Дело без аналог! Затворници искат интимен живот

ВАС заседава при изключителни мерки за сигурност
Обновена: 15 мар 2019 11:28 | 15 мар 2019 11:27, Веселина Йорданова
27

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ВАС гледа делото на близо 20 затворници с тежки присъди срещу начина, по който стават интимните свиждания в местата за лишаване от свобода.
Още по темата
Заради невъзможността делото да се гледа в сградата на ВАС, съдебното заседание се провежда в Съдебната палата при закрити врата и изключителни мерки за сигурност, предаде БТА.

От всички затворници, сред които и такива с доживотна присъда без право на замяна, в съда днес са десет. Част от тях бяха с дрехи с надпис "Когато несправедливостта е закон, справедливостта е дълг".

Според председателя на състава Галина Христова и съдиите Таня Куцарова и Аглика Адамова, процесът трябва да е при закрити врата, защото иначе сигурността би била поставена под въпрос.

Затворниците и техните интимни партньорки обжалват документ на Министерството на правосъдието, според който 4-часовите свиждания трябва да се провеждат в присъствието на надзирател или да бъдат снимани с охранителна камера. Те настояват, че въпреки всичко имат право на личен и семеен живот, а в сегашната ситуация са подложени на унизителни условия.

Адвокат Елена Янкова, която искаше да присъства на делото като представител на правозащитна организация, обясни, че това дело касае всички ефективно осъдени, а не само тези, които обжалват. В закона за изпълнение на наказанията ясно пише, че свижданията не може да бъдат наблюдавани и записване, заяви тя. Така се ограничавали правата на осъдените.

Сред обжалващите са Джок Полфрийман, Станислав Методиев-Сиси и Светломир Нешков - Куцара, който преди 3 г. осъди България в Страсбург заради лоши условия в килиите. Делото е без аналог в страната.


27
Още от Темида
Лоши условия в затворите - не, има минимални стандарти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Страхотно. Ако затворниците спечелят делото, записвам се да ходя през ден на свиждане на колежките им в Сливенския. Там има много каки, чакам ги да ме поканят да им ходя на свиждане.
21
0
 
4
 
! Отговори
и точка преди 1 седмица
Отказали са се от право на личен и семеен живот като са извършили престъпления и са с доживотна присъда.Журналиститр да напишат точно за какво са осъдени с такава присъда.
20
4
 
7
 
! Отговори
Пандизчия преди 1 седмица
А гурме кухня и СПА център кога ?
19
1
 
6
 
! Отговори
vlady преди 1 седмица
Жалбите на затворниците следва да бъдат разгледани от компетентния служител архимандрит Исахак Похосян след 20 април, когато приключва траура на отговорната за жалбите институция по повод кончината на цариградския патриарх архиепископ Месроб Мутафян.
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Закачете им по една снимка на Нинова в килиите и ще им мине мерака :)
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Кико
ако кмета на Симитли влезе в затвора, ще му карат ли Бойко Борисов на “свиждане”?

тц, ще те карат теб при Бойко да те плющи през гащите.
16
0
 
2
 
! Отговори
Стратег преди 1 седмица
Тук не се отнася самоз а затворниците.... Аз си имам много фенки в Слинвенският... такова, чакат ме, ридаятз а мен, ще може ли... все пак те искат само мен!
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Че те си имат редовен интимен живот. :)) Само дете те са булките, най-вероятно и за това се жалват.
14
1
 
12
 
! Отговори
До Дедо Ташунко преди 1 седмица
Точно това, което предлагаш, е предпоставка за т.нар. Овертон. Ако се разреши на дребните престъпници, следващата стъпка неизменно ще бъде опит за разрешение и за тези с тежки провинения. От друга страна, кокошкарите ще си излежат присъдата и после на свобода ще получат всичко онова, от което са били лишавани и ще разберат че свободата се заслужава като всяко едно благо. Дори намекът за такова нещо от доказани убийци и т.н. е изключителен цинизъм и е по-скоро утежняващо вината им.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да се връщат обратно и да не се показват повече и без снимки!
12
1
 
13
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 седмица
Хора, влезте в Гугъл и напишете там "Овертон". Ще Ви стане ясно, накъде отива света. Вървим към нов Содом и Гомор. Нищо вече не зависи от нас, малките хора. Ако някой има търпение да чете моето мнение по въпроса, то е следното: Затворници с по-леки присъди - крадци, мошеници на дребно и прочие кокошкари, да им бъде разрешен интимен живот, по времето на излежаване наказанието. За мошенници като Банев, Василев, на убийци, изнасилвачи, педофили и др. от този калибър- да няма милост!
11
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нема такава държава ! За престъпника трябва ад катранен ежесекундно а не права и привилегии. Той е нарушил правата и законите на обществото и е извън тези норми. Трябва да има такива гадни условия, че втори път да не мисли за престъпление.
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Те настояват, че въпреки всичко имат право на личен и семеен живот"
Права имаш, когато си изпълнил задълженията си към обществото. Вслучая тия са в затвора за неспазване на закона, за какви права ми плещят?
9
4
 
18
 
! Отговори
Кико преди 1 седмица
При това положение, ако кмета на Симитли влезе в затвора, ще му карат ли Бойко Борисов на “свиждане”?
8
3
 
23
 
! Отговори
Киро Х преди 1 седмица
Интересно, според новите искания, държавата ще бъде ли задължена да гарантира, че всеки пандизчия има достъп до красива жена за секс в килията? Ако е така, затворникът ще има ли право да съди държавата в Хага, ако не му подсигури достатъчно красива жена?
7
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
престъпници и права, това не трябва да го има! те трябва да си излежават присъдите в най мизерни условия!!!
6
3
 
23
 
! Отговори
Додо преди 1 седмица
Дългата ръка на Сорос и кукловодите му достигна и затворите! Запомнете - крайната цел е пълното и тотално унищожение на обществото като механизъм на нашата цивилизация. Затворите, бидейки част установения ред, трябва да бъдат вплетени в пълния апокалипсис, позиран и гримиран за “Демокрация”!
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е затвор ало - не е разходка в парка!
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как и защо е бил допуснат такъв иск срещу Държавата?Местата за ИЗТЪРПЯВАНЕ на НАКАЗАНИЯ,за ЛИШЕНИТЕ от свобода,не са петзвездни хотели в курортен комплекс.Нещо пак се замисля от НПО-тата на джендърите.Ако спечелят делото,ще се започне една безкрайна вакханалия в тези места,което ще обезмисли правораздаването.(до колкото все пак го има)
3
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много унизително - някой, който е насилвал или убил (за да получи такава присъда пък и другите) и не е мислил тогава, че унижава човешко достойнство сега се тръшка и реве за права, условия и не знам какво още.