансите, които са си траяли не са го направили. Просто страхотевица! в края на краищата, знае ли някой кое е законно в тази държава, или всичко вече е за***би!
23
2
 
13
 
! Отговори
до14 преди 5 години
като се научиш да отговаряш за нещо освен за клавиатурата и да взимаш решения за нещо повече от това коя ризка да си облечеш за работа тогава имай претенции ...
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз бих искал вече да се пенсионирам, ама пенсионната реформа отдалечи този ден с няколко години.
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 14. Аз също съм в държавна администрация, но съм на противоположното мнение. Преди да свърши компа нещо трябва да му кажеш какво да е то и като не знаеш кел файда ти от компютърните умения. Всички млади кадри при нас са от м-герб и ако не сме ние по-старите няма да има кой да свърши работата.
20
15
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
И ПОСЛЕ КАЗВАТ, ЧЕ МЛАДИТЕ БИЛИ МЪРЗЕЛИВИ И НЕ ИСКАЛИ ДА РАБОТЯТ.АМИ ТЕ ГИ ПРАЩАТ ВЪВ ФИРМИТЕ НА ФЕОДАЛИТЕ ЗА 300-400 ЛВ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ Е ВИСШИСТ СПЕЦИАЛИСТ. А ПЕНСИОНЕРА ЩЕ СЕДИ В ОБЩИНАТА ЩЕ КЛАТИ ГЛАВА И ЩЕ ГЛЕДА КОМПЮТЪРА КАТО ЗАЕК СРЕЩУ МЕЧКА. АМИ ДА ОТИВАТ ТЕ ВЪВ ПРОИЗВОДСТВОТО А МЛАДИТЕ С ОБРАЗОВАНИЕ В ОБЩИНАТА. ПОНЕ КАТО НАЧАЛО СА НА ТИ С КОМПЮТРИТЕ. ОПИТ СЕ ПРИДОБИВА С РАБОТА И ГОДИНИ. ДЪРТИТЕ ДА НЕ СА СЕ РОДИЛИ СПЕЦИАЛИСТИ ОЩЕ В ПЕЛЕНИТЕ. СМЯХ И ТЪГА САМО В БЪЛГАРИЯ.
19
5
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Който иска може да се научи! Неморално е пенсионери да заемат местата на хората в трудоспособна възраст! Не става въпрос само за младите, има хора на средна възраст, с висше образование и с опит, които работят каквото намерят, за да оцелеят! Когато за определено място няма кандидат, тогава нека остане пенсионера, но на много места се злоупотребява и се отхвърлят подходящите кандидати в полза на своите хора, често пенсионери!
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
15,все едно аз съм го писал комента ти!Цял ден цъка в фейс-отпадъка,много бил знаел и като му махна прекия път на офиса от декстопа,ела гледай панаир "..пак ми се ИЗТРИ уорда.." :) Една година не мога да ги науча"магистрите"какво значи "ключова дума"в търсачките...абе-пълна трагедия!Единия е с 200 дипломи "математика и информатика"-не е чувал за дос,като му отворя конзолата,пита "а защо не виждам мишката" :)
17
4
 
17
 
! Отговори
има преди 5 години
До АнонименИма и то много, но младите не искат да започнат от ниско нива, искат високи длъжности и най-вече заплати, а работ - не. Имах случай дойде едно младо създание в нашата администрация, в която работата е за целия китайски народ. ЍНазначиха я на по-висока заплата и започна да пъшка и охка. Не знаеше на кой свят е. Питай я защо дойде, каза, че знаела, че има работа, на чак толкова не очаквала. За това говоря. Младите искат пари, но не и работа!
16
4
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До Анонимен"Е това е! На пост до гроб! За младите няма да се освободи място, вместо това позициите ще се държат от изтрещели старчета."Явно наистина си навътре в нещата. Като човек без твоя опит мога да ти кажа нещо друго. Виж колко свободн ипозиции има за държавни служители и колко желаещи има да ги заемат. В ДА дават примерно 700лв за ИТ. В частните фирми 1000-1500 се дават и за стажанти, за 2-3г ще стигнеш и 3-4000. Познай колко незаети позиции и кандидати има в ДА и защо стоят пенсионери