Лоши условия в затворите - не, има минимални стандарти

Арестите в София и Централния затвор - за основен ремонт
1
Лоши условия в затворите - не, има минимални стандарти
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма пренаселеност в затворите, навсякъде са осигурени минималните стандарти на лишените от свобода, а  броят на задържаните в арестите е плаващ.

Още по темата
Въпреки това проблеми има в София, обясни правосъдният министър Цецка Цачева при изслушването в парламента за състоянието на системата на затворите и политиката на правителството.

През последните две години са извършени цялостни ремонти на битовите и спалните помещения в затворите в Бургас, Варна и Сливен.

До края на 2019 г. ще приключат ремонтите в затворите в Пазарджик, Бобов дол и затворническо общежитие от закрит тип "Черна гора" към затвора в Стара Загора.

Правосъдното министерство търси подходящ терен за изграждане на нов модерен затвор с капацитет 400 души и нов учебен център за 100 служители, обясни още Цачева.

Според нея в резултат на политиките има напредък в подобряването на условията.

Проблеми има обаче с двата ареста в София и Софийския градски затвор.

Това са стари сгради с десетки години история и временните ремонти не могат да постигнат желания краен ефект.

Те имат нужда от основен ремонт, който обаче не може да бъде извършен, защото няма къде да бъдат временно преместени лицата, изтърпяващи наказания, призна Цачева.

По думите й по отношение на арестите - проблемът е същият.

"Успоредно с подобряване на условията, работим усилено и за подобряване на условията на труд и възнагражденията на служителите", коментира Цачева, цитирана от БТА.

Заплатите на работещите в затворите са скочили с 35% през периода 2017 г., 2018 г. и 2019 г.

Министърът отбеляза, че са отпуснати допълнителни 200 бройки за системата - 134 в Главна дирекция "Изтърпяване на наказанията" и 66 в Главна дирекция "Охрана".

Министърът на правосъдието отчете, че поръчката за изработване на електронни гривни за наблюдаване на лишените от свобода вече е факт.

По думите й другият етап от проекта е извършване на обучение за персонала, който ще работи с тази система.

Цачева обясни, че първоначално закупените гривни са общо 250 на брой, които няма да удовлетворят нуждите на цялата система, в която лишените от свобода са близо 8 000, но, по думите й, това е първата и много важна стъпка. С тези гривни ще се проследяват затворниците, които работят на външни обекти, тези под домашен арест или в пробация.

В отговор на въпрос правосъдният министър отбеляза, че се провеждат курсове за лишените от свобода за придобиване на професионална квалификация, което да улесни реинтеграцията им в обществото. Сред професиите, в които се обучават затворниците, са помощник в строителството, заварчик, работник в дървообработването и кулинарната индустрия.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари